Erdoğan, 'Artık bu ülkede ulusalcı değil millet gerçeği var'

/ Kaynak: AA
Erdoğan, 'Artık bu ülkede ulusalcı değil millet gerçeği var'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Artık bu ülkede ulusalcı, mulusalcı diye bir şey yok, bu ülkede artık millet gerçeği var.' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla Rixos Otel'de düzenlenen "Kız Çocuklarının Eğitim ve Öğretiminde Yeni Politika ve Uygulamalar" Çalıştayına katıldı. Konuşmasına Hz. Muhammed'den bir alıntı yaparak başlayan Erdoğan, bir kişinin peygambere, kendilerinin çocukları öpmediğini belirterek, "siz çocukları öper misiniz? sorusunu yönelttiğini, bunu üzerine Hz. Muhammed'in "Allah senin kalbinden merhamet duygusunu almışsa ben ne yapabilirim" şeklindeki manidar cevabı verdiğini dile getirdi. İslam dininin peygamberi Hazreti Muhammed'in kız çocuklarına daha fazla şefkat gösterilmesini emrettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Bizim yapmamız gereken çocuklarımıza şefkat, kız çocuklarımıza daha fazla şefkat göstermektir. Kız çocuklarıyla erkek çocukları arasında tek bir ayrımcılığa müsaade edebiliriz, oda pozitif ayrımcılıktır. Çok şükür biz de bunu yapıyoruz" dedi. Hz. Muhammed'in 14 asır önce gelen bair ayetle yasaklamadan önce kız çocukları doğduktan sonra diri diri toprağa gömülerek katledildiğini anımsatan Erdoğan, kız çocuklarının dışlanmasının, istenmemesinin ve toprağa gömülmesinin sadece o dönemde ve o toplumda yaşanmadığını, bin 400 yıl boyunca bu uygulamaların farklı renklerde, farklı tonlarda, çok farklı usullerde yaşadığını ve yaşatıldığını kaydetti.


"Bizim medeniyetimizde, kadın ile erkek arasında ayrımcılık yoktur"
Söz konusu sorunun sadece Doğu'da ya da İslam coğrafyasında yaşanan bir sorun olmadığını, Batı'da da hatta en gelişmiş, en demokratik ve en özgür ülkelerde de kızların ve kadınların o eski geleneklerden etkilendiklerini ve dışlandıklarının görüldüğünü belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Şu net ilkeyi tekraren ve altını kalın çizgilerle çizerek hatırlatmak isterim. Kız çocuklarına ve kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık, kesin bir dille cahiliye adetidir. Kız çocuklarına ve kadınlara yönelik her türlü ayrımcı yaklaşım özellikle de şiddet cahiliye dönemi alışkanlığı olduğu kadar, insanlık dışıdır, vicdan dışıdır. Bizim tarihimizde, bizim medeniyetimizde, bizim köklü aile yapımızda çocuklar arasında, kadın ile erkek arasında ayrımcılık yoktur. Kim ki kadına yönelik ayrımcılığı, kadına yönelik şiddeti bir adet bir gelenek olarak lanse ediyorsa, kim ki kızlara ve kadına yönelik insanlık dışı muameleyi yapıyorsa o cahiliye döneminin temsilcisidir, cahildir, çok açık söylüyorum, insanlıktan nasibini almamıştır.


"Devlet ile vatandaş arasındaki güven bunalımı kız çocularının eğitiminde kendisini gösterdi"
Devlet ile vatandaş arasında 10 yıllar devam eden güven sorununun vatandaşın devlete ve devletin kurumlarına soğuk bakmasına neden olduğunu, bu nedenle de kız çocuklarının okullardan uzak tutulduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Vatandaşını kucaklamayan, vatandaşına şefkat gösteremeyen, asık suratlı, sert devlet imajı vatandaşı devletten soğuttuğu kadar kız çocuklarımızı da ciddi manada okullardan uzaklaştırdı. Okullarımız, müfredatımız, bazı öğretmenlerimiz, yerel değerlerle milletin ve toplumun değerleriyle barışamadığı, toplumla empati kurmaya çalışmadığı için okul ayrı yerde durdu, vatandaş ayrı bir yerde durdu. 10 yıllar boyunca devlet ile vatandaş arasında nasıl soğukluk oluştuysa, anne-baba ile okul arasında, öğrenci ile okul arasında da maalesef bir soğukluk oluştu. Bu uzaklığı, uçurumu körükleyen başka bazı uygumalar da oldu. Devlet nbsp;ve devletin okulları, çocuklarımıza özellikle de kız çocuklarımıza kendi değerlerini unutma, inançlarının gereğini çiğneme yönünde maalesef baskı yaptı, dayatmalarda bulundu. nbsp;Bakın, bu ülkede kız çocuğunu okula göndermeyen anne-babalar yıllarca eleştirildi, erkek çocuğunu okutan, kız çocuğuna ayrımcılık yapan, kız çocuğunu ilk okuldan sonra hemen, anadolu tabiriyle nbsp;kocaya veren anne-babalar hep eleştirildi, ama kız çocuklarını okul kapılarından çevirenler görülmedi. Kız çocuklarını ikna odalarında işkenceye tabi tutanlar görülmedi. Üniversite kapılarında kız çocuklarının onurlarını zedeleyen uygulamalar görülmedi. Kız çocuklarını okutmuyor diye anne-babaları eleştirenler, üniversite kapılarından kız çocuklarını geri çevirdiler, onları evlere kapatmak istediler ve kendi öz eleştirilerini de yapmadılar. Bugün artık bu çarpık zihniyet hamdolsun tedavülden kalkmıştır. 14 asır önce kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesi nasıl bir cahiliye dönemi alışkanlığıysa, 10 yıllar boyunca kız çocuklarını kılık-kıyafetlerinden dolayı dışlamak, üniversite kapılarından geri çevirmek de öyle bir cahiliye alışkanlığıydı ve bu alışkanlık artık son bulmuştur."


