Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi

/ Kaynak: AA
Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Türkiye ulusal standı, Almanya'da yaşayan Türklerin akına uğrarken, genel ziyaretçi sayısında düşüş gözlendi.

Fuarda bu yıl bakanlık ve sektör işbirliğinde hazırlanan Türkiye ulusal standının yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Erkin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Özellikle telif ajanslarımız beklentilerinin üzerine çıkarak, çok sayıda anlaşma imzaladı. Yayıncılarımız da önemli görüşmeler yaptı" dedi. 2000'li yılların başında Türkiye'de 10 bin civarında kitap basıldığını ifade eden Yılmaz, geçen yıl bu rakamın 43 bine yükseldiğini söyleyerek, bakanlık olarak, yayıncının, telif ajansının, eser sahibinin ve meslek kuruluşlarının yanında olmaya devam edeceklerini belirtti. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu da Türk yayıncıları yabancı yayıncılarla buluşturmak için Frankfurt Kitap Fuarı'na katıldıklarını ifade ederek, Almanya'da yaşayan Türklerin Türkiye ulusal standına yoğun ilgi göstermelerinden memnun olduklarını söyledi. Geçen senelere göre daha az profesyonel katılımcı ile görüştüklerini ifade eden Zeynioğlu, "Bunu dijital ortamda haberleşmenin kolaylaşmasına bağlıyorum" değerlendirmesini yaptı. Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün ise "son on yıldır kitap sektörünün sürekli büyüme gösterdiğini, uygulanan doğru politikalarla Türkiye'deki okuma oranlarının ileri seviyeye geldiğini" bildirdi. Üstün, "Dünya Yayıncılar Birliği Türkiye'deki kitap pazarının 2 buçuk milyar dolara çıktığını, Türkiye'nin dünya sıralamasında 15'ten 13'e yükseldiğini belirtti" diye konuştu. Fuara yedi yıldır katıldığını söyleyerek, geçen senelere göre fuarın Türk çocuk edebiyatı açısından zayıf geçtiğini kaydeden Nar Yayınları Genel Müdürü Tayfun Esen de "Hedefimize ulaştığımızı söyleyemeyiz. Kendi değerlerimizi uluslararası pazara ulaştırmakta zorlanıyoruz" ifadesini kullandı.


Esen, şunları kaydetti: "Bizim kitaplarımız biraz yerel kalıyor. Türk kültürünü tanıyan ülkelerde çok değerli olan eserlerimiz, yabancı pazarlarda karşılık bulmuyor. Çocuk kitapları olduğu için görsele ağırlık vermemiz gerekiyor. Bu fuarın faydalarının yanında, zararlar da mevcut. Özellikle Uzakdoğulu matbaa sahipleri, kaliteden yoksun ürünleri, burada uygun fiyatlarla pazara sunuyorlar. Çok reklamı yapılan forumlar istediğimiz nitelikte değil. İstenilen sonuçları elde edemesek de görsellik çağında var olmak için, kitaplarımızın sergilenmesi ve ülkemizin marka bilinirliğini artırmamız gerekiyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...