Türk mücevher sektörü rekor kırıyor

/ Kaynak: İHA
Türk mücevher sektörü rekor kırıyor

Ekonomi Haberleri  / İHA

Türkiye'nin külçe altın hariç mücevher ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,5 artarak 1 milyar 636 milyon dolara ulaştı

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin 2013 yılının dokuz aylık verilerine göre, Türkiye'nin külçe altın hariç mücevher ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,5 artarak 1 milyar 636 milyon dolara ulaştı. Sektör, sadece Eylül ayında geçen yılın aynı ayına oranla ihracatını miktar bazında yüzde 211, değer bazında yüzde 15,79 oranında artırdı. Ocak-Eylül dönemi ihracatında Birleşik Arap Emirlikleri ilk sırayı alırken, Irak ve Rusya bu ülkeyi takip etti. Kırgızistan ve Litvanya ihracatındaki artışlar ise dikkat çekti. Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 yılı dokuz aylık verilerine göre; Türkiye'nin külçe altın hariç mücevher ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 artarak 1 milyar 636 milyon dolar, miktar bazında yüzde 6,81 gerileyerek 1,604 ton olarak gerçekleşti. Mücevher sektörünün dokuz aylık dönemde en çok ihracat yaptığı ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Rusya, ABD ve Litvanya olarak sıralandı. Bölgeler açısından değerlendirildiğinde, ilk sırada Yakın, Orta ve Doğu Asya ülkeleri yer alırken; bu bölgeyi Diğer Avrupa Ülkeleri, AB ve Kuzey Afrika ülkeleri takip etti. Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2013 Eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında, miktarda yüzde 211,26 artış ile yaklaşık 422 ton, değerde yüzde 15,79 artış ile 207 milyon 280 bin dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayı sonuçlarına göre, 43 milyon 724 bin dolarlık ihracat ile Birleşik Arap Emirlikleri liderliğini korudu. Eylül ayı ihracat rakamları ile ilgili açıklamalarda bulunan Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner; şöyle konuştu: "Ülkemiz konum itibariyle tüm mücevher pazarlarının merkezinde yer alıyor. Ürün çeşitliliğimiz ve kalitemizi tüm dünyaya kanıtlamak için çalışmalara devam ediyoruz. İhracattaki yükseliş trendimizde bu çalışmalarımızın başarısını kanıtlıyor. Özellikle son dönemde gerçekleştirdiğimiz Hong Kong ve İstanbul fuarları çok iyi geçti. Kalite ve çeşitliliğimizle tüm dünyayı cezbettik."
Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...