2014 yılında engelliler için 6 milyar 927 milyon lira ayrılacak

2014 yılında engelliler için 6 milyar 927 milyon lira ayrılacak

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklamasında 2014 yılında engelliler için toplam 6 milyar 927 milyon TL ayıracaklarını belirtti.

Maliye Bakanı Şimşek, özelleştirme kapsamında bulunan Türk Hava Yolları'nın yakın bir dönemde halka arzı ya da blok satışının gündemde olmadığını bildirdi.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısı ile 2013 Yılı Ocak-Eylül dönemi bütçe gerçekleşmeleri ile yılsonu gerçekleşme tahminleri, Orta Vadeli Mali Hedefler ve Maliye Politikası ve 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve bütçe büyüklükleri hakkında bilgi verdi. Bakan Şimşek, Basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Bugün bütçeyi meclise gönderecek misiniz" sorusu üzerine Şimşek, "Evet göndermeyi ümit ediyoruz. Dolayısıyla bayramı beklemeyeceğiz" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda aldıkları adımların aşağı yönlü bir risk oluşturmadığı kanısında olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Kamunun ve özelin daha tasarruflu gitmesi ülkemizin yararınadır. Biz kamu kurumlarımızın ihtiyacı olan bütçeyi ortaya koyduk. Sadece bir önceki yıla oranla geçmişteki o alışkanlıkların terk edilip, o genişlemeci mantığın şöyle bir kenara bırakılması gerekiyor. Kamunun çok ve net kuralları var. Bizim vatandaşımıza hiçbir kurum ilave bir yük, ilave bir uygulamaya getiremez. Her şeyin kanunda açık ve net bir şekilde tanımlanmış olması lazım. Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasına bakarsanız üçte ikisinden fazlası özel tüketimdir. Hatta neredeyse dörtte üçü özel tüketimdir. Ondan sonrada yatırımlar var. Burada esas belirleyici olan özel sektördür. İstihdamda da böyledir, ekonomik büyümede de böyledir. Ben büyümeye ilişkin iç kaynaklı çok önemli bir risk öngörmüyorum. Dışarıdan da şunu söyleyeyim: Avrupa bölgesi şuanda bir toparlanma içerisinde. Geçen sene küçülen bir Euro Bölgesi, bu sene küçülen bir euro bölgesi, gelecek sene neredeyse yüzde 1 oranında büyümesi öngörülüyor. Bu bizim hem ihracat için, hem küresel doğrudan yatırımlar için, hem de turizm için bütün bu büyümeyi destekleyecek faktörler itibarıyla Avrupa'daki bu gelişme Türkiye için olumlu. Orta doğuda ki çalkantılar daha da kötüleşir mi yoksa durulurur mu o ayrı bir tahmin. Amerika'da bir toparlanma söz konusu. Dolayısıyla bizim esas büyük pazarımız Euro Bölgesi olduğuna göre, biz bu anlamda tahminlerimizin gerçekçi olduğu kanısındayız. Kamuda aldığımız bu adımların çok ciddi bir şekilde aşağı yönlü bir risk oluşturmadığı kanısındayız." nbsp;

-"TÜRKİYE'NİN MALİ PERFORMANSI OLDUKÇA GÜÇLÜ, BUNUN İÇİNDE BELEDİYELER DE YER ALIYOR"-
Bakan Şimşek'e "Bu yıl için seçim ekonomisi yapmayacağız dediniz ama çevremizde gördüğümüz kadarıyla belediyeler harıl harıl çalışmaya başladılar. Tahminimizde bütçe ödenekleri çerçevesinde, sizinde söylediğiniz gibi kamuda bir kemer sıkma ve tasarruf yapma durumu söz konusuysa, bu sizce ne kadar başarılı olacak? Diyelim ki para yetmedi alt yapı çalışmaları da duracak mı?" sorusunu Bakan Şimşek şu şekilde yanıtladı: "Orta Vadeli Programı açıklarken, genel kamunun da rakamlarını verdik. Hem bu sene için hem de gelecek sene için. Bu genel kamunun içerisinde belediyeler de var. Dikkat edin, genel devlet açığı yüzde 1'i aşmıyor. Faiz dışı fazla yüzde 1 civarında. Genel devletten bahsediyorum. Bazen rakamlar karıştırılıyor. Bizim merkezi bütçeyle Avrupa'yı karşılaştırmak doğru değil. Bizim genel devletimiz ile Avrupa Birliği rakamlarını karşılaştırmamız lazım. Bizim genel devlet açığı, merkezi yönetim açığından daha düşük. Dolayısıyla Türkiye'nin mali performansı oldukça güçlü. Bunun içinde belediyeler de dahil."


