BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Var mı çorba gibisi...

Var mı çorba gibisi...

Bizim sofra kültürümüzde çorbasız yemeğe pek başlanmaz. Önce dumanı üstünde enfes bir çorba içilir, ardından diğer yemekler sofraya gelir.



“Tatsız çorbaya tuz neylesin, akılsız başa söz neylesin” Bizim sofra kültürümüzde çorbasız yemeğe pek başlanmaz. Önce dumanı üstünde enfes bir çorba içilir, ardından diğer yemekler sofraya gelir. Hatta çoğu kez kahvaltı yerine sıcak çorba içilmesi de bazı yerlerde bir gelenek hâlindedir. Bilhassa Anadolu’da sabahları tarhana çorbası içmek meşhurdur. En ünlü çorbalar deyince akla ilk glen tarhana çorbası, yoğurt çorbası, düğün çorbası, un, mercimek, sebze ve tavuk çorbaları gelir ancak, bir başlasanız yüzlerce çeşit sayarsınız. Salata topları Malzeme: 4 adet orta boy patates 3 adet orta boy havuç Yarım limon 2 yemek kaşığı mayonez Yarım demet maydonoz (ince kıyılmış) Hazırlanışı:Patates ve havuçları bütün olarak haşlayın. Süzüp ılınmasını bekleyin. Havuçları ayrı ayrı rendeden geçirip kağıt havlu ile suyunu çektirin. Patatesleri de ayrıca rendeden geçirin. Patatese 1 kaşık mayonez, limon, tuz ilave edip püre yapın. Aynı işlemi havuç rendesine de yapın. Patates ve havuçları küçük küçük parçaları ayırıp yuvarlayın. Top haline getirin. İsteğe göre çiğ zeytinyağı döktükten sonra maydonoz ile süsleyip servise sunun. Ispanak Çorbası Malzeme:750 gr. Ispanak yaprağı 2 su bardağı süt 2 su bardağı et suyu 1 çorba kaşığı un 1 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri 1 çorba kaşığı çam fıstığı İsteğe göre tuz ve karabiber Hazırlanışı: Ispanak yapraklarını yıkayıp ince olarak kıyın. Kıyılmış ıspanağı tencereye koyup süt ilave ederek, yapraklar yumuşayıncaya kadar 15-20 dakika pişirin. Sütlü ıspanağı robotta karıştırın ve püre haline getirin. Tereyağını bir tencerede eritin. Unu ekleyip kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun. Et suyu ve ıspanak püresini ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberi ilave edip orta ateşte 10-15 dakika pişirin. Çorbaya kavrulmuş olarak çam fıstık ve kaşar peyniri serptikten sonra servise sunun. Yemek Zevki Pilavı Malzeme: 1 su bardağı firik (Antep pazarında bulunabilir.) 1.5 su bardağı bulgur 1.5 su bardağı pirinç 500 gr. kuşbaşı et 3 çorba kaşığı margarin 1 yemek kaşığı çam fıstığı 2 yemek kaşığı soyulmuş badem 1 çorba kaşığı tereyağı 1 su bardağı nohut 1 çay bardağı tel şehriye Yeteri kadar tuz ve karabiber Hazırlanışı: Kuş başı eti bir tencereye koyup yumuşayıncaya kadar pişirin. 1.5 su bardağı pirinci, nohutu ilave edip et suyu ile birlikte pilav gibi pişirin. Firiği şehriyeyle beraber, bulguru da sade olarak et suyu ile pilav gibi pişirin. Eti 2 eşit parçayı ayırın. Pişen pilavları borcam kalıba sırasıyla, önce firik pilavını, üzerine ayırdığımız etin bir kısmını, onun üzerine pirinçli nohut pilavını iyice bastırıp yine kalan eti yerleştirin. En son olarak bulgur pilavını iyice bastırıp bir servis tabağına ters çevirin. Ayrı bir tavada bir kaşık tereyağını eritin. Fıstık ve bademleri hafifçe pembeleştirin ve pilavın üzerine serpin. Üzerine en son olarak karabiberi serpip servise sunun. Makarna Karbonara Malzeme: 50 gr. ev eriştesi, 2 yemek kaşığı zeytin yağı, 1 adet soğan, 200 gr. dana eti, 1 diş sarımsak, 3 yumurta, 300 ml. krema, 50 gr. parmesan peyniri, 2-3 sap nane veya fesleğen. Hazırlanışı: Kuşbaşı et, sarımsak ve soğanları, bir tencere içinde kızdırdığınız yağda karıştırarak kavurun. 1 bardak su ekleyin ve tencerenin kapağı kapalı halde etler suyunu çekip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumurta, krema ve rende parmesan peynirini, bir karıştırma kabında tel yardımıyla çırpın. Karışımı tencereye ekleyin ve kısık ateşte birkaç dakika pişirin. 10-12 dakika haşladığınız makarnaları süzüp, sos ilavesiyle harmanlayın ve üzerini taze fesleğen veya nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109330
    % -0.31
  • 3.867
    % -0.62
  • 4.5554
    % -0.6
  • 5.158
    % -1.19
  • 156.209
    % -0.25
 
 
 
 
 
KAPAT