Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

253 hastanın gözleri tekrardan görmeye başladı

253 hastanın gözleri tekrardan görmeye başladı

SAĞLIK Haberleri

Sağlık Bakanlığı kornea nakli bekleyen yaklaşık 5 bin hasta için ABD'den ithal ettiği kornealarla 253 hastanın gözlerini açtı.

Bakanlık yetkilileri bu hastaların gözlerinin hiç görmediğini nakil sonrası görme yetilerini yeniden kazandıklarını söyledi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirilen nakillerde ilk defa ithal kornealar kullandı. Bu yıl sonuna kadar kornea nakli bekleyen hastaların yüzde 50'sinin ameliyatlarının yapılması planlanıyor. Bakanlık yetkilileri, kornea nakli bekleyenlerin büyük bir kısmının doğuştan, ilerleyen yaşa bağlı gözünde problemler oluşmuş ya da kaza sonucu gözünü kaybetmiş kişilerden oluştuğunu ifade etti. Yetkililer toplamda 10 bin kornea alımı için anlaşma yapıldığını ilk etapta gelen bin 500 korneayla bu ameliyatların yapıldığını sözlerine ekledi. Bakanlık ithal korneaların yanı sıra Türkiye'de ilk defa 81 ilde 5 kişilik ekipler halinde kornea ekipleri de kurdu. Ekipler Türkiye'nin dört bir yanından hastaneleri gezerek uygun korneaların alınması için çalışmalar yaptı. Ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknikerlerinden oluşan 5 kişilik kornea timi aileleri de ikna ederek 304 kadavranın korneasını aldı. Bakanlık verilerine göre son 3 yılda gerçekleşen kornea nakilleri şöyle: 2011'de bin 71 kişi nakil bekledi sadece 1 kişi nakil olabildi. 2012'de nakil bekleyen 4 bin 526 kişiden bin 851'ine nakil yapıldı. Bu yıl içinde 3 bin 423 hastanın 2 bin 122'si kornea nakli oldu. Turgut Özal Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Totan, vatandaşın kornea bağışlama konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Korneanın organ değil çok küçük bir doku olduğuna dikkat çeken Totan, birçok insanın görmesini sağlayacak korneaların toprak altında çürüdüğünü söyledi.

UZUN VADE İÇİN GENÇ KORNEA
Vatandaşın bilinçlenmesi için çalışma yapılması gerektiğini dile getiren Totan, "Avrupa'da kişinin ölümünden sonra kimliğinde 'korneası alınmaz' gibi bir ifade yoksa korneası alınıyor. İthal kornealar değil yerli kaynakların kullanılması gerek. Aldığımız kornealar orta yaş ve üstü kişilere ait. Kendi kaynaklarımızı kullanırsak hem ithalden kurtuluruz hem de nakil bekleyen hastalar daha genç kornealara sahip olur. Bu sayede kornea daha uzun yıllar kullanılabiliyor" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...