İspanya'da işsizlik fonunu soydular

İspanya'da işsizlik fonunu soydular

DÜNYA Haberleri

Krizle pençeleşen İspanya'da halk acı reçeteyi uygularken, sendika ve yöneticilerin işsizlik fonundaki parayı usulsüz olarak kullandığı ortaya çıktı.

İşsizliğin rekorlar kırdığı İspanya'da halk tasarruf için kemer sıkarken, sendika yöneticileri ve bazı siyasetçilerin işsizlik fonunu boşalttığı ortaya çıktı. Ülkenin 17 özerk yönetiminden biri olan Endülüs'te, işsizlik fonundan yaklaşık 1.5 milyar euronun (3.2 milyar TL) usulsüz kullanıldığı belirlenirken, bunun 7.5 milyon eurosunun sendikaların kasasına gittiği iddia ediliyor. İspanya'da zarar etmeye başlayan şirketlerin yasal olarak işçi çıkarmasına hak tanıyan 'ERE' isimli yönetmeliğin usulsüz kullanılmasıyla ilgili iddialar üzerine Endülüs'te yürütülen soruşturmada, sanıkların sayısı 123'e yükseldi. 'İspanyol adaletinin demir kadını' lakaplı Yargıç Mercedes Alaya'nın yürüttüğü soruşturmada son olarak, 45 kişi mahkeme karşısına çıkmaya hazırlanırken, aralarında üst düzey sendika yöneticilerinin de bulunduğu 9 kişi tutuklandı. Yargıç Mercedes Alaya, Endülüs özerk yönetiminin 1990-2009 yılları arasındaki başkanı Manuel Chaves ve 2009-2013 yılları arasındaki başkanı Jose Antonio Grinan'ın da sanık olarak mahkemede ifade vermelerini talep etti. Yargıç Alaya, eski başkanlar Chaves ve Grinan ile diğer beş özerk yönetim hükümeti bakanının görevlerini suistimal edip, kamu fonlarını kötü kullandıklarına ilişkin iddiaların soruşturulması gerektiğini açıkladı. Endülüs hükümetinde 2000-2004 yıllarında ekonomi ve Maliye Bakanlığı yapan, 2009-2013 yılları arasında Endülüs özerk yönetimi başkanı olan Grinan, 27 Ağustos'ta görevinden istifa etmişti. Grinan, kişisel sebeplerle istifa ettiğini söylese de İspanyol basını, bunun arkasında "ERE olayının" olabileceğini iddia etmişti. Endülüs özerk yönetiminde en uzun süre başkan olan Chaves ise 2009-2011 yılları arasında İspanyol hükümetinde başbakan yardımcısı ve özerk yönetim politikalarından sorumlu bakan olarak görev yapmıştı.
Yolsuzluk çetesinin 'kasiyer'i bile varmış
İspanyol tarihinin en büyük yolsuzluğu olarak gösterilen ERE skandalında, bazı siyasetçilerin sahte emeklilik belgesi düzenlediği iddia ediliyor. Soruşturmanın boyutları her geçen gün büyürken, bir dönem Endülüs Bölgesi'nde Maliye Bakanlığı yapan Jose Antonio Grinan, 'ERE'nin kasiyeri' olmakla suçlanıyor. Grinan'ın sahte erken emeklilik belgesi düzenlediği ve hiç bir şirkette çalışmayan bazı kişilere fondan emeklilik maaşı bağlattı iddia ediliyor. Aynı şekilde birçok Endülüs şirketinin sahte ERE ilan ederek, hem işçi çıkardığı hem de özerk yönetimin fonundan destek aldığı iddia ediliyor. Endülüs özerk yönetiminin oluşturduğu teşvik fonunun, ERE ilan eden firmalara 2011 yılına kadar yaptığı toplam yardımın ise 1 milyar euroya yaklaştığı belirtiliyor.
ENES DEMİRAY - ÖZEL HABER- İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...