Tapu memurlarının hayali suya düştü

Tapu memurlarının hayali suya düştü

Ekonomi Haberleri

Emekli olduktan sonra lisans alıp danışmanlık hizmeti vermeyi planlayan binlerce tapu memuru projenin rafa kaldırılmasıyla hüsrana uğradı.

Tapuda işlemleri hızlandırıcı amacıyla gündeme gelen "danışmanlık modeli"nde geri adım atıldı. 2014 yılı başından itibaren devreye girmesi öngörülen lisans belgeli tapucular projesi lisanslı kadastro mühendisliğinde yaşanan davalar sebebiyle şimdilik rafa kaldırıldı. nbsp;Danışmanlık modelinde ev veya arsasını satmak isteyen vatandaş, belirli bir ücret karşılığında işleminin takibini imza yetkisi olan lisans sahibi tapu danışmanlarına yaptırabilecekti. Bu sistemde hak sahibinin sadece son imzayı atmak için tapu dairesine uğraması yeterli olacaktı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde uzun yıllar çalışan çok sayıda uzman isim de emeklilik sonrasında çalışmak ve yüksek gelir sebebiyle lisanslı tapucu olabilmek için gece gündüz ders çalışıyordu. Ayrıca 2005 yılında çıkan kanun üzerine lisanslı kadastrocu olan çok sayıda kişi de sınavın dava edilmesi üzerine yeni düzenlemeyi bekliyordu. Anacak lisanslı kadastro mühendisliğinde yaşanan dava sorunu sebebiyle benzer aksaklıkların yaşanmaması için sürecin ertelenmesi yönünde bir karar alındı. Rafa kaldırılan yapıda tapu dairelinin varlığını koruyacağının altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, "Lisans belgesine sahip bu kişiler, evrak hazırlanma sürecini hak sahibi adına takip edecekti. Yapılan işlerden de memur gibi sorumlu olacak. İşler vekalet alınmış gibi yürütülecekti. Ancak tapu müdüründe son imzayı yine gayrimenkulün sahibi atacaktı" dedi.
ATTIKLARI İMZADAN SORUMLU OLACAKLAR
Tapuda danışmanlık hizmetinin yeniden gündeme alınması halinde yeminli mali müşavir gibi çalışacak bu kişiler tüm tapu dosyalarının işlem süreçlerini takip edebilecek. Gayrimenkul sahibi adına tüm evrakları hazırlayıp takibini yapacak yetkili kişiler, memur gibi attıkları imzadan sorumlu olacak.
2015 yılında devreye alınabilir
2014 yıl için rafa kaldırılan lisanslı tapuculuk müessesinin 2015 yılında devreye alınması planlanıyor. Sistemin yürürlüğe girmesiyle iş yoğunluğu olan ve yurt dışında bulunanlar işlemlerini yaptırabilmek için nbsp;birkaç defa dairelere gitmek zorunda kalmayacak.
Cenk Esen

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...