Bu ülke ne kadar erkeklerinse o kadar da kadınların ülkesidir
Başbakan Erdoğan, dün bir grubun üniversitelerde başörtüsü serbestisine yönelik eleştirilerde bulunduğunu ve "bu iş olamaz" dediğini anımsatarak, "Siz kimsiniz? Millet bu işin kararını vermiş, bu iş bitmiş. Artık bu ülkede ulusalcı, mulusalcı diye birşey yok, bu ülkede artık millet gerçeği var, bunu göreceksiniz. Bu ülke hepimizin ülkesi bunu göreceksiniz. Bu ülke ne kadar erkeklerin ülkesiyle o kadar da kadınların ülkesidir. Bu ülkede başı açık kardeşlerimle başı örtülü kardeşlerimin özgürlüklerini, haklarını birbirinden ayıramayacaksınız, el ele beraber yürüyecekler" ifadelerini kullandı.


Bunun acısını çekmiş bir babayım
Türkiye'de artık hiç kimsenin kız çocuklarının kıyafetlerine bakıp, "Sen okuyamazsın" diyemeyeceğini ifade eden Erdoğan, artık meslek liselerinde okuyanların istediği okula aynı yarış içerisinde gireceğini ve kazandığı yerde de okuyacağını dile getirdi.


Erdoğan, şöyle devam etti: "Ben, bunun acısını çekmiş bir babayım. Benim oğlum, katsayısına takıldı, Boğaziçi'ni kazandığı halde gidemedi ve yurt dışına göndermek zorunda kaldım. Yurt dışında okudu, gitti mastırını Harward'da yaptı ama burada katsayıya takıldı. Aynı şekilde, kızlarım, başörtülü olduğu için kendi ülkemde okuyamadı. Yurt dışına göndermek zorunda kaldım. Onlar da gittiler, yurt dışında okudular. Birisi doktorasını Berkley'de yaptı, bir diğeri mastırını London School Of Economics'te yaptı ama bu ülkede okuyamadı. Niye? Başörtüsü var diye. Bunlar, başındaki bir örtü ile uğraşacak kadar cahil ve zavallı. Şair diyor ya, 'Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya.' Biz, bu ülkede ne garip olacağız ne parya olacağız. El ele, kardeşçe, bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız ve Türkiye olacağız. 76 milyon, kadın, erkek, Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, Gürcü'süyle, Abhaza'sıyla..."


"Sayın Obama'ya destek vermek lazım"
Erdoğan, insanı öne çıkaran ve devleti arka plana alan bir anlayış ile geleceğe yürüdüklerini vurgulayarak, Amerika'nın hala sağlık reformunu gerçekleştiremediğine işaret etti. ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformu adımı attığını ama bazılarının Obama'nın önünü kesmek istediğini anlatan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Burada, aslında Sayın Obama'ya destek vermek lazım, niye bu destek verilmiyor. Çünkü insan çok önemli. Herkes zengin olamayabilir, herkes sosyal devletin imkanlarını bulamayabilir ama bu yasa ile sosyal devlet imkanları geliyor. Neymiş? 'Benim kazandığımı sen, başkalarına harcayamazsın.' Böyle bir şey olabilir mi ya? Devletin kasasına giren parayı devlet, harcanması gereken yerlerde harcama yetkisini alır. Bakın bizde Kanuni Sultan Süleyman'ın güzel bir ifadesi vardır, 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.' Ne demek bu? Bizde devlet anlayışı, bir sağlıklı nefese devleti feda eder. İnsan o kadar önemli. Biz, buna inandık, bunu egemen kılmak için de mücadelemizi veriyoruz."


Sevgili kızlarım...
Erdoğan, "Sevgili kızlarım, sevgili gençler, başınızı öne eğmeyecek, asla vazgeçmeyeceksiniz. Eğer siz vazgeçerseniz, eğer siz umudunuzu kaybederseniz, bilin ki toplum kaybeder, bilin ki gelecek kaybeder. Hiçbir olumsuzluk, umudunuzu, aşkınızı, şevkinizi kırmasın. Siz mücadele ettikçe bu ülkede eğitimsizlik azalacak, siz mücadele ettikçe bu ülkede şiddet azalacak, kadına kalkan eller karşısında bizi bulacaktır. Siz samimiyetle mücadele ettikçe, kararlı davrandıkça bu ülkede her türlü ayrımcılık inşallah tarihe karışacaktır" dedi.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...