Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mükerrem beldenin manevi durakları

Mükerrem beldenin manevi durakları

GÜNDEM Haberleri

Mukaddes topraklardaki hacı adayları bayram öncesi son cuma namazlarını eda etti. Mü'minler günlerini, Mekke'nin manevi duraklarını ziyaretle geçiriyor.

Hac farizasını yerine getirmek maksadıyla mübarek topraklara ulaşan milyonlarca hacı adayı günlerini Mekke'nin manevi duraklarını ziyaret ederek geçiriyor. Efendimizin mübarek bedenlerinin değdiği Hira mağarası asırlar sonra hâlâ buram buram gül kokuyor. Efendimiz kırk yaşına girdiği 610 senesi Ramazan-ı şerifin 17'si Kadir gecesi Hira Mağarasında itikaf ve ibadetle meşguldür. Bir an mağara nurla dolar, karşısında Cebrail Aleyhisselam!.. Ve ilk emir gelir; "İkra!.." (Oku!) Alak Suresi'nin ilk beş ayeti de burada nazil olur. Sadece Vahiy değil Cebel-i nuru vazgeçilmez kılan, ilk vahye muhatap olduğu gibi "Şakku's Sadr" (Efendimizin göğsünün yarılıp yıkanması) ve "Şakku'l Kamer" (Ay'ın ikiye yarılması) mucizeleri de bu dağın şahitliğinde gerçekleşir. Bu mağarada iki rekat namaz kılabilmek, Server-i Kainatın izinde bir adım dahi olsa yürümek isteyen hacı adayları ve umreciler her taşına bu şuurla basıyor, her adımda efendimizin izini, kokusunu arıyorlar.Cebel-i Sevr ise Mekke'nin en yüksek dağı. 740 rakımlı dağ Hicret esnasında Server-i âlem ile sadık arkadaşı Hazret-i Ebubekir'i saklamış. Burayı ziyaret etmek haccın farzlarından vaciplerinden değil belki ama, Efendimizin müşriklerin gazabından kurtulmak için bin bir çile ile tırmandığı, yol boyunca kayaların bile dile gelerek selatü selam ettiği bu mağarayı ziyaret etmenin kime ne zararı var? Dağın zirvesinde tek katlı ev büyüklüğünde bir kaya görünüyor. İçi kubbe gibi oyuk, ancak sürünerek girebileceğiniz bir deliği var. Hani bir örümceğin ağla kapatabileceği kadar. Örümcekler görünmüyor ama kutlu doruk hâlâ güvercin ağırlıyor. Biri uçuyor, biri konuyor. Mağaranın önünde sıra olmuş hacı adayları sabırla içeri girmeyi bekliyor.
Diğer bir manevi durak ise Peygamber Efendimizin eşi, ilk inanan kadın, müminlerin annesi Hazreti Hatice validemizin de medfun bulunduğu Cennet-ül Mualla Kabristanı.
Daha önce 'Hacun' ve 'Malat' diye anılan mezarlık, Peygamber Efendimizin, "Ne güzel kabristan" sözlerinden sonra Cennetül Mualla ismini almış. Peygamberimizin dedesi Abdülmüttallip, efendimiz Sevr'deyken her gün yemek taşıyan Esma Binti Ebabekr validemiz, Fudayl bin İyad ile daha binlerce Eshab-ı Kiramın kabri Harem-i Şerif'e bir kilometre uzaklıktaki Cennet-ül Mualla'da bulunuyor. Ancak kabir taşlarından eser yok!
nbsp;Mükerrem beldenin manevi durakları
Cebel-i Sevr mağarasının içi.

Kadın hacı adayı erkeklerden fazla
gt; Kutsal topraklarda, toplam 68 bin 756 hacı adayımız bulunuyor;
gt; Suudi Arabistan'a giden hacı adaylarının 8 bin 42'si Avrupa'dan, 60 bin 714'ü ise Türkiye'den
gt; Erkek hacı adayı sayısı 26 bin 290
gt; Kadın hacı adayı sayısı 30 bin 949
gt; Hacı ardaylarımızın yaş ortalaması 58
gt; 96 yaşında 2 hacı adayımız var
gt; 1 yaşın altında ise 42 bebeğimiz kutsal topraklarda.

ÖZEL HABER
Osman SAĞIRLI - Mekke



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...