Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bosna Hersek'teki nüfus sayımı sona erdi

/ Kaynak: AA
Bosna Hersek'teki nüfus sayımı sona erdi

DÜNYA Haberleri  / AA

Zdenko Milinoviç, ülkede 22 yıl aradan sonra yapılan ve dün sona eren nüfus sayımına ilişkin, görevlilerin işlerini çok iyi yaptığını söyledi.

İki hafta boyuna devam eden nüfus sayımının dün akşam sona ermesi dolayısıyla başkent Saraybosna'daki Avrupa Oteli'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan BHAS Müdürü Milinoviç, nüfus sayımının dün akşam saat 21.00'de sona erdiğini, vatandaşların kişisel verilerinin tamamen koruma altında olduğunu belirtti. Milinoviç, "Nüfus sayımında görev yapan anketörler bugünden itibaren verileri teslim etmeye başlayacak ve bu, 20 Ekim'e kadar devam edecek. Bunun ardından, toplanan veriler merkeze getirilecek" diye konuştu. Nüfus sayımını gözlemleyen Uluslararası Gözlemci Misyonunun Yönetim Kurulu Başkanı Pieter Everas, 90 gün içinde açıklanacak ilk sonuçların, nüfus sayımının kesin sonuçları olmayacağını hatırlattı. Everas, nüfus sayımının büyük problemler yaşanmadan yapıldığını vurguladı. Bu arada, BHAS tarafından daha önce yapılan açıklamada nüfus sayımı sırasında bugüne kadar ciddi bir sorun yaşanmadığının bildirilmesine rağmen, özellikle Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Boşnaklar, anketörlerin tutumlarından ve kendilerine karşı davranışlarından şikayet etmişti. İyi eğitim almamış nüfus sayım memurlarının, sayım süreci boyunca kurallara uymadıkları ileri sürülmüştü. En ilginç olay, Srebrenitsa'da yaşandı. Srebrenitsa'daki iki nüfus sayımı memuru, nüfus sayım belgelerini restoranda doldururken yakalandı. Nüfus Sayımı Komisyonu üyeleri, söz konusu memurların birinin elinden nüfus sayım belgelerini alırken, diğeri ise komisyon üyeleri gelmeden kısa süre önce restoranı terk etmişti. Bosna Hersek'te en son 1991 yılı Mart ayında yapılan nüfus sayımına göre, ülkede yüzde 43'ü Boşnak, yüzde 31'i Sırp ve yüzde 17'si Hırvat olmak üzere yaklaşık 4 milyon 370 bin kişinin yaşadığı tespit edilmişti. Savaştan sonra Boşnak, Sırp ve Hırvatlar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle nüfus sayımı yapılamamıştı. Nüfus sayımı ile ilgili ilk sonuçlar, Ocak 2014'te açıklanacak. Sayımda anketör, kontrolör ve yedek anketörler olmak üzere 25 bin kişi görev yaptı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...