-"İNSANLIK GEREĞİ SURİYE'DEN GELEN MİSAFİRLERİMİZE EN İYİ HİZMETİ SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ"-
Bakan Şimşek, "Suriye ile ilgili tedirginlik hala sürüyor. 2014 yılı için buraya bütçeden ne kadar kaynak ayırmayı düşünüyorsunuz?" sorusuna ise, "Bizim bir açık kapı politikamız var ve insanlık gereği buradaki misafirlerimize en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Dünya da maalesef bu konuda yeterince duyarlı değil. Dünyanın duyarsızlığı ayrı, biz ayrıyız. Biz oradaki kardeşlerimize kapımızı açık tutmaya devam edeceğiz. Bunun için bugünden bir rakam söylemem benim içinde zor. Sayıya bağlı, gelişmelere bağlı. Ama şunu söyleyeyim, yedek ödenek o nedenle var. Yedek ödenekten ihtiyaçlar çerçevesinde oraya biz gereken desteği veriyoruz" yanıtını verdi. "Kamu harcamalarında özellikle mal ve hizmet alım giderlerinin kontrol giderleri için bir talimat gidecek mi?" sorusu üzerine Şimşek, bütçeden hemen sonra 2014 yılı bütçesinin uygulanmasına ilişkin açık ve net olarak talimatların gideceğini açıkladı.


-"ŞİMDİ BAHSETTİĞİMİZ RAKAM TOPLAMI DAHİ 5 MİLYAR DOLAR BİLE DEĞİL"-
2B'ye ilişkin soru üzerine Bakan Şimşek şu değerlendirmede bulundu: "2B hazinenin malı. Biz çok uzun yıllardır devam eden bir problemi çözmek için yola çıktık. Bundan 10 yıl öncesine bir gidin. 2B'ye ilişkin rakamları bir düşünün. Ben o zamanlar Londra'daydım. Bize 2B konusunda adım atılabilirse 25 milyar dolarlardan bahsediliyordu. Şimdi bahsettiğimiz rakam toplamı dahi 5 milyar dolar bile değil. Dolayısıyla çok açık ve net hükümet olarak tavrımızı ortaya koyduk. Amacımız sosyal bir problemi çözmek. Biz bu çerçevede de gereken adımları attık. Her türlü kolaylığı sağladık. Bu saatten sonra hiçbir yeni düzenleme gündemde değil. Bu saatten sonra geriye dönük bir düzenleme yapmamız şuan itibarıyla ne mümkün, ne de gündemde. İlerde de ben bunun söz konusu olacağına hiç ihtimal vermiyorum. Tüm bu süreçler iyi tartışıldı ve bu noktaya gelindi."


-"ŞU İÇİNDEN GEÇTİĞİMİZ DÖNEM İSTİSNAİ BİR DÖNEMDİR"-
Küreselşartarda Avrupa'nın küçüldüğü bir dönemde Türkiye'nin yüzde 3.6 ya da 4 büyümesini küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Şimşek şunları söyledi: "Bizim için önemli olan sürdürülebilir en yüksek büyümedir. Küresel şartlarda Avrupa'nın küçüldüğü bir dönemde Türkiye'nin yüzde 3.6 ya da 4 büyümesini küçümsemeyelim lütfen. Şuan da OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüyen ya birinci ya da ikinci ülkeyiz. Çok farklı bir dönemdeyiz. Şuanda herkes şunu konuşuyor: Gelişmekte olan ülkelerde potansiyel büyüme ne kadar aşağı düştü? Dolayısıyla Çin hariç Türkiye'nin büyümesi bu sene de gelecek sene de düşük değil. Çin ayrı bir istisnadır. Bu yapısal reformlarla Türkiye'nin dış açığını daha yönetilebilir bir noktaya çektikçe Türkiye çok daha hızlı gidebilecek. Eğitimdeki reformu küçümsemeyin. Türkiye bu başarıları 6.5 yıllık örgün eğitimle başarmış. Yani ortaokul terk, bir eğitimle bu işleri başardı. O zaman katma değer zincirinde her alanda nasıl bir zıplama yaşayacak onu bir hayal edin. Ben o anlamda son derece iyimserim. Ama şu içinden geçtiğimiz dönem istisnai bir dönemdir. Dolayısıyla bizim de onun şartlarına dikkat etmemiz lazım. Biz kendi başımıza her şeyi kontrol edemiyoruz." nbsp;


-"YAKIN BİR DÖNEMDE THY'NİN YA BİR HALKA ARZI YA DA BLOK BİR SATIŞI GÜNDEMDE DEĞİL"-
"Türk Hava Yolları'nın özelleştirilmesini askıya aldınız mı?" sorusu üzerine Bakan Şimşek, "Şuan itibarıyla Türk Hava Yolları özelleştirme kapsamı altında. Yakın bir dönemde THY'nin ya bir halka arzı ya da blok bir satışı gündemde değil" dedi. 2013 yılında bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu'na 71 milyar 946 milyon TL aktaracaklarını kaydeden Şimşek açıklamasında şu ifadelere de yer verdi: "2013 yılında bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu'na 71 milyar 946 milyon TL verilecek. Türkiye'de yapılan toplam yatırımların neredeyse iki katı. 2014 yılında ise 77 milyar 59 milyon TL vereceğiz. Rakamlar açık. Açık finansmanı ne kadar olacak derseniz bizim üstlendiğimiz yükümlülükler hariç, 2013 yılında 20 milyar 269 milyon, 2014 yılında ise 21 milyar 583 milyon TL olarak gerçekleşmesini biz öngörüyoruz."


