İkinci faciayı Alman kaptan önledi

/ Kaynak: CHA
İkinci faciayı Alman kaptan önledi

DÜNYA Haberleri  / CHA

Sicilya'nın güneydoğusunda tekneyle umuda yolculuk yapan 63 kişi son anda Alman yük gemisi tarafından kurtarıldı.

Daha iyi bir yaşam hayaliyle yeni bir umut, yeni bir başlangıç için yola çıkanların sayısı giderek artarken, bu yolculuklar çoğu zaman hüsranla son buluyor. Geçen hafta İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında 518 kişinin içinde bulunduğu teknenin alabora olması sonucu 302 kişi hayatını kaybetti. Sicilya'nın güneydoğusunda ise tekneyle umuda yolculuk yapan 63 kişi son anda Alman yük gemisi tarafından kurtarıldı. nbsp;Açlık, yoksulluk, siyasi yada iç savaşlardan dolayı daha iyi bir yaşam hayaliyle ülkesini terk edenlerin sayısı gittikçe artarken, bu umuda yolculuk çoğu zaman hüsranla sona eriyor. Daha geçtiğimiz hafta İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında umuda yolculuk yapan 518 mültecinin yer aldığı teknenin alabora olması sonucu 302 hayatını kaybetmişti. Bu felaketin ardından Sicilya adasının 130 mil güneydoğusunda bir teknenin içinde ölümle burun buruna gelen 63 Suriyeli mülteci Alman Reederei Claus-Peter Offen yük gemisi şirketine ait "Santa Balbina'' adlı geminin kaptanı tarafından kurtarıldı. Gemi kaptanı Hans Georg Voskamp NDR'ye yaptığı açıklamada, "Bize Roma merkezinden 10-12 mil önümüzde içinde insanların olduğu bir tekne bulunduğu bilgisi verildi. Ama biz teknedekilerin mülteci olduğunu bilmiyorduk. Yanlarında çok az eşya vardı ve yakıtları bitmişti. Yorgun ve bitkin bir haldeydiler." dedi.
Mültecilerin ilk etapta Suriye'ye geri gönderilecekleri korkusuyla kurtarılmak istemediklerini kaydeden Voskamp, "Tekneye yaklaştığımızda gemiye binip binmeme konusunda büyük bir tartışma vardı. Biz Malta'ya gittiğimizi söyleyince mülteciler bize sadece rotası İtalya olan gemiye binmek istediklerini söylediler. İtalyan yetkililerden kabul edileceklerine dair söz aldıktan sonra gemiye bindiler.'' açıklamasında bulundu. 39 erkek, 8 kadın ve 16 çocuktan oluşan mülteciler tekne yolculuğuna Mısır'ın İskenderiye Limanı'ndan başladıklarını ve kişi başı insan tacirlerine 3 bin dolar ödediklerini belirttiler. Yunanistan açıklarında da olumsuz havalardan dolayı etkilenen balıkçı teknesindeki mülteciler daha sonra Alman gemi kaptanı tarafından İtalya sahil koruma yetkililerine teslim edildi.

'ALMANYA DAHA FAZLA SIĞINMACI KABUL EDEBİLİR'

Lampedusa'da yaşanan facianın ardından birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Almanya'da da daha fazla sığınmacı kabul edilmesi konusu tartışılıyor. Baden Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfired Kretschmann da Almanya'nın Avrupa Birliği nezdinde daha fazla sığınmacı kabulü ve bunların orantılı bir şekilde dağılımı konusunu gündeme getirmesi gerektiğini belirtti. Federal hükümetin bu konuda hızlı davranmasını isteyen Başbakan Kretschmann, eyaletlerin de daha fazla sığınmacı kabul etmesinin zorunluluğuna dikkat çekti. Kretschmann, bu bağlamda Baden-Württemberg Eyaleti'nin de sığınmacı kabulündeki çıtayı yükseltmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ALMANLARIN ÇOĞUNLUĞU MÜLTECİLERE KARŞI

Öte yandan Almanya'da yapılan bir anket, Lampedusa adasında yaşanan faciaya rağmen halkın çoğunluğunun ülkeye mülteci alınmasına karşı olduğunu gösterdi. Alman Birinci Devlet Televizyonu ARD tarafından yapılan ankette Almanların yüzde 51'i mültecilere karşı olduğunu söylerken, yüzde 43'ü ise Almanya'ya mülteci girişine izin verilmesini istedi. Mülteci karşıtlığı özellikle "Almanya için Alternatif Partisi" AfD ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri'nde (CDU/CSU) yüksek çıktı. AfD taraftarlarının yüzde 70'i bu görüşü savunurken, Birlik Partileri mensuplarının yüzde 61'i aynı fikri paylaştı. Öte yandan Almanya'da mültecilerle ilgili tartışmalar da devam ediyor. Son olarak ülkelerinde mülteci istemeyen Almanlar dün başkent Berlin'de gösteri yaptı. Kendilerine yönelik tutumu eleştiren ve polis şiddetine karşı çıkan mülteciler ise açlık grevi başlattı.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...