Borsa İstanbul'da liderlik Alman yatırımcının

Borsa İstanbul'da liderlik Alman yatırımcının

Ekonomi Haberleri

Borsa İstanbul 100 endeksinin ağustos ayının sonunda son bir yılın en düşük seviyesine gerilemesini fırsat olarak gören Alman yatırımcı Türkiye'ye koştu.

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) yayımladığı verilerden derlenen bilgilere göre Eylül ayında Borsa İstanbul Pay Senedi Piyasası'nda Alman yatırımcı sayısı önceki aya göre 363 kişi artarak bin 379 kişiye ulaştı. Pay Senedi Piyasasında önceki ay bin 313 kişi ile en fazla yabancı yatırımcı sayısına sahip olan ABD yatırımcıları, liderliği sayısı bin 379 kişiye yükselen Alman yatırımcıya bıraktı. Bununla birlikte portföy büyüklüğü açısından ise sayıları eylül ayında bin 314'ten bin 299'a gerileyen ABD yatırımcısının portföy değeri 39,2 milyar lirayla açık ara liderliğini devam ettiriyor. Portföy büyüklüğü bazında ABD yatırımcısına en yakın ülke, yatırımcı sayısı eylül ayında 529'dan 528' gerileyen, portföy değeri ise 27 milyar liraya yükselen Birleşik Krallık yatırımcıları oldu.

Yatırımcı sayısı ağustos ve eylül ayında hızlı bir şekilde yükselerek bu konuda liderliğe ulaşan Alman yatırımcılarının portföy büyüklüğü ise 2,4 milyar lira seviyesinde kaldı. Eylül ayında toplam 103 milyar 714 milyon liralık portföy büyüklüğüne sahip yabancı yatırımcıların yaklaşık yüzde 70'ini ise ABD ve Birleşik Krallık yatırımcıları oluşturuyor. ABD'li yatırımcıların toplam yabancı portföyündeki payı yüzde 43 ve Birleşik Krallık yatırımcısının payı yüzde 26 oldu.

SİNGAPURLU YATIRIMCI AZ AMA ÖZ
nbsp;Yatırımcı başına portföy büyüklüklerine bakıldığında ise Singapurlu yatırımcı sayısının sadece sekiz kişi olmasına karşın portföy değerinin 3,6 milyar liraya ulaşması, bu konuda diğer ülke yatırımcıları ile arasında uçurum olmasını sağlıyor. Singapurlu yatırıcı başına düşen portföy değeri 445 milyon lira olurken, portföy büyüklüğü ABD'li yatırımcı başına 34 milyon lira, Birleşik Krallık yatırımcısı için ise 51 milyon lira oldu.

nbsp;BIST 100 endeksi Alman yatırımcı sayısı, önceki aya göre yüzde 36 oranında arttığı Eylül ayında yüzde 12,19 oranında yükseliş kaydetti. Ağustos ayında önceki aya göre yüzde 9,52 oranında düşüş kaydederek 63.888 puana kadar gerileyen endeks böylece son bir yılın en düşük seviyesini görmüştü.

nbsp;Eylül ayında önceki ay kayıplarının tamamını telafi ederek yükselişe geçen endeks, bayram tatili öncesine kadar Ekim ayında da yükseliş isteğini devam ettirdi ve Ağustos ayı kapanışına göre yüzde 2,34 oranında değer kazandı.

"YABANCI İLGİSİ DEVAM EDİYOR"
nbsp;Analistler, Borsa İstanbul'daki yabancı yatırımcı sayısındaki mayıs, haziran ve temmuz aylarında özellikle ABD'li yatırımcı kaynaklı sınırlı sayılabilecek düşüşlerin olduğunu hatırlatıyor.

nbsp;Bunun özellikle ABD'nin parasal genişlemeden çıkış stratejisine yönelik belirsizliklerle ABD'de artan faizlerden kaynaklanmış olabileceğini ifade eden analistler, buna karşın temmuz, ağustos ve eylül aylarında düzenli olarak yükselişe geçen Alman yatırıcı sayısındaki artışın ise Avrupa'da faizlerin düşük kalmaya devam edeceği beklentisi ile önümüzdeki dönemde de devam edebileceğini kaydediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...