Kemikler 40 yaşından sonra eriyor

Kemikler 40 yaşından sonra eriyor

SAĞLIK Haberleri

50 yaş üzeri her 3 kadından biri ve her 5 erkekten biri kırık riski taşıyor.

Daha çok menopoz sonrası kadınlarda görüldüğü için kadınlara özgü bir hastalık olduğu düşünülen osteporoz erkekler için de korkulu bir rüya. Uluslararası Osteoporoz Vakfı'nın (IOF) 20 Ekim Dünya Osteporoz Günü için yaptığı açıklamaya göre 50 yaş üzeri her 3 kadından biri ve her 5 erkekten biri kırık riski taşıyor. Bu oran yaşam boyu bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riskinden daha yüksek. nbsp;Osteoporozdan korunmak için alkol ve sigaradan uzak durmak, daha az kafein tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak gerekiyor.Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteporoz aslında, kemik kütlesinde kayıp ve kemik yapısındaki bozulma sonucu kemiğin kırılganlık riskinin arttığı bir iskelet sistemi hastalığı. Osteoporoza bağlı olarak ortaya çıkan kırıkların hareketsizlik, düşük yaşam kalitesi ve dayanılmaz ağrıların yanı sıra erken ölümlere neden olduğunu söyleyen IOF nbsp;Başkanı Prof. Dr. John A. Kannis "Kemikler korunmadıkları taktirde, 35 yaşından sonra onları güçlü yapan kalsiyumu yitirmeye başlar. Menopoz sonrası kadınlarda da östrojenin azalmasına bağlı olarak kemik kaybı görülür. Bu dönemdeki kırılmalar nedeniyle osteoporoz kadın hastalığı gibi düşünülür. Ancak kemik kütlesi kaybı 65-70 yaşında kadında da ve erkekte de aynı düzeye ulaşır" dedi. Osteoporoz, en çok omurga, kalça kemiği, el bileği veya kaburga kırıkları ile karşımıza çıksa da, kemiklerin yapısının bozulması, yoğunluğunun azalması ve kırıklar nedeniyle zaman içinde iç organların da hasar gördüğünü belirten Prof. Dr. Kannis, "Osteporoz, uzun dönemde, dolaşım bozukluklarına, mide ve bağırsak problemlerine, kalp problemlerine yol açabilir. Osteoporoza bağlı olarak gelişen kalça kırığı nedeniyle ilk bir yıl içinde ölüm oranı %20'ye ulaşmaktadır" dedi.
BEL AĞRISI BİR İŞARET OLABİLİR
Osteoporoz, kırık dışında başka şikayetlerle de kendini gösteriyor. Örneğin ayakta uzun süre durmakla ortaya çıkan ve oturmakla geçen bel ve sırt ağrısı osteoporozun en önemli belirtilerinden biri. Bu arada boyda 3 santimin üzerindeki kısalma ve kamburluk; özellikle geceleri görülen bacak krampları; saçların yoğun olarak dökülmesi ve diş kayıpları; karında şişlik de osteoporozun belirtileri arasında yer alıyor.
40 yaşının üzerinde olmak, hareketsiz bir yaşam sürmek, sağlıksız beslenmek osteoporoz için en önemli risk faktörleri. IOF kemik sağlığını korunmak için düzenli egzersiz yapmayı (Haftada 3-4 gün uzun ve tempolu yürüyüş ya da sırt üstü yüzme), süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmeyi, düzenli güneşlenmeyi (D vitamini osteoporozdan koruyor), kahve ve kolayı az tüketmeyi, sigara ve alkolden uzak durmayı öneriyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...