BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Şifa hazinesi: Baharat

Şifa hazinesi: Baharat

Akdeniz mutfağı, özellikle kendi topraklarında yetişen baharat ve otlara çok sık yer verir. Sofralarımızda en sık kullandığımız belli başlı ot ve baharatların sağlığımıza birçok faydası bulunuyor.



Baharatlar iştahı açıyor, hazmı kolaylaştırıyor ve soğuktan koruyor cSofranızdan eksiltmeyin Damak tadının mimarı olan ot ve baharatların her birinin kendine özgü bir faydası olduğunu biliyor musunuz? İştahı açan, üşümeye karşı koruyan, fermentasyonu azaltan ve sindirimi kolaylaştıran yemeklerin bu gizli lezzetlerinin tek başına herhangi bir besin değeri yok, ancak pişirmeyle açığa çıkan gerekli yağlar bakımından oldukça zenginler. Pişirilmeden yendiğinde aroması daha zengin olan baharatlar, tuz ihtiyacını da azaltarak dolaylı bir fayda sağlıyor. Sofralarımızda en sık yer verdiğimiz baharatlar ve sağladıkları faydalara gelince... Kırmızı biber Biberin değişik renk, tat ve görünüme sahip pek çok farklı türü bulunuyor. İster toz, ister pul halinde olsun kırmızı biber C vitamini ve betakaroten yönünden zengin bir kaynak, özellikle taze kullanıldığında bu etki iyice açığa çıkıyor. Mide salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştıran kırmızı biber, akut ağrılara karşı da etkili bir silah. Nane Nane, nemli iklime sahip bölgelerde yetişiyor. Pak çok türü bulunmakla birlikte besin açısından değerli olan yalnızca birkaçı.. Etlerde, soslarda ve tatlılarda kullanılabilen bu ot, salata ve içeceklere de çok yakışıyor. Sindirimi kolaylaştıran nane, aynı zamanda yemek yerken hava yutma sonucu oluşan gazı da azaltıyor. Karanfil Endonezya’dan tüm dünyaya yayılan karanfil, antik çağlardan beri kullanılıyor. Gaz, mide ağrıları ve sindirim sistemi enfeksiyonlarına karşı etkili olan karanfilin aromatik özelliklerinin yanı sıra antiseptik özelliği de var. Ayrıca sindirime yardımcı oluyor. Maydanoz ve fesleğen Her ikisi de her şeyiyle tam bir Akdeniz bitkisi. Mideyi rahatlatan maydanoz ve fesleğen bağırsakta gaz oluşumuna da karşı etkili. Fesleğende bol miktarda C vitamini bulunduğunu da ekleyelim. Biberiye Biberiye de tipik bir Akdeniz bitkisi. Kan dolaşımını ve iştahı artırıyor. Etleri tatlandırmada kullanılan bu bitki, karaciğeri çalıştırarak sindirimi kolaylaştırıyor. Adaçayı Akdeniz havzasında yetişen adaçayı, özellikle balık yemeklerine yakışıyor. Yağlı etlere hafiflik veriyor ve sindirimini kolaylaştırıyor. Halsizliğe bağlı terlemeyi önleyen adaçayını çiğneyerek fayda sağlamak da mümkün.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 110389
    % 0.97
  • 3.8376
    % -0.68
  • 4.5307
    % -0.43
  • 5.1459
    % 0.04
  • 155.563
    % -0.21
 
 
 
 
 
KAPAT