BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ramazan sofralarının baş tacı; HURMA

Ramazan sofralarının baş tacı; HURMA

Son derece besleyici bir gıda maddesi olan hurma, kansere karşı kalkan gibidir. Zihni yorgunluğu giderir. Anne sütünün bol ve besleyici olmasını sağlar. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı, şikayetlerinin kısa sürede atlatılmasını sağlar. Kemik veremi gibi hastalıklarda faydalıdır.



Yarın “onbir ayın sultanı” Ramazan başlıyor. Bu akşam teravih namazıyla başlayacak olan Ramazan heyecanı, sahur ve iftar sofralarıyla devam edecek. Ramazan sofralarının baş tacı ise hurma... Bu sebeple bugün köşemizin bir bölümünü bu harika meyveye ayırdık... Anavatanı Ortadoğu, Arabistan yarımadası ve Kuzey Afrika olan hurma, besin değeri son derece yüksek bir gıda maddesidir. Hatta bazı kutsal kitaplarda hurmadan “Hayat ağacı” olarak söz edilmektedir. Hurmanın “bereketli” olduğunu söyleyen Peygamberimiz (SAV) de orucunu hurma ile açardı. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: “Oruçlu olan kimse hurma ile iftar etsin. Çünkü hurma bereketlidir.” Bir başka hadis-i şerifte ise sahurda da hurma yenilmesi tavsiye edilmektedir. 5 bin yıldan beri bilinen ve zevkle tüketilen hurma, yaklaşık 10-25 metre yüksekliğindeki ağaçlarda yetişir. Özellikle çöl sakinlerinin her öğünde yedikleri bir meyvedir. Mesela; Tunus’un kuzeyinde geniş buğday tarlaları, güneyinde ise hurma ağaçları çok olduğundan, kuzeyde oturanlara “ekmekçiler”, güneyde yaşayanlara ise “hurmacılar” deniyor. Aslında hurma, basit bir meyveden daha fazlası; lifleri, kumaş üretiminde çekirdekleri ise yakacak olarak kullanılan, çok yönlü bir malzeme. Hurmanın değişik cinsleri var. Cinsler arasında lezzet ve renk farklılıkları bulunuyor. Cezayir topraklarında üretilen solgun kırmızı renkli “deglet noor” cinsi hurma, Amerika pazarının yüzde 90’ını elinde tutuyor. Kralların meyvesi olarak anılan bir diğer cins “medjool”, olgun, lifsiz, olağanüstü lezzetli, tatlı ve koyu kahverengi renkte. İlk kez Fas’ta yetiştirilen bu hurma cinsi, bugün tüm Ortadoğu ülkelerinde bulunabiliyor. Altın Hurma adı verilen bir başka tür Irak’ta yetiştiriliyor. Çekirdeği büyük, lifli ve bol şekerli olan bu hurmadan, hurma şekeri çıkarılıyor. Çok şekerli bir meyve olduğundan hurmanın üzerinde çoğu zaman, ince, beyaz bir şeker katmanına rastlanabiliyor. Şekerin yüzeye çıkması olarak açıklanan bu durum, hurmanın kalitesini bozmuyor. Yüz gram taze hurmada, 2 gram protein, 50 gram karbonhidrat bulunuyor. Kalori değeri 225 kcal. Aynı miktarda kuru hurmada ise 3 gram protein, 75 gram karbonhidrat bulunuyor. Kalori değeri 275 kcal. Hurmada bunlardan başka lif, kalsiyum, potasyum ve demir de bulunuyor. Vücuda direnç veriyor İşte hurmanın faydalarından bazıları: Bedenî ve zihnî gelişmeyi sağlar. Son derece besleyicidir. Kansere karşı koruyucudur. Zihni yorgunluğu giderir. Anne sütünün bol ve besleyici olmasını sağlar. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı, şikayetlerinin kısa sürede atlatılmasını sağlar. Kemik veremi gibi hastalıklarda faydalıdır. Basurun iyileşmesinde etkilidir. Görmeyi kuvvetlendirir, kirpikleri gürleştirir. Rahimdeki akıntıyı keser. Cüzzam hastalığının tedavisinde kullanılır. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Balgamı kurutur. Diş etlerini kuvvetlendirir. Hastalıklar ve çareleri Öksürüğe çözüm yolları Havaların dengesizleşmesi ile birlikte birçok kişide öksürük nöbetleri görülmeye başladı. Çoğunlukla, göğüs, boğaz veya karın boşluğunda meydana gelen bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkan öksürükler 3 grupta toplanabilir; Kuru öksürük: Nezle, boğaz iltihabı, bademcik iltihabı, fazla sigara içmek, sindirim bozuklukları; gastrit, ishal, kabızlık, bağırsak solucanları, kalb hastalıkları ve ses tellerinin hastalanmasından kaynaklanan öksürükler balgamsızdır, yâni kuru öksürüktür. Nöbet şeklinde gelen öksürük: Bu çeşit öksürük, boğmaca veya ciğer şişmesi (Anfizem); gırtlak veyâ hava borusunun tahriş olması, yâhut astımdan kaynaklanır. Bu çeşit öksürükte, pek az balgam görülür. Balgamlı öksürük: Bu çeşit öksürük, sık sık tekrarlar. Hastada, hırıltı vardır. Balgam çıkarır ve nefesini dışarı vermekte zorluk çeker. Balgamlı öksürük; bronşit, astım, sinüs iltihabı, müzmin sinüzit, kalb hastalıkları veya tüberkülozun bir işareti olabilir. Öksürük, nasıl olursa olsun, ihmal edilmemesi ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi maksadıyla aşağıdaki reçeteler uygulanır: * 1 su bardağı yeni sıkılmış turpsuyu ile 1 çorba kaşığı süzme bal karıştırılır. Temiz bir şişeye konup, 12 saat