Kurban derilerinin yüzde 40'ı çöpe gidiyor

/ Kaynak: AA
Kurban derilerinin yüzde 40'ı çöpe gidiyor

YAŞAM Haberleri  / AA

Kurban bayramları sonrası elde edilen derilerin önemli kısmının, amatörce kesim yapıldığı için hasarlı olması gibi nedenlerle kullanılamaz hale geliyor

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay, "Kurban bayramları sonrası elde edilen deriler, kalite standardı olmaması, son derece karışık ırklardan oluşması, amatörce kesim yapıldığı için hasarlı, kesikli ve delikli olması, endüstriyel anlamda yetersiz kalitede ham madde özelliği taşıması nedeniyle sektöre ve ülke ekonomisine yeterince katma değer sağlamıyor" dedi. nbsp;Tolunay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk deri endüstrisinin büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda, belirli bir kalite standardıyla üretim sürekliliğini sağlayabilecek, sürdürülebilir ham maddeye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Tolunay, "Kurban derileri, bu konularda tamamen bilinçsiz ve bilgisiz kişiler tarafından amatörce kesilip, hiçbir itina gösterilmeden yüzüldüğü için tuzlama aşamasında da aynı bilgisizlik süregeldiğinden, önemli bir kısmı kullanılamaz şekilde çöpe gitmektedir. Ülkemizde net kesim sayısı bilinmemekle beraber, işlenen derilerden yola çıkarak bir tahmin yapılırsa kurban derilerinin yaklaşık yüzde 40'ı çöpe gidiyor. Bu da ülkemizin hayvancılık sektörü açısından önemli bir kayba ve zarara yol açmaktadır. nbsp;Tekrar yararlanılması için deri, çok itinali bir şekilde konserve edilmeli ve tuzlanmalıdır. Kurban Bayramı sırasında elde edilen deriler, hiçbir şekilde olması gerektiği gibi konserve edilmiyor. Kurbanın derisini bilgisizce ziyan ediyoruz malesef" diye konuştu. Yetkili makamlar ile bu konudaki sektörel birlik, vakıf ve derneklerin yıllardan beri görüşmeler yaptığını anlatan Tolunay, buna rağmen "ham deri değerlendirmesine ilişkin" bir yönetmelik, tebliğ veya yasa oluşturulamadığını kaydetti.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...