-ENGELLİLER İÇİN TOPLAM 6.9 MİLYAR TL-
2014 yılında engelliler için toplam 6 milyar 927 milyon TL ayıracaklarını vurgulayan Şimşek, engellilere yönelik başka sosyal yardım ve hizmet uygulamalarının da olduğunu ama bu rakamların söz konusu olan hizmetlere dahil olmadığını da söyledi.


-"BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU DEĞİL"-
Bir gazetecinin "Yatırımlarda 3 milyar TL azalma var, bunun kaynağı ne" sorusu üzerine Bakan Şimşek şu açıklamalarda bulundu: "Yatırımlarda başlangıç ödeneğine göre yaklaşık yüzde 13'lük bir artış var. İmkanlar olursa bu memleketin altyapısına, eğitimine daha fazla para veririz. Bir kısmını tasarruf ediyoruz, biz kısmını veriyoruz. Bunu eleştirebilirsiniz. Ama bir gelir şartına bağlı yatırımlara kaynak ayırdığımız oluyor. Biz bunu zararlı görmüyoruz. Gelecek sene de eğer ilave imkanlar oluşursa bakacağız. Şunu unutmamak lazım kamu eskiden bütün enerji yatırımlarını yapardı. Şuan kamu enerji yatırımı yapılıyor mu? Benim elimde dağıtım şebekesi kalmadı. Peki o yatırımı kim yapacak. Özel sektör yapacak. Termik santralleri biz özel sektöre devredeceğiz. Şimdi biz yavaş yavaş kamu özel iş birliğini de devreye sokuyoruz. Dolayısıyla yatırımlarda bir düşüş söz konusu değil. Hem kamudan kaynak ayırıyoruz. Hem özeleştirme yollarıyla finansman yatırım yükünü özel sektöre devrediyoruz. Hem de kamu özel iş birliği yoluyla bu yatırımları artırıyoruz." nbsp;


-"SAYIŞTAY DENETİMİN OLMASI BİZE RAHATLIK VERİR"-
2 yıldır Sayıştay denetiminin yapılmadığının anımsatılması üzerine Bakan Şimşek, "Sayıştay Kanunu'nu çıkartan bu hükümet. Çünkü biz şeffaflıktan yanayız. Bu sene yapılan bir takım değerlendirmeler var. Bütçe komisyonunda da bu konuya geniş bir şekilde değerlendireceğiz. Bazı konularda yeni sistemlerin oluşturulması lazım. Sayıştay denetimi son derece önemlidir. Yapılan tespitler sistemlerin iyileştirilmesine yönelik. Biz bunları Maliye Bakanlığı olarak ciddiye alıyoruz. Buna ilişkin çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunları en kısa süre içersinde Sayıştay ile beraber çözeceğiz. Öyle hususlar var ki sistem değişikliğine getiriyor, öyle hususlar var ki geçiş dönemi gerektiriyor. İşte bundan dolayı önümüzdeki dönemde bu işleri götüreceğiz" diye konuştu.
Sayıştay denetiminin olmamasının bir rahatlık olmadığını vurgulayan Bakan Şimşek, "Sayıştay denetimin olması bize rahatlık verir. Yanlış, eksik yaptığımız veya başka konularla ilişkili önümüze rapor konulduğu zaman, biz o zaman kendimizi iyileştirme fırsatı buluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


-"13.1 MİLYAR TL TARIMA AYRILDI"-
Bir gazetecinin, tarım kesimine ayrılan toplam bütçeyi sorması üzerine Bakan Şişmek, 2014 yılında 13 milyar 163 milyon TL tarıma ayrıldığını söyledi. Bireysel Emeklilik konusunda değinen Şimşek, "Vatandaş tasarruf yaparım diye biz bütçeden kendilerine yaklaşık 2 milyar TL destekte bulunacağız" dedi. nbsp;Bir gazetecinin, "Askerlik süresinin kısalmasıyla bir tasarruf olacak mı?" sorusuna Bakan Şimşek, "Bu konuya biz çalışmadık. Ama muhtemelen olabilir. Burada tabii ki iki boyutlu bakmak lazım. Erken terhis nedeniyle harcama azalacak diye bakabiliriz, ama daha önemlisi bu kardeşlerimizin ekonomiye doğrudan katkı bulunması da ayrı bir boyut" dedi. Bakan Şimşek, 2014 yılı bütçesini bağladı.(anka)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...