Obama, 'Amerikan halkı bıktı'

Obama, 'Amerikan halkı bıktı'

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, bütçe krizi konusunda son birkaç haftada yaşananların Amerikan halkını hayal kırıklığına uğrattığını ve bıktırdığını belirtti..

ABD Başkanı Barack Obama, bütçe krizi konusunda son birkaç haftada yaşananların ABD ekonomisine "tamamıyla gereksiz bir zarar" verdiğini ve Amerika'nın dünya genelindeki kredibilitesini zedelediğini belirterek, "Burada kazanan taraf yok. Zararın tam boyutunu henüz bilmiyoruz ama tüm uzmanlar, bunun büyümemizi yavaşlattığını düşünüyor" dedi.

ABD'de federal hükümetin kapanması ve borç tavanı krizinin çözülmesinin ardından Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçen Obama, "17 yıldır ilk kez yaşanan hükümetin kapanması meselesi son buldu, 200 yılı aşkın süredir ilk temerrüt tehlikesi artık kalmadı. Ekonomimize yönelik bu ikiz tehdit kaldırıldı. Demokratlara ve Cumhuriyetçilere bir araya gelmeleri ve nihayet bu sorunu halletmelerinden dolayı teşekkür ederim" diye konuştu.

Obama, "Hükümetin kapanmasıyla ilgili olarak siyasi arenada son dönemde birçok tartışma oldu. Şu noktada net olalım; burada kazanan bir taraf yok. Bu son birkaç hafta ekonomimize tamamıyla gereksiz bir zarar verdi. Zararın tam boyutunu henüz bilmiyoruz ama tüm uzmanlar bunun ekonomimizi yavaşlattığını düşünüyor" ifadesini kullandı.

ABD'nin sırf temerrüde düşme tehdidinin, borçlanma maliyetlerini ve dolayısıyla bütçe açığını artırdığına işaret eden Obama, "Şunu biliyoruz ki Amerikan halkının bu şehirde (Washington'da) yaşananlardan duyduğu hayal kırıklığı hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Amerikan halkının Washington'dan tamamıyla bıkmış olması bir sürpriz değil" değerlendirmesinde bulundu.

Obama, şöyle devam etti:

"Ekonomik toparlanmamızın daha fazla istihdamı ve ivmeyi gerektirdiği bir zamanda, ekonomiyi geriye götürecek yeni bir kendi kendine yaşatılan krizi yaşadık. Niçin? Tüm bunların hiçbir ekonomik izahı yok. Son 4 yıl içinde ekonomimiz büyümekte, istihdam artmakta ve bütçe açığımız yarı yarıya azalmış durumda. Hükümeti kapanmaya zorlayan bazı Kongre üyelerinden, bunu Amerikan ekonomisini kurtarmak için yaptıkları şeklinde sözler duyuyoruz. Ancak bu son 3 yılda, bu tür üretilmiş krizlere yol açan taktikler kadar hiçbir şey ekonomimize bu kadar zarar vermedi.

Son birkaç haftada gördüğümüz manzaranın Amerika'nın dünyadaki kredibilitesine, diğer ülkelere karşı duruşumuza verdiği zararı başka hiçbir şey vermedi. Düşmanlarımızı, rakiplerimizi cesaretlendirdi ve bizden sağlam liderlik bekleyen dostlarımızın moralini bozdu."

-"Tekrar toparlanacağız"

Barack Obama, tüm bunlara karşın, bu krizi de geride bırakıp tekrar toparlanacaklarını, her zaman bunu başardıklarını vurgulayarak, "Amerika, küresel ekonominin beşiği. Biz, dünyanın geri kalanının, yatırım yapmak için en emniyetli ve en güvenilir yer olarak baktığı vazgeçilmez bir ülkeyiz. Bu sorumluluğu, iki yüzyılı aşkın süredir, ekonomimizin ve girişimcilerimizin dinanizmi, işçilerimizin üretkenliği ve aynı zamanda sözlerimizi tutmamız ve yükümlülüklerimizi yerine getirmemiz sayesinde kazandık. Bize güvenebilirsiniz. Halkımızın, işletmelerimizin ve dünyanın geri kalanının bugün şunu bilmesini istiyorum ki, ABD'nin güven ve itibarı şüphe götürmez" diye konuştu.

