Lübnan'da kaçırılan THY pilotlarının kurtarılma öyküsü

Lübnan'da kaçırılan THY pilotlarının kurtarılma öyküsü

GÜNDEM Haberleri

Lübnan'da kaçırılan THY pilotlarının krtarılma öyküsü Akpınar ve Ağca için müthiş operasyon

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 71 gün önce kaçırılan Türk Hava Yolları pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca 'nın serbest bırakılmasıyla ilgili süreç son iki haftada hızlandı.

İşte günbegün o gelişmeler:

8 Ekim: Lübnan basını Suriye'de Mayıs 2012'de Kuzey Kasırgası Tugayı isimli muhalif örgüt tarafından kaçırılan dokuz hacının serbest bırakılacağını iddia etti. El Ahbar gazetesi Suriye'nin Azaz bölgesinde tutulan Lübnanlı hacıların Suriye-Türkiye sınırında güvenli bir bölgeye getirildiğini iddia etti. Bunun üzerine pilotlarımızın serbest bırakılacağı ümidi doğdu.

9 Ekim: Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, 9 Ağustos'ta Beyrut'ta kaçırılan Türk pilotların durumunun iyi olduğunu söyledi. Ancak El Ahbar'ın haberindeki iddiaların net olmadığını ifade etti. Lübnanlıları kaçıran kişilerle telefonla iletişim kurduğunu aktaran Şerbil, kaçırılanların hâlâ Suriye topraklarında olduğunu, Türkiye tarafına geçmediğini öğrendiğini belirtti.

14 Ekim: Lübnan'da kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca'nın yeni görüntüleri Lübnan televizyonu LBC'de yayınlandı.

15 Ekim: Akpınar ve Ağca'nın, yeni görüntülerinin Lübnan televizyonu LBC'de yayınlanmasını değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, pilotların iyi olduklarına yönelik görüntülerin yayınlanması için Lübnan Başbakanı ve Meclis Başkanı'na baskı yapmaları konusunda talepte bulunduğunu söyledi. Davutoğlu, "Dün Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile telefon görüşmem oldu. Duyduğumuz rahatsızlığı ve bayramda pilot kardeşlerimizin ailelerine kavuşamaması konusunda hissettiğimiz üzüntüyü kendileriyle paylaştım. Bir an önce ailelerine kavuşmasıyla ilgili yürütülen çabaların artırılması konusunda talepte bulundum" diye konuştu.

16 Ekim: Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, "Pilotlar için kısa süre içinde olumlu haberler alacağımızı umut ediyoruz" diye bir açıklama yaptı.

17 Ekim: Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim, Akpınar ve Ağca için gizlice Türkiye'ye geldi. Diplomatik kaynaklar İbrahim'in ziyaretini doğrulayarak, hem Türk pilotların serbest kalması, hem de Suriye'de kaçırılan 9 Şii hacı için devrede olduğunu söylediler. İbrahim Türkiye'de başta MİT olmak üzere ilgili birimlerle görüştü.

18 Ekim: Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim, Türkiye'de gerçekleştirdiği gizli görüşmelerin ardından Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. İçişleri Bakanı Mervan Şerbil Lübnan'ın Sesi radyosuna İbrahim'in Suriye'de geçtiğimiz yıl isyancılar tarafından kaçırılan dokuz Lübnanlı hacının serbest kalması için görüşmeler yapacağını, Lübnanlı hacılar karşılığında serbest bırakılması istenen Suriyelilerin isimlerinden oluşan bir listeyi de Esad yönetimine teslim edeceğini söyledi.

18 Ekim: Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında bayramın ikinci gününde Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Kuzey Kasırgası Tugayı'na bağlı 85 militanın Öncüpınar civarında sınırı geçip kendiliklerinden teslim olduklarını bildirdi. Açıklamada militanların 84'ünin silahlarına el konulmasının ardından gece yarısı yeniden Suriye'ye gönderildiği belirtildi. Kuzey Kasırgası Tugayı Lübnanlı hacıları kaçıran örgüt olarak biliniyor ve Azaz'ı elinde tutuyor.

18 Ekim: Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, "Suriye'nin Azaz bölgesinde kaçırılan dokuz Lübnan vatandaşı, ülkelerine teslim edilmek üzere önümüzdeki saatlerde Türkiye'de olacak. Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların serbest bırakılması ise yakın" dedi.

19 Ekim: Sabah saatlerinde Lübnan basınında yer alan haberlerde, pilotların karşılığında rehin tutulduğu dokuz Lübnanlı hacının Suriyeli muhaliflerce Türk makamlarına teslim edildiği bilgisi yer aldı. Es Safir gazetesine konuşan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, "Türk yetkililerin hacıları bize teslim etmesini bekliyoruz. Süreç cumartesi günü Ankara'da görüşülecek" dedi. Daily Star gazetesi de rehine olayıyla ilgili mekik diplomasisi yürüten Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim'in hacılar hakkında "Türklerin güvenli ellerinde olduğuna" dair bir açıklama yaptığını yazdı. İbrahim'in dün Şam'dan yeniden Türkiye'ye döndüğü de öğrenildi.

19 Ekim: Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el Attiye El Cezire'ye yaptığı açıklamada Lübnanlıların serbest kalması için ülkesinin arabuluculuk yaptığını açıkladı. Hacılardan birinin oğlu Said Salih de Daily Star'a yaptığı açıklamada, "Suriyelilerin elindeki kadın tutuklular serbest kalır kalmaz Lübnanlılar da Lübnan'a gönderilecek" dedi. Salih İbrahim'in kendilerine Lübnanlı hacıların Türkiye'de bulunduğunu bildirdiğini de söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...