Esad, 'Nobel ödülünü ben almalıydım'

Esad, 'Nobel ödülünü ben almalıydım'

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Lübnan gazetesine verdiği röportajda 'şaka' yaparak 'Nobel'i ben almalıydım' dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Lübnan gazetesi El Akbar'a verdiği röportajda Nobel Barış Ödülü'nü Suriye'deki kimyasal silahların imhasından sorumlu Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün almasıyla ilgili bir "şaka" yaptı. Kimyasal silahların yok edilmesi kararıyla ülkesinin önemli bir adım attığını belirten Esad, "Nobel'i biz almalıydık" dedi. Suriye'deki krizi çözmek için Batı dünyasının daha "onurlu" davrandığını belirten devlet başkanı, Arap liderlerden bu yönde bir girişim olmadığını söyledi. Esad aynı zamanda askeri endüstrisini İsrail'den iç çatışmalara yönlendirdiğini belirtti. Suriyeli lider, ülkesinin füze kapasitesinin İsrail'i durdurmak için yeterli olduğunu, artık kimyasal silahlara ihtiyaç duymadığını vurguladı. Suriye'nin kimyasal silah üretimini 1997 yılında durdurduğunu söyleyen Esad, yerine "savaşta daha belirleyici olan" konvensiyonel füzeleri geliştirdiklerini belirtti. Tıbben kolayca iyileştirilen kimyasal silahların etkisinin daha çok psikolojik olduğunu, ateş gücünün İsrail'in havaalanlarını kilitlemeye yeteceğini de ekledi.
Gönüllü serbest
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin kimyasal silahlarını yok etmeyi kabul etmesiyle Esad için "övgüyü hak etti" demişti. Ancak dün Amerikalı yetkili, "Esad'ın meşruluğunu yitirdiğini, bir an önce barış konferansı düzenlemenin gerekli olduğunu" söyledi. Kerry, geçiş hükümetinin en kısa zamanda oluşturulması gerektiğini de ekledi. Diğer yandan Suriye'nin İdlib bölgesinde pazar günü kaçırıldığı belirtilen yedi Kızıl Haç çalışanından dördünün ve Suriyeli Kızılay gönüllüsünün serbest bırakıldığı aktarıldı.
nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...