Baklavada hile uyarısı

/ Kaynak: CHA
Baklavada hile uyarısı

YAŞAM Haberleri  / CHA

Antep fıstığı ve ceviz fiyatlarında görülen artışa bağlı olarak baklava el yakıyor.

Antep fıstığı ve ceviz fiyatlarında görülen artışa bağlı olarak baklava el yakıyor. Bu ortamda kilogramı 5-6 lira olan baklavaya rağbetin büyüdüğünü aktaran Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, "Fıstık yerine bezelye, ceviz yerine leblebi tozu kullanılarak baklava imal ediliyor. Merdiven altı imalatçılar, uygun fiyatlardan baklava satıyor. Bu tür ürünlerin imalatında tereyağı yerine margarin veya atık yağ kullanılıyor. Fıstıklı denilen baklavanın içine rengi yeşil olan bezelye öğütülüp konuluyor. Tat ve görüntü bakımından aynı olduğu için çok dikkatli olanlar bile yer yer ayırt edemiyor. Baklavanın yanında lokumdan kadayıfa kadar onlarca tatlıda fıstık ve ceviz kullanılıyor. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda tatlı alacaklar dikkatli olmalı, sokak arasında satış yapan veya çok uyguna imal edilen tatlılardan kaçınılmalı." uyarılarında bulundu.
Rekoltenin gerilemesi ve stokçular nedeniyle fiyatı 70 lirayı aşan fıstık fiyatları çok sayıda tatlının da bedelini artırdı. Bayram döneminde indirimli ancak sıhhatli olmayan ürünlere yönelimin çokluğuna vurgu yapan Mehmet Göksu, "Bezelye ve fıstık karıştırılarak veya sadece öğütülmüş bezelye kullanılarak kilogramı 5 ile 10 lira arasında baklava ve tatlı türevleri imal edilebiliyor. Bu tatlılara aroma ve tatlandırıcılar eklenerek üretilen tatlıları pek çoğumuz anlamıyor. Bunlar, bayramı zehir edebilir. Toz şeker fiyatına bayramlık şeker satışı yapanlar var. Şekerleme üretiminde hijyen şartları çok önemli. 3 liraya konuğa ikram edilecek şeker alınmaz. Tatlı ve şekerlemeleri daha çok çocuklar tükettiği için ayrıca dikkat edilmeli. Yer yer ünlü markaların taklit ürünlerine de rastlıyoruz. Bayramdan evvel adı sanı duyulmamış markalara rastlıyoruz. Bunlar merdiven altı üretilen ve sadece bayramlarda ortaya çıkan, sıhhatli olmayan ürünler. Bu ürünlerin içeriği dahi tam olarak belli değil. Üretimde son kullanma tarihi geçmiş hammaddeler kullanılabiliyor. Bu dönemde vatandaşlar, üretim izni olmayan ve seyyarda satılan şekerleme ile tatlılara rağbet etmemeli." ifadelerini kullandı.

SEYİDOĞLU'NDAN 10 TON BAYRAM TATLISI
Seyidoğlu, bu bayramda da tatlı türlerini beğeniye sunacak. Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, "Bayramda 15 mağazamızda yarım asırlık tatlarımızın yanı sıra zengin şekerleme, çikolata ve tatlı türlerimizi de satacağız. Ayrıca bayramlık tatlı taleplerine cevap vereceğiz. Kurban Bayramı için 10 ton tatlı türü ürettik. Ayrıca baklava, kadayıf, şekerleme gibi 20 tür tatlı ve sade, güllü, fıstıklı başta olmak sureti ile 20 tür lokum ürettik." dedi.
YAŞAM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...