bekletilir. Büyüklere, saat başı birer tatlı kaşığı; küçüklere ise birer kahve kaşığı verilir. * 2 su bardağı çiğ süte; 1 tane kuru incir doğranır. Kaynatıldıktan sonra, 20 dakika bekletilip, süzülür. Günde 2 kere, birer çay bardağı sıcak sıcak içilir. * 1 su bardağı şalgamsuyuna; 2 tatlı kaşığı süzme bal konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra sıcak sıcak içilir. * 2 su bardağı çiğ süte; ince kıyılmış 5 diş sarmısak konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; 1 çorba kaşığı bal ilâve edilip, iyice karıştırılır. Günde 3 kere, sıcak sıcak birer kahve fincanı içilir. * 6 bardak suya, 1 kahve kaşığı nane, 1 kahve kaşığı kekik, 3 tane papatya çiçeği, 1 kahve kaşığı ıhlamur, 2 tane hatmi çiçeği konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra, temiz bir şişeye süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. * 4 bardak suya; 3 tutam kurutulmuş elma kabuğu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. * 4 bardak suya, 1 çorba kaşığı ıhlamur, 4 tane hatmi çiçeği, 1 limonun kabukları ve 1 tatlı kaşığı tarçın konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir. * 4 bardak süte, 10 gram salep ve 1 çay bardağı toz şeker konur. Koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Günde 2 kere, birer su bardağı içilir. İçerken, üzerine tarçın ve zencefil serpilir. C vitamini hastalıklara karşı kalkan oluşturur Yüksek C vitamini içeren yiyecekleri tüketen kişilerin soğuk algınlığı başta olmak üzere kalp hastalıkları ve kanser türleri gibi pekçok hastalığa daha az oranda yakalandığı belirlendi. Mayo Clinic uzmanları, tarafından yapılan açıklamada, C vitamini hakında bilinmesi gereken yeni bilgiler şöyle sıralandı: * Günlük C vitamini ihtiyacı, erkeklerde 90 mg, kadınlarda 75 mg. Sigara içenlerde bu miktar 35 mg daha fazla. * Vitamin ihtiyacını karşılamanın en doğru yolu besinlerdir. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketen kişiler yaklaşık 200 mg C vitamini almış olur. Ancak önerilen dozdan fazla C vitamini tüketmenin bir yararı yok. * Gut, hücre kansızlığı, hemakromatosis veya böbrek taşı olanların, doktora danışmadan C vitamini hapı kullanması sakıncalı olabilir. Bol bol sebze ve meyve yiyin C vitamininin bol miktarda bulunduğu gıda maddaleri şunlar: Limon, portakal, domates, maydanoz, kırmızı ve yeşil biber, hardal otu, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz, karpuz, çilek, yeşil pancar yaprağı, kuşkonmaz, fasulye, bakla, bamya, balkabağı, turp, taze soğan, kestane, börülce, beyin, böbrek, hindi eti, ayva, elma, bezelye, muz, dereotu, ekşi muşmula, alıç, pazı, frenk salatası, hindibâ, sarmısak, pırasa ve yerelması. Mutfaktaki güzellik Mutfağınızda, her an elinizin altında bulabileceğiniz malzemelerle cilt ve saç bakımınızı yapabilirsiniz. Size vereceğimiz bazı ipuçlarıyla, mutfağınızı bir güzellik merkezi haline getirebilirsiniz. Limon suyu ile canlı ve parlak saçlar Bir kadının makyajından, kıyafetine kadar bütün güzelliğini saçları tamamlar. Daha güzel görünmenin sırrı, galiba biraz da bakımlı, sağlıklı ve çekici saçlarda gizli... Ve tabii işin sırrı, saçları doğru yıkamada gizli... Güzel ve göz alıcı saçların sırrının, yıkadıktan sonra iyice durulamakta yattığını hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Saçlarınızı yeterli miktarda duruladığınıza inansanız bile, durulama işlemine devam edin. Saçta kalan sabun veya şampuan kalıntıları, saçları mat ve yapışkan gösterecek; aynı zamanda kirlere davetiye çıkaracaktır. Mümkünse durulama işlemini soğuk su ile yapın ki, hem saç deriniz rahatlasın hem de gözenekler kapansın. Kurulama işlemi sırasında ise şunlara dikkat edin: * Saçlarınız ıslakken asla fırçalamayın; sadece tarak kullanın. Saçlarınızı yıkadığınız zaman mümkün olduğunca kurutma makinesi kullanmaktan kaçının; bırakın kendiliğinden kurusunlar! Tabii bunu yazın uygulayın çünkü, şu anda soğuk kış günlerinin arefesinde bulunuyoruz. * İnce ve metal fırçalar kullandığınız takdirde saçlarınız pırıl pırıl bir görünüm kazanacak! Fön sırasında saçlara daha fazla ısı verdiği için metal fırçalar, saçı daha fazla parlak ve düz yapıyor. * Saçlarınız kısa ve karışık bir kesime sahip ise, sık ve ince telli fırça kullanın. Kısa saçlarınıza dolgunluk kazandırmak ve karışık bir hava vermek için bu öneriyi dikkate almanızda yarar var. * Saçlarınızda doğal röfleler ve parlaklıklar oluşmasını istiyorsanız, her gün bir limon suyunu saçlarınıza iyice yedirin.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 110248
    % 0.84
  • 3.8277
    % -0.93
  • 4.5278
    % -0.49
  • 5.1355
    % -0.16
  • 155.463
    % -0.28
 
 
 
 
 
KAPAT