Arınç, 'Yargıtay 'Balyoz'da' iyi bir inceleme yaptı'

/ Kaynak: AA
Arınç, 'Yargıtay 'Balyoz'da' iyi bir inceleme yaptı'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Başbakan Yardımcısı Arınç, Yargıtay'ın Balyoz Planı Davası kararıyla ilgili, açıklamalarda bulundu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yargıtay'ın Balyoz Planı Davası kararıyla ilgili, "Bence Yargıtay iyi bir inceleme yaptı. Suçun hukuki vasfı önemlidir, önce bu vasfı tayin etti. Çünkü gerekçesini okuduğumuzda da Yargıtayın kararına mesnet teşkil eden gerekçelerin hukuksal açıdan çok yeterli ve doyurucu olduğunu görüyorum" dedi. Arınç, CNN Türk televizyonunda canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu. nbsp;Yargıtayın Balyoz Planı Davası'na ilişkin kararı sorulan Arınç, 3 yıl önce başlayan çok sanıklı önemli bir davanın sonuçlandığını söyledi.
Bunun, siyasi sonuç çıkarabilecek bir dava olduğunu belirten Arınç, hükümeti cebren ıskata teşebbüs gibi bir suçlama olduğunu anımsattı. Yerel mahkeme kararının yaklaşık 1 yıl önce verildiğini ve o kararın eleştirildiğini anlatan Arınç, "Hukuki açıdan daha az ama siyasi açıdan daha çok eleştirilen bir karar oldu" dedi. Arınç, o kararın ardından, bunun temyize götürülebileceğini, temyiz incelemesinin mutlaka ciddiyetle yapılacağını, eğer temyiz sonucundan da memnun olmayanlar varsa, bireysel başvuru, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yolunun da açık olduğunu söylediklerini hatırlattı. Temyiz aşamasının önemine işaret eden Arınç, şöyle devam etti: "Tarafları dinleyerek, avukatları dinleyerek bir karar verdi ve bu kararı da ciddi bir incelemeyle verdiği anlaşılıyor. Çünkü onadıkları olduğu gibi esastan bozdukları da oldu. Tahliyesine karar verdikleri oldu. Suç vasfını değiştirdikleri oldu. Önümde çok döküman var ama bilgi, belgeye boğmadan, dinleyenleri de karışıklığa sevketmeden zihinlerini bir şey söylemek istiyorum. Bence Yargıtay iyi bir inceleme yaptı. Suçun hukuki vasfı önemlidir, önce bu vasfı tayin etti. Çünkü gerekçesini okuduğumuzda da Yargıtayın kararına mesnet teşkil eden gerekçelerin hukuksal açıdan çok yeterli ve doyurucu olduğunu görüyorum. Her sanık açısından dosya tek tek incelense pek çok köşe yazarlarının yazdığı veya siyasetçilerin söylediği gibi 'aslında bu olmamalıydı, ceza verilmemeliydi' denilebilir. Adli hata da olabilir, tarihimiz pek çok adli hatalarla da dolu ama ben artık temyiz kararından itibaren sadece hukuki tartışma yapılması gerektiğini, onun dışında siyasi, polemiklere götürebilecek ve sloganik bazı tartışmalara gerek olmadığını düşünüyorum." Yargıtay üyeliğinin, başkanlığının önemli bir aşama olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti: "Dikkatle seçilirler, meslekteki başarısına, kıdemine bakarlar. O dairede üye, başkan olmuşsanız artık onun gösterdiği ilkelerin, içtihatların peşinde olduğunu da kabul etmeniz lazım. Çünkü her daire her davaya bakmıyor. 9. Ceza Dairesinin baktığı suç tipleri bellidir. İhtisaslaşma vardır ve adeta bu içtihatlar çok uzun süre devam eder, belki daha sonra içtihat değişikliğine gidilebilir. Bu dava kolay bir dava değildi. Yani Balyoz davası bir gazetedeki ifşaat üzerine başlatılmıştı. Planlar, seminer planları yapıldığı ve bunların askeri cenah içerisinde örgütlendiği, amaçlarının hükümeti devirmek olduğu kabul edildi. Bunlar içerisinde asli fail ve belki feri fail ölçüsünde değerlendirme yapıldı ve karar verildi."
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...