Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Ceza yetkimiz olsa problem yaşanmaz'

'Ceza yetkimiz olsa problem yaşanmaz'

GÜNDEM Haberleri

Başkan Yahya Uğur, Cezai yetki bize ait olsaydı, İstanbul'da ticari taksilere yönelik şikayetler hızla çözülürdü ve daha az problem yaşanırdı.

İstanbul'da ticari taksi şoförleri, 2012 yılının Ocak ayından itibaren, sabıka kaydı göz önüne alınarak değerlendirmeye tabi tutuluyor. O günde bu yana, cinsel taciz, cinsel istismar, gasp, uyuşturucu ticareti gibi suçlardan hüküm giymiş kişiler taksi şoförü olamıyor. Bununla birlikte, daha önce taksicilerin en çok şikayet edildiği tırnakçılık, fazla para alma, dolandırıcılık gibi konularda da şikayet sayısı belirgin biçimde azaldı. Sabıka kaydı zorunluluğunun yanı sıra, taksi şoförü olabilmek için psikoteknik belgesi ve İstanbul'da son 2 yıldır ikamet etmek gibi şartların getirilmesi de azalan şikayetlerde önemli bir etken. 17 bin 295 ticari taksinin ve binin üzerinde durağın bulunduğu İstanbul'da yasal düzenlemelere rağmen; taksicilerle ilgili müşteri seçmek, kısa mesafede yolcu almamak, yolcuya kaba davranmak, yol vermemek gibi şikayetler devam ediyor. Şikayetlerin varlığı, akıllara cezai yaptırımların yeterli olup olmadığını getiriyor. İstanbul'da taksicilere ceza kesebilen iki kurum var. Birincisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi. İkincisi ise İstanbul Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Disiplin Kurulu. İstanbul'daki taksicilerin bağlı olduğu İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın ise bu konuda bir yetkisi bulunmuyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, "153 numaralı şikayet hattından Beyaz Masa'ya gelen ihbarlar neticesinde, Kabahatler Yasası uyarınca, şoförlere 80 Lira ceza kesiliyor" derken, gelen her telefonun ardından ceza kesilme işleminin uygulandığını belirtiyor. Uğur ceza kesilirken, hiçbir tahkikata gerek duyulmadığını söyleyerek, bu uygulamayı eleştiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de başkan Kadir Topbaş'ın talimatıyla, tahkikat uygulamasına geçmeye hazırlanıyor. İstanbul Taksiciler Odası'na gelen şikayetler ise İstanbul Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Disiplin Kurulu'na yönlendiriliyor. Bu kurulun başında da temsil ettiği kesimin çok büyük bir bölümünün vergi vermeyen İşportacılar Odası Başkanı'nın bulunduğu garabetini geçtiğimiz günlerde yazmıştık. Yahya Uğur, "Cezai yetki bize ait olsaydı, İstanbul'da ticari taksilere yönelik şikayetler hızla çözülürdü. Cezai yetkinin, konuyla ilgili birebir muhatap olan bize verilmesini istiyoruz. Bu konudaki talebimizi de yetkili mercilere ilettik" sözlerini kullanıyor.

Kısa mesafe tarifesi değişmeli
Kendilerine en fazla gelen şikayetler arasında kısa mesafe taşımaya yönelik de bir çözüm önerisi getirdiklerini ifade eden Yahya Uğur, "İstanbul'da bir taksimetre kilometrede 1.83 lira yazıyor. Kısa mesafe tartışmasına son vermek için ilk üç kilometrede bu ücretin 2 liraya, sonraki üç kilometrede 1.93 liraya çekilmesini önerdik. Fark, müşteri için epey küçük bir meblağ. Ama ona savunma hakkı verir" diyor. Taksiciliğin güven vermek üzerine kurulu olduğunu ve yaptıkları çalışmaların yasalaşması neticesinde taksiciliğin sigortalı ve daha saygın bir iş haline geldiğini söyleyen Yahya Uğur, "Şoförler artık işini kaybetmekten korkuyor. Meslekten men edildikleri anda işe giremeyecekleri için daha dikkatliler" diye konuştu.

Fatih Vural



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...