Dershaneler merdiven altına mı inecek?

Dershaneler merdiven altına mı inecek?

EĞİTİM Haberleri

Milli Eğitim Bakanı'nın 'Yeni dershanelere ruhsat verilmeyecek' açıklaması büyük yankı uyandırdı.

Milli Eğitim Bakanı'nın 'Yeni dershanelere ruhsat verilmeyecek" açıklaması büyük yankı uyandırdı. Kimisi bu karara destek verirken kimisi de "dershaneler kapatılsa bile başka bir isimle yoluna devam eder" diyor. nbsp;Türkiye'nin gündemine 1960'lı yıllarda giren ve bugün sayıları 4 bini bulan dershaneler, bu sefer ruhsat vermeme ve kapatma tartışmalarıyla gündemde. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ocak ayından itibaren yeni dershanelere ruhsat verilmeyeceğini, mevcut dershanelerin de haziran sonuna kadar faaliyetlerini sürdüreceğini söyledi. Bakan, uzun süredir kapatılması tartışılan dershaneler konusunda ilk defa kesin tarih verdi. Dershane temsilcileri rest çekti ve "karaborsa olarak yolumuza devam ederiz" açıklaması yaptı. Peki kapatma kararı neyi doğurur? Bu soruyu sektör temsilcilerine sorduk. İşte aldığımız cevaplar:

ÖZ-DE-BİR BAŞKANI FARUK KÖPRÜLÜ
Kayıt dışı doğar, Türkiye ekonomisi zarar görür
ÖZ-DE-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü: "Biz, adı ne olursa olsun, bir üst eğitim kurumuna geçmek için uygulanan sınavlar devam ettiği sürece dershanelere duyulan ihtiyacın da devam edeceği kanaatindeyiz. Yapılan yasal düzenlemeler ile dershanelerin ve dershanelere duyulan ihtiyacın yok sayılması 'merdiven altı' diye tabir ettiğimiz kaçak ve kayıt dışı dershaneciliğin önünü açacaktır, Türkiye ekonomisine ciddi zararlar verecektir"

YAZAR SAİT GÜRSOY
Peki memurluk sınavına hazırlananlar ne olacak?
Eğitimci -Yazar Sait Gürsoy: "Dershane bir kere ruhsat alır ve yoluna devam eder. Yalnız her ocak ayında yıllık harç yatırılır. Bakanın açıklamaları, Başbakanın vizyonda var. Ancak bütün hesaplar orta okuldan liseye geçise göre yapılıyor. Hadi burada ihtiyaç kaldırıldı diyelim. Peki YGS, LYS, KPPS, ALES gibi sınavlara hazırlananlar ne olacak? Bunu kimse görmüyor. Dershaneler sonuç, sınavlar ise sebep. Yani kağıt üzerinde silinebilir fakat icraatları devam edecektir. Çünkü aileler çocuklar için iyi bir gelecek istiyor."

DEMOKRAT EĞİTİMCİLER
Bakanlığın bu adımını olumlu karşılıyoruz
Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı: "Dershaneyi okulun önüne getiren ve çocuklarımızın sınav dönemi öncesini sahte doktor raporu alarak okul yerine dershaneye gitmesini teşvik eden ve toplum etiğine ters düşen böyle bir nbsp;sisteme olumlu bakamayız. Bu münasebetle bakanlığın attığı adımı olumlu karşılıyoruz."

MEMUR-SEN
Eğitim kalitesi artırılmadan kapatılmamalı
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen: "Eğitim sistemi dersanelere ihtiyaç duymayacak şekilde yeniden yapılandırılmalı ve kalite artırılmalı. Bu ihtiyaç karşılanmadan ve taraflarla görüşülmeden ruhsatların iptal edilmesi daha büyük sorunlara yol açabilir. Bakanlık ve dershane sahipleri uzlaşmalı."

Şahin: Dershanelere duyulan ihtiyacı giderici adım atılmalı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin: Dershaneleri doğuran sebep nedir? Bunları iyice tespit ederek eğer dershanelere gerek olmadığı düşünülüyorsa dershanelere olan ihtiyacı giderici adımlar atılmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...