AB'den paketlere övgü, sıra fasıl açmakta

AB'den paketlere övgü, sıra fasıl açmakta

GÜNDEM Haberleri

Dün açıklanan İlerleme Raporu'nda demokratikleşme ve yargı paketlerinden övgüyle bahsedildi. Füle, '3 faslı müzakerelere açın' dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu, 2013 Türkiye İlerleme Raporu'nu dün resmen yayınladı. Raporda demokratikleşme paketi, 4. yargı reformu ve çözüm süreci, önemli adımlar olarak değerlendirilirken; siyasi kutuplaşmanın devam ettiği vurgulandı. Raporda; ifade ve basın özgürlüğü, azınlıklar, Aleviler, Ruhban Okulu gibi meselelerde eleştiri yapıldı. Gezi olaylarında polisin aşırı güç kullandığı belirtilirken, "Ancak protestocular arasında az da olsa şiddet uygulayan olmuştur. Hükümet, yasa yaparken yeterince danışma yapmıyor. Yine de yargı ve temel haklar konusundaki 23. fasıl ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik'le ilgili 24. faslın müzakerelerinin başlaması hem AB hem Türkiye'nin çıkarınadır. Kıbrıs konusunda Türkiye'nin attığı son adım olumludur" denildi. Raporu değerlendiren AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Stefan Füle, üye ülkelere "3 faslı müzakarelere açın" çağrısı yaptı. Füle, "AB, he reform talep ediyor hem fasılları açmıyor. Türk mevkidaşlarıma bunu ifade etmekte zorlanıyorum" dedi. Vize meselesinde topu Türkiye'ye atan Füle, raporun bayramda açıklanmasına yönelik tepkilere, "22 Ekim'de AB dışişleri bakanları toplanacak. Bugün açıklamasaydık, süreç gecikirdi" cevabını verdi. Bu arada; AB Komisyonu, Arnavutluk'a aday ülke statüsü verilmesi ve Makedonya'yla katılım müzakerelerine başlanmasını istedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...