AB'den Arnavutluk ve Makedonya'ya iyi haber

/ Kaynak: AA
AB'den Arnavutluk ve Makedonya'ya iyi haber

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa Komisyonu'nun genişleme stratejisi belgesinde, Arnavutluk'a aday ülke statüsü verilmesi ve Makedonya'yla katılım müzakerelerine başlanması istendi.

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin açıkladığı ilerleme raporları ve genişleme stratejisinde, aday ülke olmak için 2009 yılında başvuran Arnavutluk'un bu hedef doğrultusunda temel reformları hayata geçirdiği, yolsuzlukla ve örgütlü suçlarla mücadelesini sürdürdüğü ve haziran ayındaki seçimleri demokratik kurallara uygun şekilde gerçekleştirdiği vurgulandı. Yunanistan'la yaşadığı isim anlaşmazlığı nedeniyle AB yolu tıkanan Makedonya için beşinci kez katılım müzakerelerine başlanması önerisinde bulunan Komisyon, adaylık başvurusunu 2004 yılında yapan bu ülkenin Kopenhag siyasi kriterlerini kafi derecede karşıladığını duyurdu. Atina'nın vetosu nedeniyle Makedonya'yla katılım müzakerelerine başlama kararını beş yıldır alamayan üye ülkelerden artık adım atmalarını isteyen Avrupa Komisyonu, bu yönde alınacak bir kararın isim anlaşmazlığına çözüm bulunmasını kolaylaştıracağı görüşünü tekrarladı.


BOSNA HERSEK, SIRBİSTAN, KOSOVA VE İZLANDA'NIN DURUMU
Avrupa Komisyonu'nun yayımladığı ilerleme raporları ve genişleme stratejisinde, diğer aday ve potansiyel aday ülkelerden Bosna Hersek'in iç siyasi sorunlar nedeniyle AB sürecinde tıkanıklık yaşamaya devam ettiği ve adaylık başvurusuna hazır olmadığı belirtildi. İlişkilerini normalleştirme yolunda önemli adımlar atan Sırbistan ve Kosova'dan ilkiyle katılım müzakerelerinin; ikincisiyle İstikrar ve İşbirliği Anlaşması müzakerelerinin kısa süre içinde başlayacağı ifade edilirken; Karadağ'la ise geçen yıl başlayan katılım müzakerelerinin ilerlediği bildirildi. Avrupa Komisyonu'nun yeni hükümetin iş başına gelmesiyle mayıs ayında katılım müzakerelerinden çekilen İzlanda'yla ilgili oldukça kısa bir rapor hazırlaması dikkat çekti.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...