PKK artık dolaşamayacak

PKK artık dolaşamayacak

GÜNDEM Haberleri

Çözüm sürecinde PKK'lı teröristlerin çekilmemesi üzerine Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Aselsan, 'modüler üs' yapımına hız verdi.

Terör örgütü PKK'nın çekilme sürecinde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemesi, devleti de harekete geçirdi. Ocak ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nden (SSİK) çıkan kararın ardından terörle mücadele bölgesinde 'modüler üs'lerin kurulumuna başlandı. ASELSAN, 8 üssün inşasını tamamladı. Örgütün stratejik geçiş bölgelerine 9 modüler üs daha kurulacak. Bu üsler gece görüş kameraları ve insansız hava araçlarıyla desteklenecek. Başbakan Erdoğan da daha önce çekilmenin yüzde 20 dolaylarında olduğunu hatırlatmıştı. Zaman'ın haberine göre, örgütün özellikle yaşlı ve kadınları sınır dışına çekmekle yetindiği biliniyor. Ayrıca hem Emniyet hem de MİT'in istihbarat raporlarına yansıyan bilgilere göre, terör örgütü elemanları halen dağlarda rahatça hareket edebiliyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Aselsan tarafından yürütülen projede, ABD'nin Afganistan'da kullandığı üsler model alınıyor. Mobil karargâh özelliği taşıyan yeni üslerde, uzaktan kumandalı atış sistemleri, termal kameralar ve ileri teknolojiye sahip gözetleme sistemleri bulunuyor. İlk üsler özellikle Hakkâri-Yüksekova bölgesinde inşa edildi. Üslerin nöbetçi kulelerinde Mehmetçik yerine, 12.7 ve 7.62 milimetre çapında makineli tüfeklerle 40 milimetre bombaatar bulunuyor. Bu silahlar, uzaktaki bir kumanda odasından kontrol ediliyor. Duvarlar ise roket saldırılarına karşı dayanıklı şekilde örülüyor. Üsler inşa edilirken, portatif parçalar, araçlarla veya kayalık bölgelerde helikopterlerle taşınıyor. Mobil üsler modüler olduğu için terörle mücadele taktik ve stratejilerine göre sökülüp başka yerlere de taşınabiliyor. Öte yandan modüler üs bölgelerinde nakliye ve taarruz helikopterleri de konuşlandırılabilecek. Üslerin etrafı sensörlerle donatılacak. Üslere yaklaşan teröristler, böylece daha rahat tespit edilecek. Yine keşif ve gözetleme sistemleri de bu yeni karakollarda yer alacak. Üslerin tüm parçaları fabrikalarda üretiliyor. Terörle mücadele bölgelerine nakledilecek bu parçaların, belirlenen bölgelerde montajı yapılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...