BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ramazan’da “Osmanlı Mutfağı”

Ramazan’da “Osmanlı Mutfağı”

Mübarek bir ramazan-ı şerif’i daha, huzur ve sükun içinde geçiriyoruz. Şükürler olsun ki, dünyada ve ülkede insanın canına kastedecek büyük facialar olmadı.



Mübarek bir ramazan-ı şerif’i daha, huzur ve sükun içinde geçiriyoruz. Şükürler olsun ki, dünyada ve ülkede insanın canına kastedecek büyük facialar olmadı. Her ne kadar, misli görülmemiş bir ekonomik krizle çalkalandıysak da, hayat normal seyrini sürdürdü. Gerçi, kriz aile bütçemizi hatta soframızı da perişan ettiyse de, yine de, “Yüce Allah, bundan daha kötü günler göstermesin” diye dualarda bulunduk. Bu arada, artık tarihlere mal olan eski ramazan günlerini, kitapların satırları arasında yaşamaya çalıştık. Meğer, ne muhteşemmiş eski ramazanlar... İftar ve sahur sofralarından tutun, temaşaya kadar her şey bir mükemmel. Özellikle “Osmanlı Mutfağı”nın zenginliğini bir kez daha, hem de “Melceü’t-Tabâhin”den okumanın zevkine vardık. Nasıl olsa, yanına bile yaklaşılmayacak, zengin bir sofrayı gerektiren “Osmanlı Mutfağı”nı çoğumuz uygulayamayız. Hiç olmasa okuyarak bu ziyafete konabiliriz. Eseri ve içindeki yemekleri, yapılışını anlatmak gerçekten de zor. Zaten, mutfakta bizzat pişirmek de hüner ve sabır işi. Ne var ki, bazı konu başlıklarını ve ilgi çekici bulduğumuz yemek adlarını vermekten de kendimizi alamıyoruz. Öncelikle “Fasl-ı Evvel” başlığı altında toplanan çorbadan bahsedelim. Nohut çorbası, balık çorbası, nev’i diğer, tarhana çorbası, terbiyeli ciğer çorbası, ekşili çorba. İkinci Fasıl’da ise kebap ve külbastılar yer alıyor: Şiş kebabı, tavuk kebabı, kırma tavuk kebabı, süt kebabı, kuş kebabı, muhzir kebabı, hacı osman kebabı, tavşan kebabı, kıymadan fırın kebabı, tas kebabı, içi dolmuş kuzu kebabı, ciğer kebabı, uskumru balığı kebabı, tavuk, koyun ve kuzu külbastıları, dana ve sığır etinden tencere külbastı, haşlama balık külbastısı, kılıç ve palamut külbastısı, lüfer külbastısı, uskumru külbastısı ve peynir külbastısı. Üçüncü fasıl, yahniler ve köfteleri ihtiva eder: Beyaz yahni, kırmızı yahni, maydanozlu yahni, incik yahnisi, paça yahnisi tavşan yahnisi, yağsız balık yahnisi, kuyu püryani, susuz köfte, terbiyeli köfte, mücmer. fasulye mücmeri, patlıcan mücmeri. Dördüncü fasılda yer alan tavalardan bazıları: Et tavası, atlıcan tavası, ciğer tavası, hamsi balığı tavası, dana pilakisi, kefal balığı pilakisi, yağsız uskumru pilakisi. Beşinci fasıldaki bazı börekler ise şöyle: Yufka böreği, puf böreği, su böreği, sakız böreği, süt böreği, tavuk böreği, kol böreği, kapak böreği, Türk böreği, akıtma Sakız böreği, sac böreği, soğan böreği, paça böreği, ince börek, fincan böreği, tatar böreği. Diğer fasıllarda yer alan bazı yemekleri de şöyle sıralayabiliriz: Kabak bastı, medkune, yalancı keşkek, çılbır, yalancı ilik, hoşmerim sündürme, patlıcan paçası, güveç balığı, peynirli kabak, mülebbes dolma, yalancı dolma, piliç ve tavuk dolması, yaprak dolması, patlıcan yalancı dolması, balık dolması, mumbar ve şirden. Pilavlardan bazıları şöyle: Acem pilavı, köse pilavı, patlıcanlı pilav, lüfer pilavı, Özbek pilavı. Hoşaflar ise çeşit çeşit: Taze vişne hoşafı, kayısı ve erik hoşafı, böğürtlen hoşafı, armut kurusu hoşafı, Şam fıstığı hoşafı, portakal, nar, incir hoşafları. Türk mutfağında tatlılar başlı başına bir yer alır ve çeşitli baklavalar başta gelir. Diğer tatlılardan bazıları şöyle: Süngeriye, kurabiye, çeşitli kadayıflar, saray lokması, gaziler helvası, asude, lamunya helvası, güllabiye, ishakiye, vişne ekmeği, cızlama, aşure, elmasiye, incik elmasiyesi, şeftali tatlısı, güllaç, sütlü aş, nazlı ay, palude. Aslında Osmanlı Mutfağı’nın haşmetini sergileyen bu yemeklerden bazılarının yapılışını da vermek gerekirdi. Ne var ki, hem sütunumuz müsait değil hem de kullanılan dil birazcık ağır. Günümüzde “Türk Mutfağı” diye anılan Osmanlı Mutfağı’nın temelinde, yüzlerce yılın kültür değerleri mevcut. Osmanlı İmparatorluğu’nun değerlerine pek sahip olamadık. Hiç olmazsa, mutfağını yaşatmaya çalışalım.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109156
    % 1.14
  • 3.8206
    % -0.38
  • 4.5076
    % 0.05
  • 5.1028
    % -0.67
  • 153.399
    % -0.43
 
 
 
 
 
KAPAT