İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye siyasi eleştiri olmayacak

İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye siyasi eleştiri olmayacak

GÜNDEM Haberleri

Avrupa Komisyonu'nun gelecek hafta açıklayacağı İlerleme Raporu'nda önceki raporların aksine Türkiye hakkında bu yıl siyasi eleştiri yok.

Avrupa Komisyonu gelecek hafta Türkiye İlerleme Raporu 'nu açıklayacak. Önceki raporların aksine bu yıl siyasi eleştiri yok. Son bir yılda kayda geçen olayların rapora ''yorumsuz aktarılması'' bekleniyor. İlerleme Raporu'nda küresel mali krize rağmen Türkiye ekonomisinin hala güçlü olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye ise, İlerleme Raporu'nun bayramın ikinci gününde açıklanacak olmasına tepkili. Avrupa Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nu 16 Ekim'de açıklayacak. Raporda bu yıl Türkiye siyasi açıdan eleştirilmeyecek. Avrupa Komisyonu raporda, Gezi olayları ve piyanist Fazıl Say'ın yargılanması gibi Avrupa Birliği kamuoyunda yankı uyandıran gelişmeleri ''yorumsuz'' aktarma kararı aldı.

Bu kararın Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde yeni bir başlığın açılması ile doğrudan ilişkili olduğu belirtiliyor.

Raporda Türkiye'ye eleştiri yöneltilmesi halinde, yeni başlığın açılmasının tehlikeye gireceğine işaret ediliyor.

Demokratikleşme paketinin, olumlu bir şekilde rapora yansıtılması bekleniyor. Raporda Mor Gabriel manastırının arazisinin iadesi ve seçim yasasında yüzde 10 barajının gözden geçirilmesi gibi unsurların memnuniyet verici olduğu belirtilecek.

Azınlıklara yönelik adımların da memnuniyetle karşılandığı vurgulanacak. Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda, söz konusu demokratikleşme paketinin insanların günlük yaşamını nasıl etkileyeceğini de yakından takip edeceğini bildirecek.

İlerleme Raporu'nda ekonomi konusundaysa övgüler yer alacak. Küresel mali krize rağmen Türk ekonomisinin hala güçlü olduğuna dikkat çekilecek.

Buna karşın Türkiye'nin cari açığının giderilmesi icin önlemler alması gerektiğinin de altı çizilecek.

Türkiye ise raporun, bayramın ikinci gününde açıklanmasına tepkili. Ankara'nın raporun bayramdan sonra açıklanmasını talep ettiği ancak Avrupa Komisyonu'nun bunu reddettiği belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...