Serbest bırakılan Türk pilotlar, esareti anlattı

Serbest bırakılan Türk pilotlar, esareti anlattı

GÜNDEM Haberleri

Lübnan'da kaçırılan iki Türk pilot Murat Akpınar ve Murat Ağca serbest bırakıldı ve Türkiye'ye döndü.

Lübnan 'da kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca 'nın içinde bulunduğu Katar'a ait özel uçak, saat 23.10'da Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Başbakan Erdoğan, pilotların aileleriyle birlikte aprona girerek, uçağın merdivenlerinin önüne geldi. Bu sırada alkışlar eşliğinde pilotlar Akpınar ve Ağca uçaktan indi. Başbakan Erdoğan, pilotlara 'geçmiş olsun' ve 'hoşgeldiniz' derken, pilotlar ailelerine sarılarak hasret giderdi.

Pilot Murat Akpınar, sıcağı sıcağına açıklamalarda bulundu. Akpınar şunları söyledi:

"KÖTÜ MUAMELE GÖRMEDİK"
Bizim oradan kaçmamız imkansızdı; bunu transferler esnasında fark ettik. Hayatımızı çok zorlaştıracaktı. Sağ kalmamızın tek yolu onlarla iyi geçinmekti ve öyle de oldu. Aralarından biri çocuğunun adını Murat koyacak. Biz onlar için çok şey ifade ettik. Bize asla kötü muamele yapılmadı. Kötü laf, darbe, şidet uygulanmadı. Böyle bir şey uygulansaydı emin olun buraya gelmezdik.

Başbakan'ıın evime yaptığı ziyaret, Cumhurbaşkanı'nın aileleri kabul etmesi bize dayanma gücü verdi. Bu bizi esir alanlar için de değerliydi. Buna göre bir değerlendirme yaptılar ve bu da bize dayanma gücü verdi. Biz dayandık, ailem dayandı ve Türk insanının yapması gerekeni yaptık. Devletin bizim yanımızda olduğunu biliyorduk. Allah herkesten razı olsun.

Sayın Başbakanımız gecenin bu saatine kadar bizi beklemiş. Olayı, başından beri takip ettiğini, biraz uzun sürdüğünü bildiğini söyledi. Daha sonra ayrıntılı görüşeceğiz...

Bizi kurtarmak için bir operasyon yapılmış olsaydı, 100'e yakın insan ölürdü. Bizi orada koruyan insanlar 100 kişinin üzerindeydi. Umudumu asla yitirmedim. Arkamda bu kadar insan var, neden yitireyim..."

Havalimanında bir açıklama yapan Murat Ağca, "Öncelikle şunu söylemek istiyorum; insanın vatan toprağı gibisi yok. Öncelikle bizim kurtarılmamız için çok büyük çaba sarf eden Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e çok teşekkür etmek istiyorum. Sayın Başbakanımız konuyla çok yakından ilgilendi. Ailelerimizi evinde ziyaret etti ve yatkından ilgilendi. MİT Müsteşarımız çok yakından ilgilendi. Dışişleri Bakanımızın her gün arayarak ilgilendiğini biliyoruz. Biz güçlü bir ülkenin vatandaşlarıydık. Kurtulduk. Bize bu büyük sevinci yaşatan herkese çok teşekkür ediyorum. Biz Türk vatandaşına yakışır şekilde ve şuan da aynı şekilde ayakta duruyoruz" dedi.

Nasıl bir muamele gördükleri sorusu üzerine Ağca, "Kötü bir muamele görmedik. Şiddet görmedik ama ilk 30 gün herhangi bir güneş yüzü görmedik. Allah hiç kimseye bu acıyı yaşatmasın ve hiç kimse bu acıları yaşamasın. Başbakanımızın oradaki bir tek sözü bile oradakilerin hepsini ayaklandırıyordu. Allah razı olsun bizi kavuşturduğu için" dedi.

LÜBNAN EMNİYETİNE TESLİM EDİLDİLER
Türk Hava Yolları pilotları Akpınar ve Ağca, silahlı kişiler tarafından 9 Ağustos'ta Lübnan'da kaçırıldı. Eylemin sorumluluğunu üstlenen 'İmam Rıza'nın Ziyaretçileri' adlı grup, pilotları serbest bırakmak için Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlının salıverilmesini şart koştu.

17 aydır rehin tutulan 9 Lübnanlı ilk olarak Türkiye'ye, buradan da bugün Beyrut'a götürüldü. Aynı saatlerde, Akpınar ve Ağca da Lübnan emniyeti tarafından teslim alındı. Önce helikopterle Beyrut'taki Refik Hariri Havaalanı'na ulaşan pilotlar, burada Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız ile bir araya geldi ve Katar'a ait özel uçakla Türkiye'ye doğru yola çıktı...

Üç aşamalı takasın son ayağında, Şam rejiminin serbest bırakacağı yaklaşık 130 kadın tutuklu Türkiye'ye getirilecek.

HAVAALANINDAN İLK FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...