TESK, 'Sigorta şirketleri keyfi prim çıkarmasın'

/ Kaynak: CHA
TESK, 'Sigorta şirketleri keyfi prim çıkarmasın'

Ekonomi Haberleri  / CHA

Bendevi Palandöken, zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinin sigorta şirketlerinin insafına bırakılmasının halkı mağdur ettiğini dile getirdi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinin sigorta şirketlerinin insafına bırakılmasının taksici, dolmuşçu, otobüsçü esnafını ve halkı mağdur ettiğini dile getirdi. nbsp;Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada "Bilhassa büyük şehirlerimizde normal otomobillerin 5 katı olarak serbestçe belirlenen taksicimizin, dolmuşçumuzun zorunlu sigorta primlerinin yüksekliği esnafımızın belini büküyor." dedi. Trafikteki araç sayısının 17 milyon 569 bini, ehliyetli sürücü sayısının 23 milyon 760 bini aştığını ifade eden Palandöken, "Sürücülerimiz bilinçli davranarak araçlarını sigorta yaptırmalıdır. Mal ve can emniyeti için yollarımızda sigortasız araç olmamalıdır. Kaza sonrası araç hasarlarının ve yaralanmalarda tedavi giderlerinin karşılanması için zorunlu trafik sigortası yaptırmak bir keyfiyet değil, zorunluluktur. Geçtiğimiz yıl yüzde 20 üretimdeki artış ile araç sayısı 17 milyon 569 bine çıkarken ticari araçlardaki artış sadece yüzde 11 seviyesinde kaldı. Çünkü, ticari araç sahibi esnafımız artık para kazanamaz oldu." değerlendirmesinde bulundu.
"HAKSIZ UYGULAMAYA SON VERİLMELİ"
Trafikte sigortasız ticari araç olmadığını açıklayan Bendevi Palandöken, "Ticari araç sahibi esnafın sigortasız olması mümkün değildir. Fakat şirketlere zorunlu trafik mali sorumluluk sigortası prim tutarlarının serbestçe belirleme yetkisi verildi. Bu yetkinin verilmesinin ardından, sigorta şirketleri bin 500 lira olan poliçeyi kaza yapmış ise 10 bin liraya kadar çıkarmaktadır. Ticari araçların şehir içinde küçük maddi hasarlı kazaları büyük maddi hasarlı kazaymış gibi sigorta primi yükseltiliyor. Ayrıca yapılan bu düzenleme, il ve ilçeler arasında bir ayrım yapılmamaktadır. Yani Ankara'daki bir araçla Ankara'nın Bala ilçesinde aynı türden araç için ödenen prim aynı olmaktadır. Bu haksızlık bir an önce giderilmeli." çağrısını yaptı.
"ZORUNLU SİGORTA BEDELİNİ ŞİRKETLER BELİRLEMEMELİ"
Minibüs, taksi, kamyon, kamyonet ve halk otobüsçüsü esnafın 'Zorunlu Trafik Sigortası' için dudak uçuklatan rakamlar isteyen sigorta şirketleri olduğunu anlatan Palandöken, "Zorluklar hep ekmek parasını zor çıkaran esnafa, geçim sıkıntısı çeken minibüsçü, taksici, kamyoncu ve halk otobüsçüsünün başına geliyor. 2013 yılının ilk 6 ayında taksi, minibüs ve otobüslerden toplanan prim tutarı 230 milyon 834 bin 861 lira olurken ödenen maddi-manevi ve tedavi tutarı 109 milyon 670 bin 141 liradır. Sigorta şirketlerinin 'ya bu primi ödersin ya da yapmayız' tutumu esnafımızı bıktırdı. Devletin yetkili kurumları primleri takip etmeli, yoksa haksızlığa uğruyoruz." sözlerini kaydetti.
Ekonomi
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...