Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İdrarda kan kanser belirtisi olabilir

İdrarda kan kanser belirtisi olabilir

SAĞLIK Haberleri

İngiltere'de yürütülen yeni bir kanserle mücadele kampanyasında "idrarınızda kan varsa, bir kez bile olsa kanser habercisi olabilir" uyarısı yapılıyor.

Ülkede böbrek kanseri vakaları son on yılda yüzde otuz artış göstermiş, böbrek kanserinden ölümler ise yüzde yedi oranında artmış. 2011 yılını alırsak, bir yıl içinde tam 3 bin 500 kişi böbrek kanserinden yaşamını yitirmiş.
İngiltere kamu sağlığı yetkilileri bu yükselişin sağlıksız yaşam ile bağlantılı olduğunu söylüyor. Sigara tiryakiliği ve obezite böbrek kanseri riskini artıran faktörler. Ama erken teşhis ölüm oranlarını azaltabiliyor. Yeni böbrek kanseriyle mücadele kampanyası da bu nedenle erken teşhis odaklı çünkü hastalık en erken döneminde teşhis edilebilirse yaşama şansı yüzde 97 artıyor, daha geç aşamalarda teşhiste bu oran yüzde 32'ye kadar düşüyor. Muhtemel belirtiler arasında idrarda kan görülmesi var. İdrar yolları ya da böbrekte kanser varsa hastaların yüzde 80'inin idrarında kan görülüyor. Ne var ki, kanser belirtileri sorulduğunda insanların çoğunluğunun "idrarda sebepsiz kan"ı saymadığı anlaşılıyor. İngiltere kamu sağlığı dairesi başkanı Profesör Kevin Fenton, "Mesajımız gayet açık ve net" diyor: "İdrarınızda kan görür görmez aile hekiminize gidin." Profesör Feton'a göre, idrardaki kanın ille de kanser olması gerekmiyor ve çoğu zaman da önemsiz bir durum olduğu ortaya çıkıyor. Fakat aynı zamanda hastalığın en erken uyarısı da olabileceği için asla ihmal edilmemesi gerekiyor. (bbcturkce)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...