Tacikistan Parlemantosu İngiltere anlaşmasını onayladı

/ Kaynak: AA
Tacikistan Parlemantosu İngiltere anlaşmasını onayladı

DÜNYA Haberleri  / AA

Tacikistan Parlamentosu, İngiltere'nin Afganistan'daki askeri malzemelerinin ülke üzerinden taşınmasını öngören anlaşmayı onayladı.

Parlamentonun alt kanadı olan Meclisi Namayandagan, bu yılın nisanında iki ülke arasında imzalanan Afganistan'da uluslararası koalisyondaki İngiliz askerlerine ait malzemelerin Tacikistan üzerinden geçişiyle ilgili anlaşmayı
kabul etti. Parlamentoda konuşan Tacik milletvekili Sayfulla Giyasov, 12 maddeden oluşan anlaşmanın, İngiltere'nin ülkedeki karayollarının yanı sıra istisnai durumlarda hava sahasını ve havaalanlarını da kullanmasına imkan verdiğini
belirtti. Tacik yetkililer, İngiltere'nin söz konusu transit karşılığında Tacikistan'a ne vereceği konusunda herhangi bir açıklama yapmazken, İngiltere'nin Duşanbe Büyükelçisi Ord-Smith, ülkesinin Tacikistan'a askeri-teknik ve askeri-eğitim konularında yardımında bulunabileceğini söylemişti. İngiliz silahlı kuvvetlerine ait askeri malzemelerin Tacikistan üzerinden transit geçişine imkan verilecek anlaşma, 18 Nisan'da Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi ile İngiliz Büyükelçisi Ord-Smith tarafından imzalanmıştı. Afganistan'da 9 bin 500 asker bulunduran İngiltere, 2014 sonuna kadar İngiliz silahlı kuvvetlerine ait askeri cephanenin yerleştirildiği 11 bin konteyner ve 3 bin askeri aracı Afganistan'dan geri çekmeyi öngörürken, bu yılbaşında bölge ülkeleri Özbekistan ve Tacikistan ile askeri malzemelerin bölge ülkeleri üzerinden taşınması konusunda görüşmelerde bulunmuştu.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...