Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakan Bayraktar'dan iddialı açıklama

/ Kaynak: AA
Bakan Bayraktar'dan iddialı açıklama

EMLAK Haberleri  / AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin, dünyanın ilk on, Avrupa'nın ve Asya'nın sayılı birkaç ekonomisinden biri olacağını ifade etti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzon'un, sahip olduğu tarihi, kültürel değerleri ve sosyal yapısının zenginliği itibarıyla her zaman önemli bir merkez olduğunu belirtti. Dünyada, bölgesel ya da yöresel gelişmenin son zamanlarda üzerinde çok durulan bir konu olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: "Yöresel gelişmenin büyük ölçüde yerel kaynaklarla ve yerel aktörlerle sağlanabileceği anlaşılmış ve bu alanda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Yerel kaynakları analiz etme, planlama, bir strateji oluşturma, markalaşma son zamanlarda sıkça kullanılan yöresel gelişme kavramları olmuştur ancak her alanda olduğu gibi, kentsel ve yöresel gelişme alanında da kaynakların kıt olduğu, sınırlı kaynakları çekme konusunda yoğun rekabet yaşandığı bir gerçektir. Dolayısıyla kısıtlı kaynakları etkin kullanmak için doğru strateji benimseyen ve marka olmanın koşullarını yerine getirebilen şehirlerin, diğerlerine oranla daha fazla gelişme şansına sahip olduğu kuşkusuzdur. Trabzon için düşünmeye öncelikle bu anlayışla başlamalıyız." "Ülkemizi AK Parti iktidarları olarak karanlık ve umutsuzluk dolu bir mağaradan çıkardık" ifadesini kullanan Bakan Bayraktar, şunları belirtti:


"Koalisyonların elinde umutsuzluk içindeki Türkiye'yi kalkınma ve ilerleme yoluna soktuk. Tünelin ucunda ışık göründü. 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Ülkemizin kayıp yılları olan 1990'lı yıllardan sonra 2000'li yıllarda yatırımları, milli geliri artırdık. Enflasyonu indirdik. Ülkemizi borç batağından kurtardık. Şimdi 500 milyar dolar ihracat hedefine, yaşanılır çevresi ile marka şehirleriyle lider ülke hedefine yürüyoruz. Türkiye'ye doğan bu ışığın yansımalarını Trabzon'a da taşıdık. Dünyanın ilk on, Avrupa'nın ve Asya'nın sayılı birkaç ekonomisinden biri olacağız. Dünyanın en büyük ekonomik, siyasi ve askeri aktörlerinden olacağız. Türkiye'nin yükselişini artırarak sürdürmek için çalışmalıyız. Dünyadaki çevre yaklaşımlarını ve yatırımlarını incelememiz, şehircilik faaliyetlerini de irdelememiz gerekiyor. Bu birikimle şehirlerimize ve Trabzon'umuza hizmet etmemiz, eser kazandırmamız gerekiyor.
Trabzon'un ekonomik, sosyal ve kültürel verilerinin somut şekilde değerlendirilmesi, uzmanlara, akademisyenlere ve en önemlisi bölgede yatırım yapmak isteyen girişimcilere yardımcı olunması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Trabzon'umuzun gelişim planlaması kalkınma temeline oturtulmuş fakat sağlıklı bir strateji oluşturulamamıştı. Söylenen ve planlanan pek çok şey sadece lafta kalmıştı. Böyle bir planlama gittikçe büyüyen sorunları beraberinde getirmiş, memleketimizin geleceğini de tehdit eder duruma gelmişti. 2000'lere kadar nasıl ki ülkemizdeki diğer şehirler yanlış kentleşmenin neden olduğu sıkıntıları yaşamışsa Trabzon'umuz da aynı sıkıntıları yaşamıştı. AK Parti hükümetleri ile bu konuda ülke çapında planlı bir şehirleşme ve şehirlileşme politikasının takip edilmesinin yanı sıra yönlendirme ve denetimde gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu sayede, rasyonel şehircilik politikalarının ülkemizin her yanına ulaşması sağlandı. Biz biliyor ve inanıyoruz ki Trabzon, uluslararası çekim merkezi ve bölgenin üssü olmalıdır. AK Parti hükümetleri döneminde gerek TOKİ kanalıyla gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kanalıyla bu hedef için çalıştık. Trabzon'un kapasitesini harekete geçirmek için çalıştık. Trabzon'a para ve kaynak gelmesini sağladık."
Trabzon'da yapılan yatırımlar


