Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk senedi İstanbul'da bir avukatta

/ Kaynak: AA
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk senedi İstanbul'da bir avukatta

Ekonomi Haberleri  / AA

Avukat Talip Can, Maliye Bakanlığı tarafından 1927'de tren alımı karşılığında İsveçli tren firmasına verilen '0001' numaralı senedi elinde bulunduruyor.

Koleksiyonerlikle de uğraşan İstanbul Barosu'na kayıtlı avukatlardan Talip Can, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığınca
1927 yılında tren alımı karşılığında İsveçli Nydgvist amp;Holm firmasına verilen "0001" numaralı senedi elinde bulunduruyor. Talip Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amatör olarak çek, senet, mahkeme evrakı gibi belgelerin koleksiyonunu yaptığını belirtti. Bu merakın, profesyonel koleksiyoner olan babasından geçtiğini aktaran Can, koleksiyonun en
önemli parçasını, babası Hanifi Can'dan edindiği Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı tarafından, İsveçli şimendifer firması Nydgvist amp;Holm'e verilen, "0001" numaralı, 1 milyon 475 bin altın dolar değerindeki senetin oluşturduğunu söyledi. Senetteki imzanın Türkiye Cumhuriyetinin ilk Maliye Bakanlarından Mustafa Abdülhalik Renda'ya ait olduğunu aktaran Can, senedin vadesinde Osmanlı Bankası aracılığıyla ödendiğini belirtti. Talip Can, "İsveçli firmaya farklı tarihler için 3 senet verilmiş.
0001 numaralı senet bende. Yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin verdiği ilk senet. Diğer senet Finansbank'ın koleksiyonunda. Bir diğeri ise Fransız bir koleksiyonerde. Koleksiyon değeri yaklaşık 20-25 bin lira değerinde. Şu an itibarıyla bunu satmayı düşünmüyorum. Koleksiyonumun en önemli parçası. Bundan dolayı düşünmüyorum" diye konuştu.


Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...