-"Kongre üyeleri, Washington'da iş yapma yönteminin değişmesi gerektiğini anlamalı"

Kongre üyelerine, "Washington'da iş yapma yönteminin değişmesi gerektiğini anlamaları gerektiği" mesajını gönderen Obama, "Kongre'deki tüm dostlarıma sesleniyorum; bu şehirde iş yapma yönteminin değişmesi gerektiğini anlayın, çünkü Amerikan halkının yararı için yerine getirmemiz gereken bir sürü iş var ve buna onların güvenini kazanmak için sergilememiz gereken sıkı çalışma da dahil" dedi.

Bunun kolay olmayacağını dile getiren Obama, şunları söyledi:

"Siyasetin şu anda ne kadar bölünmüş halde olduğunu biliyoruz. Ortada bir sürü gürültü var ve aşırılardan gelen baskılar, Kongre'nin birçok üyesinin günlük yapılması gereken işlere bakışını etkiliyor. Şunu kabul edelim, Amerikan halkı her konuyu aynı şekilde görmüyor. Bu, ilerleme sağlayamayacağımız anlamına gelmiyor. Anlaşamadığımız bir durum olduğunda, diğer tarafın bu ülkeyi sevmediği ya da serbest girişime inanmadığını ya da her geçen yıl daha da kötü hale gelen tüm bu tip söylemleri öne sürmemiz gerekmiyor. Eğer bir konuda anlaşamıyorsak, yolumuza devam edip, anlaştığımız şeylere odaklanmalı ve bazı işlerin yapılmasını sağlamalıyız."

Açıklamasında önümüzdeki döneme ilişkin takip etmeleri gereken gündemi de üç madde halinde sıralayan Obama, karşılıklı oturup, ekonomiyi hızlı bir şekilde büyüten ve uzun vadeli açığı daha da azaltan sorumlu bir bütçe hazırlama yolunda dengeli bir yaklaşım göstermeleri gerektiğini vurguladı.

İkinci olarak ABD'deki göçmenlik sisteminin kusurlarını tamir etme görevini tamamlamaları gerektiğinin altını çizen Obama, kapsamlı bir göçmenlik reformu yolunda yürütülen çabalara Amerikan halkının her kesiminden çok geniş bir desteğin olduğuna dikkati çekerek, bu konuda Senato'dan geçen tasarının Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Obama, üçüncü olarak da Kongre'nin tarım reformu tasarısını geçirmesi gerektiğini belirterek, "Bu spesifik üç iş, ekonomimizde şu anda çok büyük bir fark yaşatabilir ve bu yıl sonuna kadar bunları yapabiliriz" ifadesini kullandı.

Üzerlerini saran kriz bulutu geçtikten sonra şimdi birdenbire her konuda anlaşacakları gibi bir durumun olmayacağını, iki partinin birçok konuda farklı düşündüğünü ve demokraside bunun normal olduğunu dile getiren Obama, ancak bunun, anlaştıkları alanlarda birlikte çalışmalarına engel olmaması gerektiğini söyledi.

Obama, "O halde hükümete düşman muamelesi yapmak ya da kasıtlı olarak daha kötü işlemesine yol açmak yerine, hükümetin daha iyi çalışması için birlikte çaba verelim. Belirli bir politika ya da başkandan hoşlanmıyor musunuz? O zaman kendi duruşunuzu savunun, çıkın ve bir seçim kazanın. Onu değiştirmek için gayret gösterin, kırmayın. Bizden öncekilerin iki yüzyılı süredir inşa ettiklerini kırmayın" diye konuştu.

ABD Başkanı Obama, açıklamasının sonunda, hükümetin kapanması yüzünden 2 haftayı aşkın süre ücretsiz izne çıkmak zorunda kalan federal personele fedakarlıkları ve çalışkanlıklarından dolayı övgüde bulunarak, bu kişilere, " tekrar hoşgeldiniz" dedi ve teşekkür etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...