Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mekke'de heyecan dorukta

Mekke'de heyecan dorukta

GÜNDEM Haberleri

Kutsal topraklardaki 2.5 milyon hacı adayı bugün Arafat'ta vakfeye duracak.

Haccın farzı üçtür. İhrama girmek, Arafat'ta vakfeye durmak ve ziyaret tavafı... Hacı adayları da Arefe günü (Zilhiccenin 9'u) Arafat meydanında olmak zorundadırlar. Peygamber efendimizin "Hac Arafat'tır" sözü ile önemine işaret ettiği, haccın üç farzından en önemlisi olan Arafat Vakfesi için yeniden ihrama giren hacı adayları dün öğleden itibaren Arafat'a çıktı. Adeta Arasat'ın provası olan Arafat'ta günahlardan arınıp anasından doğduğu ilk günkü gibi olmak için sabaha kadar çadırlarda namaz kılan ve dua eden müminler vakitlerini bir an olsun boş geçirmiyor.Bugün öğle ile ikindi namazlarını kıldıktan sonra vakfe duası yapacak, ardından güneşin batışıyla Müzdelife'ye hareket edecek olan milyonlarca hacı adayı, hac farizasını taş, baş, traş tertibine göre ifa edecek. Müzdelife'den 70 adet taş toplayacak olan hacı adayları, gecenin bir kısmını burada geçirip Müzdelife Vakfesine duracak. Gece yarısından itibaren de Mina'da Cemerat denilen şeytan taşlama noktasına ulaşacak. İlk gün sadece büyük şeytana 7 adet taş atacak olan hacı adayları kurbanlarının kesilmesiyle birlikte ziyaret tavafı ve say'ini yaptıktan sonra hacı olmanın mutluluğunu yaşayacak. Şafii mezhebindeki müminler ise Mina'da 3 gün durmaları vacip olduğundan, kendileri için Mina'da kurulan çadırlarda konaklayacak.

nbsp;Mekke'de heyecan dorukta
ARAFAT MAHŞER MEYDANI GİBİ...
Mekke şehir merkezinden yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Arafat'a hacıların çoğunluğu vasıtalarla giderken, bazı hacı adayları yürümeyi tercih etti. 2.5 milyon hacı adayının Arafat'a çıkması ile birlikte Mekke sokakları boşaldı.

nbsp;Mekke'de heyecan dorukta
Hacıların en çok rağbet ettikleri yer Hazret-i Âdem ile Hazret-i Havva'nın buluştukları Cebel-i Rahme...

Arefte? (anladın mı), Areftü (anladım) nbsp;
Cebrâil Aleyhisselâm Hazret-i İbrahim'e haccın nasıl yapılacağını anlatırken sık sık "Arefte?" (anladın mı) diye sorar. Büyük nebi "Areftü" (anladım) şeklinde cevap verir. İşte Arafat ismi o günden yadigâr.
Umreciler ve Hacı adayları Cebel-i Rahme'yi yanlış olarak Arafat Dağı diye adlandırırlar. Evet o adı taşıyan bir dağ var ama ovanın doğu tarafında...
Arafat vadisinde Cebel-i Rahme'den başka dağ bulunmaz. Dağ dediğimiz söz gelimi tabii, takriben 65 m filan. Ceman 166 basamak. Yeşil yeşil kayalar.
Efendimiz veda haccında bu şirin tepeciğin eteklerinde vakfeye dururlar.
Zaten vakfe "durmak" demek. Müminler kıbleye döner, boyun büküp el açarlar.
Efendimiz veda hutbesini Mescid-i Nemira'nın bulunduğu yerde (o zaman ismi Mescid-i İbrahim idi) irad buyurur, öğle ile ikindiyi cem edip kıldırırlar.

ARAFAT'TAKİ VAKFE DUASI GÖRMEZ'DEN
Türk hacı adaylarının Arafat'taki vakfe duasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez yaptıracak. Dua, Diyanet kanalıyla canlı olarak yayınlanacak. Bu yıl şeytan taşlamada izdihamın önüne geçebilmek için de yine tedbirler alındı. Öte yandan tam kapasite çalışacak Mekke metrosunun yüz binlerce hacı adayını Arafat'a taşıdığı belirtildi. Hac alanlarının tamamını gözetleme imkânı veren kamera sistemi de 24 saat devrede olacak. Yaşlı ve hasta Türk hacı adaylarından 3'ü helikopterlerle 42'si de ambulansla Arafat'a götürüldü.

Osman SAĞIRLI - nbsp;MEKKE
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...