Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Doğalgazda ucuzluk yolda

Doğalgazda ucuzluk yolda

Ekonomi Haberleri

Türkiye, vanası 2018 yılında açılacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ile doğalgazı İran ve Rusya'dan daha ucuza temin edecek.

Doğalgazda yüzde 98 dışa bağımlı olan Türkiye, ucuz doğalgaz ile rahatlayacak. Kuzey Irak'tan gaz alımı için masaya oturan ve kayagazı çalışmalarına hız veren Türkiye, 2018 yılında vanası açılacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile daha ucuza doğalgaz temin edecek. Türkiye, dışa bağımlı olduğu enerjiye geçen yıl 60.1 milyar dolar fatura ödedi. Enerji ithalatının en önemli kalemleri arasında yer alan doğalgaza ödenen tutar ise 23 milyar doları buldu. Türkiye, doğalgaz ihtiyacının tamamına yakınını üç ülkeden İran, Rusya ve Azerbaycan'dan temin ediyor. nbsp;En fazla doğalgaz ücretini 570 dolar ile İran'a ödüyor. Gazda dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmalar yürüten Türkiye, Güneydoğu'daki kayagazı rezervlerini değerlendirmek için Shell ile masaya otururken, diğer yandan da Kuzey Irak'taki kaynaklara odaklandı. Kuzey Irak'taki petrol ve doğalgaz sahalarından yararlanacağı anlaşmayı birkaç ay önce imzalayan Türkiye bölgeden 2016'da doğalgaz alımını başlayacak. Kayagazı ve Kuzey Irak'taki kaynaklarla enerji alanında önemli bir tasarruf imkanı yakalamayı hedefleyen Türkiye, son olarak TANAP nbsp;projesi ile doğalgazda elini daha da güçlendirmeyi planlıyor. Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Bilim ve Uzmanlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, TANAP ile Türkiye'nin alternatif bir enerji kaynağına sahip olacağını, bunun da ileriki aşamada doğal gaz fiyatlarını aşağı yönde etkileyeceğini belirtti. Aras, enerji alanı içerisinde Güney Gaz Koridoru'nun önemli bir yer tuttuğunu ve Türkiye'nin bir "enerji hub"ı olması hedefi bulunduğunu ifade etti. Türkiye'nin ekonomik ve siyasi önemini artıran TAP ve TANAP projelerinin ülkeye faydasının çok yönlü olduğunu belirten Aras, "TANAP projesinde Türkiye'nin projedeki ortaklığı yüzde 20, Azerbaycan'ın ise yüzde 80 oranında. Hepsinden önemlisi Avrupa'ya gidecek yeni bir enerji hattının Türkiye üzerinden geçmesi" değerlendirmesinde bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın öngörüsüne göre proje gerçekleştirildiğinde Türkiye'nin 4 milyar dolar civarında gelir elde etmiş olacağını aktaran Aras, "TANAP ile Türkiye alternatif bir enerji kaynağına sahip olacak. Bu da ileriki aşamada doğal gaz fiyatlarını aşağı yönde etkileyecek" ifadelerini kullandı. Hazar Strateji Enstitüsü Akademik İşler Koordinatörü Emin Akhundzada da Kuzey Irak'taki gaz kaynaklarının TANAP'a dahil edilebileceğini belirtirken, TANAP'ta ortaklığı bulunan Azerbaycan'ın milli şirketi Socar'ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz nbsp;Azeri gazının İran ve Rusya'dan ucuz olacağını ve bir kısmının Türkiye'de kalacağını söyledi. nbsp;

UKRAYNA REST ÇEKTİ
RUSYA YİNE DOĞALGAZ VANASINI KAPATABİLİR
Rusya ve Ukrayna arasında fiyat anlaşmazlığı yüzünden doğalgaz savaşı yeniden başladı. Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, Rusya ile 2009'da imzalanan doğalgaz anlaşmasının yeniden gözden geçirilmemesi durumunda, bu ülkeden doğalgaz alımını tamamı ile durduracaklarını söyledi. Azarov, "Bu boş bir tehdit değil" derken, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in sözcüsü Natalya Timakov da tek taraflı iptalin sonuçları olacağını söyledi. Kiev'le 2009 başında da anlaşmazlık yaşayan Rusya Ukrayna vanalarını iki haftalığına kapatmış, Türkiye de bundan olumsuz etkilenmişti.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...