Ali Babacan, 'Türkiye zenginlerle fakiri yaklaştıracak'

Ali Babacan, 'Türkiye zenginlerle fakiri yaklaştıracak'

Ekonomi Haberleri

'Uzlaşmak için G20 iyi bir ortam' diyen Ali Babacan, gelişmiş ülkelerin fakir topluluklara 'daha çok faydalı olması için' çalışacaklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin G20'de 2015 dönem başkanlığı için şimdiden hazırlıklara başladığını belirterek, ana akım konuların yanısıra G20'nin dışa açılım faaliyetlerine de odaklanacaklarını söyledi. Babacan, Washington'da Uluslararası Finans Enstitüsü'nün, "G20 ve Küresel Ekonomik Yönetimin Geleceği" başlıklı oturumunda konuştu. G7'nin artık küresel ekonominin ağırlığı açısından tek temsil gücü olma ayrıcalığını kaybettiğini belirten Babacan, gelişmekte olan ülkelerin ve yükselen piyasaların geçen yılın sonunda dünya gayrisafi milli hasılasının neredeyse yarısını oluşturduğunu hatırlattı. Babacan, şunları söyledi: "G20'yi önemli kılan unsur, temsil gücüdür; hem gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, hem de coğrafi bakımından temsil gücü... G20 bir konu üzerinde anlaştığında, bu mutabakatı dünya genelinde sergilemek çok kolay. Çünkü G20, en az gelişmiş ülkelerden de temsile sahip, Afrika temsil ediliyor. Çok sayıda uluslararası teşkilat temsil ediliyor. Dolayısıyla uzlaşı inşa etmek için iyi bir ortam. G7'nin etkisine, aldığı kararlara bakın, bunu G20'nin son 5-6 yıl içerisindeki etkisiyle karşılaştırın. Bu dev boyuttaki temsil gücü ve dolayısıyla siyasi meşruiyetin devam ettirilmesinin önemli kalmayı sürdürecek olması çok doğal. Türkiye de 2015 yılında G20'nin dönem başkanlığını üstlenecek. Ana konularla ilgileneceğiz. Ama G20'nin dışa açılım faaliyetlerine, en az gelişmiş ülkeler açısından da nasıl daha yararlı hale gelebileceğine, insani ya da çevresel konular konularda nasıl daha güçlü duruş sergileyebileceğine de odaklanacağız" dedi.


Bir cümle için 3 gün tartışılıyor

Babacan, G20'de kararların zor alınabildiğini, tek cümle için bile üç gün zaman harcanabildiğini, ama karar çıktığında bunun daha yararlı kullanılabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: "Örneğin, eğer G20 çevresel bir konuda mutabakata varırsa, aynı şekilde BM üyelerinin hepsi tarafından da bunun kabul edilmesi çok kolaylaşır. Yani masa etrafında herhangi bir spesifik konuda anlaşma ihtimali olursa, onu başka yere taşımanız kolay olur" dedi.


ABD'YE UYARI
Borç tavanı geçmezse sonuçları iyi olmaz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD'de borç tavanı krizinin çözülmemesi halinde, bunun sadece Amerikan ekonomisi değil küresel ekonomi üzerinde de çok tehlikeli sonuçlarının olacağı uyarısında bulundu. Babacan, "Lüzumsuz bir güç oyununa girip de hem kendi ekonomilerini hem de küresel ekonomiyi çok ciddi bir tehlikenin eşiğine getirmezler diye ümit ediyoruz. Aksi halde 2008-2009'da olanlardan çok daha ciddi gelişmeler yaşanacaktır" dedi. "Orta Vadeli Program, dünyanın içine girmiş olduğu yeni dönemin her türlü özelliğini dikkate alan bir program" diyen Babacan, şöyle devam etti: "FED'in varlık alımlarında azaltmaya gitmesi nasıl olsa başlayacak. Şimdiden hazırlanmamızda büyük fayda var, biz de onu yapıyoruz."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...