Büyük ödül 2 filme verildi

- Güncelleme:
Büyük ödül 2 filme verildi

GÜNDEM Haberleri

Kusursuzlar ve Cennetten Kovulmak filmleri 50. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ödülünü paylaştı.

Ramin Matin'in yönettiği Kusursuzlar ve Ferit Karahan'ın yönettiği Cennetten Kovulmak filmleri50. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ödülünü paylaştı. Böylece 350 bin liralık para ödülü iki filme pay edilecek. Türkiye'de sinema sektörüne yön veren; ulusal yarışma filmleri ve ödülleri merakla beklenen; yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlayan birkaç önemli festival var. Altın Portakal da bunlardan biri ve en eskisi. Bu yıl 50. yılını kutlaması hasebiyle ulusal ve uluslararası yarışmalarının yanı sıra yan etkinlikleri, sergileri, atölyeleri, özel gösterimleri ile de adından sıkça söz ettik. Ve tabii, skandalları, polemikleriyle. Gerçi bu, 50. yıla özgü değil. Her sene film programı dışında magazin tarafı ve tartışmaları ile de yaşıyoruz festivali. Altın Portakal her yıl Türkiye'den ve yurt dışından yüzlerce konuk ağırlıyor. Bu yıl, festivalin yarım asrı devirmesi sebebiyle konuk sayısında gözle görülür bir artıştan söz edebiliriz. Özellikle de festival dolaylarında arz-ı endam eden Yeşilçam yıldızları ve dönemin sinemasına emek vermiş hatırı sayılır isimler ile bu yıl Altın Portakal, büyük bir nostalji geçidiydi, diyebiliriz. Genelde festivallerin rutinidir: Gün boyu filmler, özellikle de yarışan yapımlar izlenir; ekibin katıldığı basın toplantısı takip edilir; film aralarında sinema yazarları, gazeteciler, sinemacılarla kritiği yapılır; bir sonraki filme geçilir. Festivalin son iki gününü ve kapanış törenini takip etmek maksadıyla geldiğim Antalya'da da bu gelenek aynı şekilde sürmekteydi. Ulusal yarışmanın bu yıl en çok eleştirilen tarafı filmlerin senaryo, yönetim ya da teknik eksikliklerinden kaynaklanan kalite sorunu idi. Bu yıl 68 film ulusal yarışma için başvurdu; ön jüri tarafından 10 tanesi seçildi. Filmlerin eksik yönlerinden bu denli bahsedilen festivalde, ister istemez elenen filmler de merak edildi. Öte yandan, ulusal yarışmadaki filmlerin çoğu genç yönetmenlerin ilk filmleri. Hal böyle olunca, eleştirilerin yanı sıra, ileriki filmlerinde sinemalarını geliştirmeleri dileği de sohbetlerin başlıca konusuydu.

EN İYİ KADIN OYUNCU ZEYNEP ÇAMCI
50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapanış galası ve ödül töreninde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü "Meryem" filminin oyuncusu Zeynep Çamcı aldı. Çamcı, ödülünü almadan önce Jüri Başkanı Türkan Şoray'a sarıldı.


Ödüller sahiplerini buldu
Bu yıl 50. defa düzenlenen Altın Portakal Film Festivali dün akşam Antalya Cam Piramit'te gerçekleştirilen ödül töreni ile kapandı. Gecenin dikkat çeken noktası, ödüllerin, kariyerlerinin hemen hemen başındaki genç sinemacılara verilmesiydi. Diğer önemli ayrıntı da, ödül alan çoğu sinemacının sahneden toplumsal konular ve siyasete dair mesajlar vermesiydi. Yönetmen Reis Çelik'in "Jüri toplantılarımız çok uzun sürdü. Zamanımızın çoğu Türkan Hanım'ın gözlerine bakmakla geçti. O asil gözleri Meclis'in duvarına koyalım" sözleri salondan yoğun alkış aldı. Batı Anadolu Kalkınma Ajansı BAKA ve EXPO 2016 Antalya Ajansı'nın bazı kategorilerde ödüllere sponsor olması da altı çizilmesi gereken bir diğer nokta. Türkan Şoray'ın En iyi Erkek Oyuncu ödülünü açıklarken sahnedeki heyecanı ve seyirciye olan saygısı bu yılın unutulmazlarından biri olarak hafızalara kazındı bile. nbsp;


İşte ödül kazanan film ve sanatçılar

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması:
gt; En iyi film: Cennetten Kovulmak ve Kusursuzlar
gt; En iyi ilk film: Mavi Dalga nbsp;
gt; En iyi yönetmen: Ramin Matin (Kusursuzlar)
gt; Expo 2016 Antalya En iyi senaryo: Zeynep Dadak, Merve Kayan (Mavi Dalga)
gt; BAKA En iyi müzik: Youki Yamamoto (Meryem)
gt; En iyi kadın oyuncu: Zeynep Çamcı (Meryem)
gt; En iyi erkek oyuncu: Hakan Yufkacıgil (Uzun Yol)
gt; En iyi yardımcı kadın oyuncu: Gülistan Acet (Cennetten Kovulmak)
gt; En iyi yardımcı erkek oyuncu: Ahmet Özarslan (Uzun Yol)
gt; BAKA En iyi görüntü yönetmeni: Feza Çaldıran (Meryem)
gt; En iyi kurgu: Çiçek Kahraman (Mavi Dalga)
gt; En iyi sanat yönetmeni: Kutsal Bir Gün (Selda Çiçek)
gt; Behlül Dal jüri özel ödülü: Mavi Ring (Ömer Leventoğlu)
gt; Dr. Avni Tolunay jüri özel ödülü: Meryem (Atalay Taşdiken)
gt; Jüri özel ödülü: Rojin Tekin (Cennetten Kovulmak)
gt; FİLMYÖN Jürisi En İyi Yönetmen: Ramin Matin (Kusursuzlar)



DESTEK GEREKİYOR

Festivallere ayrılan bütçe etkinlikleri finanse etmeli
gt; Altın Portakal, her yıl olduğu gibi bu yıl da konuşulacak açıklamalara sahne oldu. Bunlardan biri festivale olan destek ile ilgiliydi. Ulusal yarışma jüri başkanı Türkan Şoray ve üyeler Ümit Ünal, Reis Çelik, Şükrü Avşar, Mahir Günşıray, Burçak Evren, Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, Aslı Öymen, Rahman Altın ve Zekeriya Kurtuluş'un katıldığı basın toplantısında Antalya Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın bu konuyu değerlendirdi. Bu yıl toplam 5-6 milyon liralık bütçeyle gerçekleşen festivale katılan gazetecilerin, sinemacıların yorumu şöyle: Bu tür etkinliklerin gerçekleşebilmesi için devlet katkısına elbette ihtiyaç var; fakat sinema sektörünün küçüklüğü, film bütçelerinin darlığı ortada olan Türkiye'de festivallerin bütçesi ne çok büyük olmalı, ne de organizasyonu zorlayacak denli küçük.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...