BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Her derde deva

Her derde deva

Zeytinyağı, lezzet açısından olduğu kadar sağlık açısından da harika bir ilaç. Yemeklerden önce içilen bir kaşık çiğ zeytinyağı, mideyi ülsere karşı korur, limon ya da kahveyle birlikte bir-iki kaşık içilirse kabızlığı giderir ve bağırsaklara korur.



Zeytinyağının faydaları keşfedilmekle bitmiyor Zeytinyağı, lezzet açısından olduğu kadar sağlık açısından da harika bir ilaç. Yemeklerden önce içilen bir kaşık çiğ zeytinyağı, mideyi ülsere karşı korur, limon ya da kahveyle birlikte bir-iki kaşık içilirse kabızlığı giderir ve bağırsaklara korur. Zeytinyağının sayısız faydasını keşfeden ABD’li bilim adamları, onu gıda dışında müthiş bir ilaç olduğunu belirtiyorlar. İdrar yolları ve safra kesesi rahatsızlıklarının giderilmesinde de etkili olan zeytinyağı, anne sütüne yakın miktarda linoleik asit içerir. Yağsız inek sütüne zetinyağı katıldığında, anne sütünü bırakmış bebekler için anne sütü gibi tabii bir besin kaynağı özelliği kazanır. Çocukların gastrit hastalıkları için mükemmel bir ilaçtır. Beynin gelişimini ve kemiklerin güçlenmesini hızlandırır. İçerdiği A, D, E ve K vitaminlerini sayesinde, hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını geciktirir. Beynin daha uzun süre sağlıklı ve zinde çalışmasını sağlar, her yaştaki insanın vitamin ihtiyacını karşılar. Cildin en yakın dostu Cilde sürüldüğünde deriyi besleyen, koruyan ve yumuşatan zeytinyağı dolayısıyla yüzün de genç görünmesini sağlıyor. Ağızda çalkalandığında dişlerin beyaz kalmasını sağlar ve dişetlerini de güçlendirir. Zeytinyağı, binlerce yıldır vücudun ovulmasında, masajlarda, banyolarda, yüz maskelerinde ve şampuanlarda da kullanılmaktadır. Bekletilmiş zeytinyağı vücudun ovulması, derinin soluk alması ve vücut uyuşukluğunun giderilmesi için tavsiye edilmektedir. Kansere zeytinyağlı reçete Japon araştırmacılar, güneşlendikten sonra cilde yüksek kaliteli zeytinyağı sürmenin, tümör oluşumu riskini düşürdüğünü açıkladılar. Teorinin doğruluğu, genetik olarak üzerinde oynanmış bir fare üzerinde yapılan deneylerle sınanıyor. Araştırmacılar, cilde yüksek derecede saf zeytinyağı sürmenin, tümor oluşumunu geciktirdiğini ve tümörün boyutlarını küçülttüğünü gözler önüne serdiler. Kobe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Masamitsu Ichhihashi başkanlığındaki araştırma ekibi, tüysüz farelere haftada üç kez güneş ışını verdi. Her seanstan 5 dakika sonra da, bazı farelere normal ya da ekstra saf zeytinyağı sürüldü. Bir grup fare ise hiç yağlanmadı. 18 hafta sonra, zeytinyağı sürülmeyen farelerde tümör oluşumu gözlendi. Güneş banyosunun ardından normal zeytinyağı ile yağlanan fareler, biraz daha sağlıklı bir durumdaydı. Ekstra saf zeytinyağı sürülenlerde ise, sonraki 6 hafta boyunca en ufak bir kanser belirtisine rastlanmadı. Daha küçük tümörler Faraler üzerindeki incelemeyi daha da uzatan uzmanlar, saf zeytinyağı sürülen farelerin üzerinde ancak 24. haftadan sonra tümör oluştuğunu ancak bunların diğerlerine oranla daha küçük olduklarını belirlediler. Ayrıca farelerin dokusundan alınan örneklerde cilt hücrelerinin DNA’larında ortaya çıkan hasar da daha azdı. Bu incelemeler, antioksidantlar bakımından zengin bir içeriğe sahip olan zeytinyağı, ultraviyole (mor ötesi) ışınların zararlı etkilerini azalttığını gösteriyor. En iyisi natürel Zeytinyağının koku, renk asit derecesi, tat ve elde edilme biçimine göre değişen türleri var. Bunlar arasında en makbulüne natürel ya da sızma deniyor. Sızma zeytinyağı, zeytinden soğuk presle elde edilen ilk yağdır. Genellikle çiğ olarak tüketilir. En çok salatalarda kullanılır. Pişmiş sebzelere ya da İtalyanlar’ın yaptığı gibi makarnalara sos olarak eklenebilir. İkinci tür ise, natürel zeytinyağının rafine edilmesinden elde ediliyor, buna “Light” zeytinyağı da denilebilir. Daha çok Amerika gibi zeytinyağı lezzetine alışkın olmayan ülkeler tarafından tüketiliyor. Kızartmalar için ideal Üçüncü tür de ülkemizde “Riviera” olarak biliniyor. Riviera, rafine zeytinyağı ile natürelin özel karışımından elde edilir. Daha çok yemeklerde kullanılır. Her tür zeytinyağı, son yıllardakı yaygın kanının tam aksine kızartmalar için en ideal yağdır. Çünkü yanma derecesi diğer yağlardan daha yüksektir. Erime noktası da 5 ila 7 derece arasında olduğundan çok kolay hazmedilir. Zeytinyağı 18 derece civarında ışıksız bir yerde muhafaza edilmelidir. Buzdolabına koymaya gerek yoktur. Çeşitli bitki ve otları zeytinyağında bekleterek birbirinden değişik soslar elde edebilirsiniz. Sarmısak, soğan, fesleğen, hindistan cevizi tohumu, taze kekik ya da defne yapraklarını beklettiğiniz zeytinyağı ile mükemmel salatalar, yemekler ve garnitürler hazırlayabilirsiniz. Hem lezzet hem sağlık Genellikle çiğ olarak tüketilen ve salatalarda kullanılan natürel (sızma) zeytinyağı, zeytinden soğuk presle elde edilen ilk yağdır. Zeytinyağı, târih boyunca da sağlığın korunmasında ve çeşitli hastalıklara karşı kullanılmıştır. Safra kesesi hastalıklarında, sindirim organlarının normal çalışmasında, karaciğerin temizleyicisi olması, şişkinliklerin giderilmesi, kan çıbanı, ekzemanın tedâvisinde, ağrı giderici, raşitizm hastalığı ve saç dökülmesinde hâricen kullanılmıştır.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109330
    % -0.31
  • 3.867
    % -0.62
  • 4.5554
    % -0.6
  • 5.158
    % -1.19
  • 156.209
    % -0.25
 
 
 
 
 
KAPAT