Bayraktar, TOKİ Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemlerde Trabzon'a yapılan yatırımları şöyle sıraladı:
"Akyazı Stadyumu ve Spor Kompleksinin, 5 bin 940 adet konutun, 4 ilköğretim okulu ve 5 lisenin, 5 caminin, 12 spor salonunun, 8 ticaret merkezinin, 2 hastanenin, 2 pansiyon ve yine 2 sevgi evinin, Aile Sağlık Merkezi ve İl Sağlık Müdürlüğü hizmet binasının, sağlık tesisinin, kapalı otoparkın ve atık su arıtma tesisinin yapılmasına vesile olduk.
Ayrıca, 11 bin yeni konut projesi ihale aşamasında ve Allah nasip ederse yakın zamanda ilgili projenin de olumlu haberlerini paylaşırız. Bununla birlikte Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin yapımı tamamlanmak üzeredir. Trabzon'da başlatılan bu uygulamaların toplam yatırım bedeli 705 milyon liradır. Ayrıca Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli Kentsel Yenileme Projeleri, Ayasofya Projesi, Ortahisar, Pazarkapı, Gülbaharhatun Mahalleleri kentsel yenileme projeleri ve Yomra, Araklı kentsel yenileme projeleri, Kanuni Bulvarı Projesi ve Erdoğdu Yolu Projesi ile Trabzon'a kaynak gelmesini sağladık. Trabzonlu hemşehrilerimizin yüzünü güldürdük. Böylece Trabzon'un gelirine ve istihdamına katkıda bulunduk."
Bakan Bayraktar, demiryolu, lojistik merkez, Güney Çevre Yolu, ikinci devlet üniversitesinin hedefledikleri diğer projeler olduğunu kaydederek, yaptıklarıyla yetinmediklerini, daha fazla neler yapabileceklerini sorguladıklarını ancak bütün bunların yolunun Trabzon'da iktidar, muhalefet, sivil toplum örgütleri ve iş dünyası olarak ortak noktada buluşmak olduğunu belirtti.
Doğu Karadeniz'in tarihi süreç içinde İpekyolu ticaretinde çok önemli fonksiyonlar ihtiva ettiği gibi gelişen süreç içinde günümüzde bulunduğu stratejik konumuyla Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısı olma özelliği taşıdığına dikkati çeken Bayraktar, "Önümüzdeki dönemde bölgemizin dış ticaretteki bu potansiyelini harekete geçirmeyi planlıyoruz. Lojistik merkez projemiz de demiryolu planımız da hep daha büyük ve daha modern bir Trabzon içindir. Trabzon'un ihracat yapılabilmesi için önce üretim olması, üretim için de çarkların dönmesi gereklidir. Bu çarkların sorunsuz şekilde ilerleyebilmesi adına elimizden gelen ne varsa yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Bayraktar 2023 hedeflerine yürüdüklerini kaydederek, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bu heyecanlı ve coşkulu yürüyüşte Trabzon da kendi üzerine düşeni, kendisine yakışanı yapmalıdır. Trabzon insan kaynağıyla sporcusundan siyasetçisine kadar Türkiye'nin lokomotiflerinden, depo güçlerinden biridir. Kapasitesi çok yüksektir. Bu kapasiteyi daha etkili ve verimli kullanmak konusunda daha iyi işler çıkarmalıyız. Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Türkiye'nin gelişimine paralel bir şehircilik anlayışı ile marka şehirler oluşturmak gayesindeyiz. Çünkü dünyada ülkelerin yarıştığı gibi şehirler de yarışıyor. Şehirler, gelişme ve daha iyi hayat şartı sağlamada birbirleriyle yarışıyorlar. Böyle bir zamanda Trabzon'da vazife başındaki insanlar olarak ilimizin, dünya şehirleri ile yarışır konuma gelmesi için gayret göstermeliyiz. Gayret ederek, projeler üreterek Trabzonlu olmanın hakkını verebiliriz. Hedefimiz tüm Trabzon'u geliştirmek ve kalkındırmak, Trabzon'u marka şehir haline getirmektir. Trabzon'u hak ettiği yüksek hayat standartlarına ulaştırmak ve şehir merkezinden köylerimize kadar heryerini hizmet ve eserlerimizle donatmaktır."
EMLAK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...