Hasta mı oldun, sor Google'a

Hasta mı oldun, sor Google'a

SAĞLIK Haberleri

Günümüzde internet, başlıca sağlık enformasyon sağlayıcısı konumuna geldi.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ümit Atabek, tüm dünyada internetin, başlıca sağlık enformasyon sağlayıcısı konumuna geldiğini belirterek, genellikle doktora gitmek yerine, önce Google'da arama yapıldığını, araştırmalara göre, hastaneler ve doktorlar hakkında bilgi almak için internete başvuranların oranının yüzde 92 olduğunu söyledi. Sağlık alanında internette trend analizi yapan Social Touch tarafından geçen yıl yapılan araştırmada, özellikle ilaçlarla ilgili enformasyon ihtiyacı için internet kullananların oranının yüzde 83 olarak saptandığını kaydeden Atabek, "Doktora değil de Google'a soruyoruz, ancak sorarken de daha önce soranların yanlış sorularıyla aratıyoruz. Google Trends bize sağlık alanında eğilimlerin dönemsel değişimlerini gösterebiliyor. Bu aracı kullanarak, yaz mevsimi başlangıcında zayıflama, yaz boyunca güneş yanığı, kış mevsimi başlangıcında grip, bitkisel çaylar, soğuk algınlığı ile ilgili aramaların arttığı görülüyor. Bu eğilimler, toplumda sağlık enformasyonunun hangi konularda ve nasıl elde edildiğinin göstergesi. Örneğin, zayıflama araması yapanların oranı, kanser ve diyabet araması yapanların iki katından fazla. Bu da sağlığa bakış açısını gösteriyor"

HASTA OLAN ÖNCE İNTERNETE BAKIYOR
Beş yıl önce yapılan TÜBİTAK araştırmasına göre, yaşlıların birinci enformasyon kaynağının televizyon olduğunun belirlendiğini kaydeden Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, özellikle genç ve eğitimli kişilerin enformasyon kaynaklarının ise internet olduğunu belirtti. Atabek, televizyonlarda, sağlıkla ilgili şov programların ardı ardına geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık tanımı dahi medyatik olmaya başladı. Yeni kuşak ise televizyon yerine yeni medyayı, başta Google olmak üzere internet muhtevalarını koydu. Artık insanlar hasta oldukları zaman ilk olarak internetin başına geçiyor. Bunu yaptıklarında ise genellikle çok yoğun bir bilgi yığınının etkisinde kalıp yanlış yönlendirilebiliyor. Sorun teknolojinin kullanılması değil, o teknolojinin nasıl kullanıldığıdır."(akşam)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...