Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

1 milyar insan açken 1.5 milyar insan obez

1 milyar  insan açken 1.5 milyar insan obez

Ekonomi Haberleri

Yılda 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Bunların 2.5 milyonu çocuk. Dünya genelinde çöpe atılan gıda miktarı ise 1.3 milyar ton.

Bugün 16 Ekim Dünya Gıda Günü... Dayanışmanın ve yardımlaşmanın zirve yaptığı bir Kurban Bayramı'nı daha idrak ederken, insanlığın içinde bulunduğu çarpık durum bugün bir defa daha yüzümüze çarptı. Aynı dünyada bir yandan teknolojide inanılmaz gelişmeler olurken, insanlığın bir kısmı bolluk ve zenginlik içinde yüzerken, aşırı yemekten hasta olurken; bir yandan da daha en temel gereksinim olan beslenme ihtiyacını karşılayamayan, açlık problemini halledememiş yüzmilyonlarca insan var. Rakamlar ise dile gelince, bu durumu şöyle özetliyor: Dünyadaki her 8 kişiden biri, yani 900 milyon insan aç. 1.5 milyara yakın insan da obez!.. Yılda yaklaşık 10 milyon insan, açlık ve yetersiz beslenmeden ölüyor. Üstelik bunların yaklaşık 2.5 milyonu çocuk!..

BM BAŞARILI OLAMADI
16 Ekim 1945'te Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kurulmuştu. FAO'nun amacı, insanların beslenme düzeylerini ve hayat standartlarını yükseltmek, tarımsal üretimi artırmak ve kırsal nüfusun şartlarını iyileştirmekti... Bu tarih, o yıldan beri her sene Dünya Gıda Günü olarak anılıyor. Fakat bugün aç ve obez sayısına baktığımızda, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün neredeyse 70 yıldır amacına ulaşamadığı görülüyor. Aksine, açlar ve obezler arasındaki uçurum da gittikçe artıyor. Hatta bugün maalesef dünyanın "geri bırakılmış" coğrafyalarında açlık, kronikleşmiş bir problem haline geldi.
Açların yaklaşık yüzde 62'si Güney Asya ve Sahra Altı Afrika'sında, yüzde 27'si Doğu ve Güneydoğu Asya'da yaşıyor. Yetersiz beslenme sebebiyle dünyada 5 yaşın altındaki her dört çocuktan biri, beklenen düzeyde gelişememekte. Yine yetersiz beslenen kadınların ise, fiziksel ve zihinsel olarak engelli bebek doğurma ihtimali artmakta!.. Açlığın en büyük sebeplerinden biri ise, üretilen gıda maddelerinin dengesiz dağılımı ve kuraklık!.. FAO'nun çabalarına rağmen Somali'de yaşanan felaketin her yıl başka ülkelerde de karşımıza çıkması, "gelişmiş ülkelerin dünyada açlığı ortadan kaldıracak tedbirlerin alınması konusunda samimi olmadıklarını"?gösteriyor.


İSRAF KORKUNÇ BOYUTTA
Çünkü dünya çapında 1.3 milyar ton yiyecek, çöpe atılıyor. Halbuki Sahra Altı Afrika ülkelerinin yıllık toplam gıda üretimi, 220 milyon ton! Genelde gelişmiş ülkelerde ziyan olan yiyeceklerin yüzde 40'ı ise aslında "yenebilecek" durumda... Bu ürünler, son kullanma tarihi geçtiği veya süpermarketlerin depolarında yer olmadığı için atılıyor. Ayrıca binlerce ton gıda, sadece görsel sebeplerden dolayı ziyan oluyor. Örneğin ABD'de çiftçiler; yetiştirdikleri kavunun yüzde 20'sini, üzerinde çizik olduğu veya tam yuvarlak olmadığı için çöpe atıyor. İhtiyaç fazlası olup da artan yemekler de, israfı körüklüyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise taşımacılık?alanındaki yetersizlikler sebebiyle hasadın yüzde 40'ı tarladan tüketiciye ulaşmadan ziyan oluyor. nbsp;


Ö.FARUK BİNGÖL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...