Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kilosu 2 bin Avro'ya çıktı, bakanlık harekete geçti

Kilosu 2 bin Avro'ya çıktı, bakanlık harekete geçti

DÜNYA Haberleri

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2 bin avroya kadar alıcısı olan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için 'Trüf Ormanı Eylem Planı' hazırladı.

Toprak altında yetişten trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için Orman Genel Müdürlüğü'nün Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile beraber yürüttüğü çalışmalar sonucunda, 2014 ile 2018 yılları arasında uygulanacak Trüf Ormanı Eylem Planı hazırlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tabii trüf alanlarının tespit edilerek 'Tabii Trüf Ormanı'na dönüştürüleceğini, müsait orman içi sahalarda da 'Suni Trüf Ormanları' tesis edileceğini belirtti.

Bu kapsamda 16 ilde uygulanacak eylem planı ile 238 hektar alanda yapay trüf ormanı oluşturulacağını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu; "Eylem planı çerçevesinde 17 gen maksatlı bahçe oluşturulacak. Bu gen maksatlı bahçelerden tohumlar elde edilerek bu mantar çeşidinin daha yaygın hale getirilmesi sağlanacak. Diğer yandan 2 milyon 416 bin lira yatırım bedeline sahip eylem planı çerçevesinde, 3 bin 480 kişiye trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda eğitim verilecek" diye konuştu.

Eylem planının hayata geçirilmesi ile Türkiye'de tabii olarak yetişen trüf türlerinin tespit edilerek coğrafik dağılımı ve haritalamasının yapılacağını da belirten Bakan Eroğlu, 'Gönüllülere trüf toplayıcılığı kursu verilerek trüf mantarlarının rastgele toplanmasının önüne geçilerek bu biyolojik zenginliğin daha iyi korunması sağlanacak' dedi.

BAZI TÜRLERİ 2 BİN AVROYA ALICI BULUYOR

Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi ile Odun Dışı Orman Ürünü olarak tabii trüf türlerinin toplanması, trüf pazarının oluşması, teşviki, özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime yeni istihdam alanı sağlanacak ve yeni gelir kapıları oluşturulacak.


Türkiye'de yer altı hazinelerinden olan trüf mantarı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri mutfak kültürlerinde ayrıcalıklı yer tutuyor. Ayrıca parfümeri sanayinde tercih ediliyor. Dünyada tabii orman alanlarından toplanan trüf miktarı her geçen gün azalmasına karşılık talebin her geçen gün artmasından dolayı fiyatlar da oldukça yükseliyor.

Trüf mantarı, Avrupa ve Amerika olmak üzere bütün dünyada gıdadan kozmetiğe kadar geniş bir ürün yelpazesinde değerlendirilirken kilosu, Avrupa'da 2 bin Avroya kadar alıcı buluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...