Sırp bölgesindeki Boşnak ailelerin okul boykotu

/ Kaynak: AA
Sırp bölgesindeki Boşnak ailelerin okul boykotu

DÜNYA Haberleri  / AA

Kendi dil, tarih ve din derslerinin verilmemesine duydukları tepki nedeniyle çocuklarını okula göndermeyen Boşnak ailelerin başlattığı eylem sürüyor.

Bosna Hersek'in iki entitesinden bir Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) bulunan Konyeviç Polye şehrinde, kendi dil, tarih ve din derslerinin verilmemesine duydukları tepki nedeniyle çocuklarını okula göndermeyen Boşnak ailelerin, 4 gün önce, başkent Saraybosna'daki AB'nin Yüksek Temsilciliği (OHR) binası önünde başlattığı eylem sürüyor. Saraybosna'da 2 gündür aralıklarla devam eden yağmura rağmen, Boşnak aileler eylemlerinden vazgeçmezken, her geçen gün OHR binası önündeki ailelere yenileri ekleniyor. Okul çağında iki çocuğu bulunan Senad Muminoviç isimli vatandaş, eyleme başladıkları günden beri değişen hiçbir şeyin olmadığını belirterek, ''Bizler, çocuklarımızın bu haklara sahip olduğunun açıklanmasını bekliyoruz. Eğer bize, söz konusu bu haklara sahip olmadığımız açıklanırsa buradan kalkıp başka bir yere gideriz'' dedi. Bosna Hersek'te 1 Eylül'de başlayan yeni eğitim öğretim döneminden bu yana talepleri yerine getirilmediği için çocuklarını okula göndermeme kararı alan ve bugüne kadar çalmadık kapı bırakmayan veliler, çocuklarına yönelik ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle Bosna Hersek Anayasa Mahkemesine başvurmak istedi. Muminoviç, konuyla ilgili olarak hukukçulardan yardım aldıklarını ancak alt mahkemelerden ''red'' yanıtı almadıkça Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapamayacağını öğrendikleri söyledi. Bosna Hersek yasaları gereği, Anayasa Mahkemesine doğrudan başvuru yapabilme yetkisine sahip devlet yetkililerinde biri olan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç ile irtibata geçen veliler, Komşiç'ten, sorunlarını doğrudan Anayasa Mahkemesine taşıması talep etti. Muminoviç, Komşiç'in, bu konuda kendilerine yardımcı olacağı yönünde söz verdiğini belirtti.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...