Baz istasyonları gerçekten kanser yapıyor mu

Baz istasyonları gerçekten kanser yapıyor mu

TEKNOLOJİ Haberleri

Uzmanlar, baz istasyonları ve cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik alanların kanser yaptığına ilişkin bir kanıta ulaşmadıklarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen, "Elektromanyetik Alanlar ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri" Konferansına Sağlık Bakanlığı yetkilileri, akademisyenler ve yurt dışından ilgili kurumlardan bilim insanları katıldı. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) Başkanı Christopher P. Wild, elektromanyetik alanlara ilişkin yapılan araştırmalarda baz istasyonu antenleri, yüksek gerilim hatları, kablosuz internet, televizyonlar gibi kaynakların son derece düşük seviyede ışıma yaptığını belirterek, "Yapılan çalışmalar, yeni teknolojilerin gelişmesiyle kablosuz telefonlar daha az elektromanyetik alan yayıyor" dedi. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Elektromanyetik Alanlar ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri' Konferansında konuşan Wild, mobil telefon kullanımıyla beyin tümörleri gibi diğer tümörler arasında bir potansiyel ilişki kurulmasında yeterli kanıtlara ulaşılmadığını açıkladı. Baz istasyonu antenleri, Wi-Fi ve televizyonlar gibi kaynaklar mobil telefonlara oranla çok daha düşük ışıma yaydığını belirten Wild, mobil telefonların etkisinde ise baz istasyonu ile olan bağlantı kalitesinin önemli olduğunu vurguladı. İARÇ Başkanı Wild, özellikle cep telefonlarından yayılan ışımanın insan sağlığı üzerine etkilerinin araştırıldığına işaret ederek, "Baz istasyonuna yakın olunduğunda iletişim daha kaliteli olur. Yapılan araştırmalar, mobil bağlantının baz istasyonuna yakın olunduğunda daha az etki yaptığını gösterdi. Ayrıca kablolu kulaklık kullanımının, beynin alacağı ışımayı yüzde 90 oranında azalttığını da gördük" diye konuştu. İARÇ Çevre ve Radyasyon Bölüm Başkanı Joachim Schüz, IARC Çalışma Grubu'nun çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Düşük frekanslı elektromanyetik alanlar ile ilgili 2013 yılının Mayıs ayında IARC tarafından yayınlanan monografta yer almamış ve yakın tarihte yapılmış geniş katılımlı çalışmalarda da cep telefonu kullanımı ile kanser gelişme riskinde artış bulunmadığını belirtti. IARC Çalışma Grubu'nun mobil telefon kullanımına ilişkin yaptığı çalışmaları anlatan Schüz, cep telefonlarının baz istasyonlarına uzak olmasıyla elektromanyetik alan maruziyetinin arttığını, yakın olmasıyla ise düştüğünü belirtti. Düşük frekanslı elektromanyetik alanlara maruziyet ile kanser gelişim riskini değerlendiren bilimsel çalışmaların devam ettiğini belirten Dr. Schüz, daha kapsamlı çalışmaların yapılmasıyla yakın gelecekte bu konunun daha da aydınlanacağını vurguladı.(scroll.com.tr)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...