Türk hekimleri doktora gitmiyor

/ Kaynak: İHA
Türk hekimleri doktora gitmiyor

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği tarafından yapılan araştırmada Türk hekimlerinin "hasta" olarak doktora gitmeyi sevmedikleri ortaya çıktı.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, Türk hekimleri "hiperlipidemi" ve "hiperkolesterolemi" hastası. Araştırmada Türk hekimlerinin "hasta" olarak doktora gitmeyi sevmedikleri ortaya çıktı. nbsp;Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1040, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden 2176, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1120, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 697, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1396 ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1078 hekimin katıldığı araştırmada, hekimlerde sık rastlanan kronik hastalıklar, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite alışkanlıkları, sigara, alkol kullanımı incelendi. nbsp;Araştırna sonucu Türk hekimlerinde yüzde 20.0 oranı ile en sık rastlanan hastalık hiperlipidemi-hiperkolesterolemi olarak belirlendi. Araştırmaya katılan hekimlerin yüzde 13.0'unda hipertansiyon, yüzde 4.3'ünde diyabet, yüzde 3'ünde aritmi, yüzde 2.3'ünde koroner arter hastalığı, yüzde 0.6'sında KOAH, yüzde 0.4'ünde romatoid artrit, yüzde 0.2'sinde konjestif kalp yetmezliği olduğu ortaya çıktı.

ÇOĞU SİGARA İÇMİYOR
Hekimlerin yüzde 77'sinin sigara içmediği, yüzde 24'ünün sigara içtiği ve yüzde 1'inin sigarayı bırakmak istediğinin belirlendiği araştırmada, hekimlerin "doktora gitme" oranı yüzde 55 olarak saptandı. Toplam 7507 hekimin katıldığı araştırmada, hekimlerin yüzde 90'ı haftada 1 ya da 2 gün dışarıda yemek yerken, yüzde 18'inin her gün dışarıda yemek yediği belirlendi.

HİPERTANSİYON FARKINDALIĞI YÜZDE 40
Kilo vermek için diyet ve egzersiz yapan hekimlerin oranının yüzde 63 olarak belirlendiği araştırmada, hekimler arasında hipertansiyon farkındalığı yüzde 40 olduğu saptandı.

KADIN HEKİMLER
Kadın hekimlerin yüzde 29'unun jinekolojik muayene yaptırdığını söylediği araştırmada, meme muayenesi yaptıranların oranı yüzde 17 olarak saptandı. Kadın hekimler arasında mamografi yaptıranların oranı sadece yüzde 15.Araştırmada kadın hekimler arasında servikal smear testi yaptıranların oranı yüzde 14 olarak belirlendi.

ERKEK HEKİMLER
Prostat Spesifik Antijen (PSA) seviyesini ölçtüren erkek hekim oranının yüzde 17 olarak saptandığı araştırmada, erkek hekimlerden rektal tuşe yaptıranların oranı sadece yüzde 3 olarak belirlendi.

TİHUD TARAFINDAN DESTEKLENEN PROJE
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından yapılan araştırmanın Medikal Direktörü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yunus Erdem, "Tamamen TİHUD tarafından desteklenen bir projedir. Bu çalışma ile hekimlerimiz üzerinden ülkemizdeki sık görülen ve toplumda önemli oranda sağlık sorununa yol açan hastalıklarla ilgili veri toplanacaktır" dedi.

HEKİMLER, HALKI KENDİLERİNDEN DAHA İYİ TEDAVİ EDİYOR
Şu ana kadar elde edilen en çarpıcı sonuçlardan birinin hekimlerin sağlığına dikkat etmediği yönünde olduğunu belirten Prof.Dr.Erdem, sözlerini şöyle tamamladı: "Toplumumuzda hipertansiyonun farkında olma oranı yüzde 55 düzeyindeki iken, hekimlerimizde bu oran yüzde 40 düzeyindedir. Yani hekimlerimiz halkımızı kendilerinden daha iyi tedavi etmektedir."

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...