Almanya'da AB vatandaşlarına sosyal yardım

Almanya'da AB vatandaşlarına sosyal yardım

DÜNYA Haberleri

Almanya'da sosyal mahkemesi, ülkede uzun süredir yaşayan işsiz AB ülkesi vatandaşlarının 'Hartz 4' kapsamında sosyal yardım alabileceğine karar verdi.

Romanya'dan 2009'da Almanya'ya gelen 2 çocuklu Roman aile, iş bulamayınca "Hartz 4" kapsamında sosyal yardım alabilmek için ilgili mercilere başvurdu. Ülkeye iş için gelen AB ülkesi vatandaşlarının sosyal yardım alma hakkının bulunmadığı gerekçesiyle talep reddedilince, Roman aile Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Sosyal Mahkemesinde dava açtı. Başvuruyu inceleyen mahkemenin verdiği kararda, uzun süreden beri Almanya'da yaşayan işsiz AB ülkesi
vatandaşlarının"Hartz 4" kapsamında sosyal yardım alma hakkı bulunduğuna karar verdi. Almanya genelinde yaklaşık 130 bin kişiyi etkileyebileceği belirtilen mahkeme kararının temyize götürülebileceği, son kararı Federal Sosyal Mahkemenin vereceği bildirildi. Öte yandan mahkemenin verdiği bu karar nedeniyle Almanya'nın daha fazla göçmeni çekebileceği belirtiliyor. Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa'daki hayat şartlarının ve çalışanların aldığı ortalama ücretlerde büyük farklılıklar olduğuna dikkati çekerek, söz konusu kararın kesinleşmesi durumunda kararın göçü teşvik edeceğini belirtti. Romanya ve Bulgaristan'dan Romanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için daha fazla kaynak ayırmasını isteyen Friedrich, AB Komisyonu'nun da Bulgaristan ve Romanya'nın mevcut Avrupa fonlarını bu kapsamda kullanmasını sağlaması gerektiğini kaydetti. Gelsenkirchen Belediye Başkanı Frank Baranowski de mahkemenin verdiği nbsp;karardan dolayı yerel yönetimlerin daha fazla maddi yük altında gireceği uyarısında bulunarak, Avrupa'daki serbest dolaşımın sonuçlarının yerelyönetimlere mal edilmemesini istedi.
Almanya'da 8 yıldan beri yürürlükte olan işsizlik maaşı ve çeşitli sosyal yardımları içeren "Hartz 4" kapsamında bekarlara 382 avro, evli çiftlerin her birine ise 345 avro ödeniyor. Ülkede, "Hartz 4" kapsamında 6 milyondan fazla kişiye sosyal yardımda bulunuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...