Enerji Bakanı Yıldız, 'Servet bulduk ama çıkarmak çok pahalı'

Enerji Bakanı Yıldız, 'Servet bulduk ama çıkarmak çok pahalı'

Ekonomi Haberleri

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de geleceğin yakıtı olarak tanımlanan metanhidrat bulunduğunu açıkladı.

Karadeniz 'deki aramalar sırasında çok geniş bir yüzeyde 50 cm kalınlığında metanhidrat bulunduğunu belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu maden in bugünkü teknolojiyle çıkarılmasının çok pahalı olduğunu ifade etti.

'PETROL VARSA BULACAĞIZ'

Konya Karapınar'ın üstünde 3 bin megawattlık güneş tarlası, altında 1.8 milyar ton kömür bulunan bir alanın bulunduğunu da kaydeden Bakan Yıldız, 60 bin dönüm büyüklüğündeki alanda 5 milyar dolar büyüklüğünde bir yatırımın sözkonusu olduğunu söyledi. 3 bin megawatt gibi büyük miktarda elektrik üretilebilecek alanın altında ise 1.8 milyar ton kömür bulunuyor ve birkaç yatırımcıyla görüşmeler başlamış durumda. Yıldız, enerjideki gelişmelerle ilgili şöyle konuştu: Istıranca'nın 64 km kuzeyinde doğalgaza rastlandı. Ama rezervin tespiti demek birden fazla kuyu vurmayı gerektiriyor. Doğalgaza rastlandı ama rezerv çalışmaları sürüyor. 400 milyon dolarlık rezerv tespit edilen yere 600 milyon dolar harcaman gerekiyorsa, proje fizıbıl değildir. O yüzden biz gerçekçiyiz. Çalışma yapmaya değecek kadar, İskenderun, Mersin ve Antalya açıklarında petrol var. Bir sondaj yaklaşık 20-250 milyon dolar. Buraya karar verip tabiri caizse kumar oynamaya başlıyorsunuz. Sondajı vurduktan sonra, çıkıyorsa var diyorsunuz, o zamana kadar var diyemiyorsunuz. Olma ihtimali olduğu için biz orada çalışıyoruz."

IRAK'IN DOĞALGAZINA TALİBİZ

Star'ın haberine göre Yıldız, Türkiye'nin, Irak'ta üretilebilecek ve ihraç edilebilecek bir doğalgazın taliplisi olacağını belirtti. Yıldız, Irak'ın üretebildiği doğalgazı, ham petrolü ve pazarlara sunabildiği her türlü mamulle alakalı teklif ve talepleri olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: "Kardeş ve komşu ülke Irak şu anda en büyük petrol tedarikçilerimizden biri. Bunu artırarak devam etmeyi düşünüyoruz. Türkiye, Irak'ta üretilebilecek ve ihraç edilebilecek bir doğal gazın taliplisi olacaktır. İran'la 10 milyar metreküpe yakın bir kontratımız var ve İran da Türkiye'nin büyük tedarikçilerinden bir tanesidir. Bu alışverişimizden son derece memnunuz ve ülkenin ihtiyaçlarının karşılanmasında kendileriyle çok iyi bir ilişkimiz var. Daha fazla doğal gaz denirse bu tekliflere de açık olduğumuzu belirtmem lazım."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...