İlklerin adamı Fatih Terim'in zaferleri

/ Kaynak: İHA
İlklerin adamı Fatih Terim'in zaferleri

SPOR Haberleri  / İHA

Milli takımda Abdullah Avcı'dan boşalan teknik direktörlük koltuğuna oturan Fatih Terim, kariyerinde çok önemli başarılara imza attı.

İmparator, 1993 yılında Türkiye 21 Yaş altı takımını başına getirildikten sonra Akdeniz Oyunları'nda milli takımımızı şampiyon yaptı. Bu başarılı performansından sonra 1993 yılı Ekim ayında Piontek'in yerine A Milli Takımın başına getirildi.


İLKLERİN ADAMI
1993 -1996 tarihlerinde ay-yıldızlı ekibi çalıştıran Terim, milli takımın başında 1996 yılında Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkı kazanarak bir ilki gerçekleştirdi. Ancak kuralarda çıkan zor rakipler karşında ağır yenilgiler aldı. D Grubu'nda Hırvatistan, Portekiz ve Danimarka'nın rakibi olup, üç maçta sırasıyla 1-0, 1-0 ve 3-0'lık yenilgiler alarak turnuvaya gol atamadan ve puansız veda edince aynı yıl Türkiye Milli Futbol Takımı'ndan ayrıldı. İmparator, Avrupa Şampiyonası'nda alınan başarısız sonuçların ardından istifa kararı alarak, milli takımdaki ilk dönemini de sonlandırmış oldu.


EN'LERİN ADAMI
2005 yılında tekrar A Milli Futbol Takımı'nın başına getirilen Terim, 17 Ağustos 2005-14 Ekim 2009 tarihleri itibariyle milli takım teknik direktörlüğü görevini sürdürdü. Milli Takımı tarihinde en fazla maça çıkan teknik adam unvanının sahibi olan Fatih Terim, 7 Şubat 2007'de Gürcistan maçıyla 55. kez ay-yıldızlı takımın başında sahaya çıkarak, Coşkun Özarı'nın rekorunu kırdı.


GALİBİYET REKORU ELİNDE
A Milli Takım ile en çok galibiyet alan teknik direktör unvanının da sahibi olan kurt hoca, ay-yıldızlı takımın başında çıktığı toplam 92 maçta, 43 galibiyet, 26 beraberlik, 23 yenilgi aldı. Milliler bu maçlarda 136 gol atıp, kalesinde 101 gol gördü.


YARI FİNAL
EURO 2008'de büyük bir başarıya imza atan Fatih Terim ve öğrencileri, yarı finale kadar yükseldi. Yarı finalde Almanya'ya kaybeden ay-yıldızlılar, milli takımın Avrupa Şampiyonası karnesinde en iyi dereceyi elde etti. İmparator bu turnuvanın en iyi teknik direktörü seçildi. Terim Türkiye Milli Futbol Takımı'nı 2010 FIFA Dünya Kupası'na taşıyamadığı için 19 Ekim 2009 tarihinde basın toplantısı düzenleyerek görevinden ayrıldığını açıkladı. Daha sonra Abdullah Avcı'nın yerine 2013-14 sezonunda Milli Takımın oynayacağı 4 eleme maçı için takımın başına getirildi.


A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim FIFA 2014 yolundaki kritik Estonya maçına yönelik bir basın toplantısı yaptı. "Kaybedebileceğimiz herhangi bir puanın telafisi yok. İbrenin kimden tarafa döndüğünü bilmiyorum ama kazanmamız gerektiğini biliyorum" vurgusu yapan Terim, "Genel olarak baskı altında olan tarafız ancak yarın (bugün) gerek fizyolojik, gerek psikolojik, hiçbir bahaneyi öne sürmeden çıkıp, oynayıp, kazanmalıyız. Bildiğim bir şey varsa Estonya'nın futbol olarak ileriye gittiği. Hollanda'yı neredeyse yenmek üzere olan bir ekipten söz ediyoruz. Umarım Hollanda maçımız play-off finali olur. Allah çalışanın, temiz kalplinin yanındadır" şeklinde konuştu. Bir basın mensubunun sorusu üzerine, "Milli Takım'la mukavelem yok, mayısa kadar verilmiş sözüm var" diyen Fatih hoca, "Bir uygulama yapacaktım. Sakatlık ve sair problemlerde ana kadroya çağırılacak 4 oyuncuyu da açıklayacaktım, vazgeçtim. O uygulamayı bundan sonraki turnuvalara bıraktım" diyerek merak edilen konu ile ilgili de sinyal verdi. Evet Fatih Terim'in A Milli Takım serüveni mayıstan sonra da devam edecek ve uzun soluklu olacak. Günün merakla beklenen bir diğer konusu G.Saray'dan gönderilişine dair açıklamalardı. Fatih hoca net sözler kullandı: Galatasaray kültür ve değerlerine uygun bir ortamda ve uygun zamanda açık yüreklilikle kendimi ve yaşanılanları ifade edeceğimden emin olabilirsiniz. Kimsenin aklında soru işaretleri kalmayacak. Gerçekmiş gibi yazılanlara, söylenenlere temkinli yanaşın. Şimdi konumuz Estonya ve Hollanda maçlarıdır, onlara konsantre durumdayız...
SPOR
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...