İktidar oyunlarında kaybolan hayatlar

İktidar  oyunlarında kaybolan hayatlar

YAŞAM Haberleri

Pakistan'da Zülfikar Ali Butto ve çocukları, Hindistan'da İndira Gandhi ve çocukları, İngiltere'de II. Elizabeth ve çocukları…

Bizim bugünkü nesil İndira Gandhi deyince, "bir şeyi cebe indirmek, araklamak, götürmek" gibi kullansa da; nbsp;İndira Gandhi Hindistan'da 2 defa Başbakanlık yapmış, Kongre Partisi'nin güçlü lideriydi. 67 yaşındayken (1984'te) korumaları tarafından öldürüldü.Eğitimini Avrupa'da yapmıştı.
Rajiv ve Sanjay isimli iki oğul annesiydi. Tutarsız siyaseti sebebiyle 1967 seçimlerinde oy kaybedince partisi ikiye bölündü. Gandi, Kongre-R Partisi adlı sol kanadın başına geçti.
1971 seçimlerine hile karıştırmakla suçlanması, olağanüstü hal ilan etmesi, muhalif liderleri tutuklatarak muhalefet üstünde baskı kurması, oğlu Sanjay'ın Devrim pardon "halk otomobili" girişiminin başarısızlığa uğraması… İndira Gandhi'yi 1977'de erken seçime gitmeye zorladı ve o seçimi kaybetti.
Ancak 1978'de ülke bir kez daha seçime gitti ve Gandhi'nin partisi yeniden üstünlük elde etti, İndira Gandhi Başbakan ve Savunma Bakanı oldu.
Küçük oğlu ve siyasi varisi Sanjay şüpheli bir uçak kazasında öldü.
İndira Gandhi, 31 Ekim 1984'te koruması olan Sih muhafızlar tarafından Yeni Delhi'de öldürüldü.
Partini başına büyük oğlu Rajiv geçti ve Başbakan oldu. Ancak Rajiv Gandhi de 1991'de suikastle öldürüldü.

Buttolar kanda boğuldu
Pakistan Halk Partisi'nin kurucusu Zülfikar Ali Butto, 1971-1973 yılları arasında Devlet Başkanlığı, 1973-1977 yılları arasında da Başbakanlık görevlerinde bulundu. 1977'de General Ziya ül Hak tarafından devrildi ve 1979 yılında (51 yaşında) idam edildi.
Yaş sırasına göre Benazir (kız), Murtaza (erkek), Sanam (kız) ve Shahnawaz (erkek) isimli dört çocuğundan Benazir Butto babasının yerine partinin başına geçti, iki kez Başbakanlık yaptı, 27 Aralık 2007 tarihinde Ravalpindi'de katıldığı bir miting sırasında öldürüldü.
Ölmeden önce yaptığı konuşmada şöyle dedi: "Kampanyamızı intihar saldırılarına göre ayarlamak zorundayız. Buraya hayatımı tehlikeye atıp geldim."
Zülfikar Ali Butto'nun diğer çocuklarından Shahnawaz 1980'de evinde bir cinayetle, Murtaza 1996'da polisle çatışmada hayatını kaybetti.
Ablası Benazir Butto'nun amansız muhalifi olan Murtaza Butto 20 Eylül 1996 akşamı polis tarafından öldürülünce ailede erkek kalmadı. Murtaza'nın ölümünde abla Benazir'in parmağı olduğu iddia edildi. Zülfikar'ın en küçük çocuğu Sanam ise Londra'da yaşıyor. Babası Zülfikar'ın öldürülmesi sonrasında Halk Partisi'nin başına geçen Benazir de öldürülünce, vasiyeti üzerine yerine 19 yaşındaki oğlu Bilaval getirildi.
Ancak 700 bin mensubu olan Butto aşiretinin liderliğini yapan 74 yaşındaki amca Mümtaz Butto, Benazir'in vasiyetinin düzmece olduğunu ileri sürdü. nbsp;

Diana'nın ahı mı tuttu?
Gerçek adıyla Diana Spencer… nbsp;Galler Prensi Charles'in eşiydi. William ile Harry'nin annesi… Kraliçe'nin talebi üzerine 28 Ağustos 1996'da boşandılar. 1997'de Paris'te 36 yaşında ve dramatik bir şekilde öldü. Bu ölümden sonra "Windsor sülalesine" yani Kraliyet Ailesi'ne felaketler yağmaya başladı.
2002'de Prenses Margaret öldü.
(Sıra dışı ilişkileri, "uygunsuz" kişilerle evlilik taleplerinin reddedilmesi sebebiyle Saray'a küskündü. Fotoğrafçı Antony Armstrong-Jones ile olan evliliği mutsuzluğa dönüşmüş, kısa sürede boşanmıştı.)
Bu ölümden sadece 50 gün sonra anne de öldü.
II. Elizabeth'in ve Prenses Margaret'in annesi Elizabeth Bowes Lyon'un 30 Mart 2002 günü uykusunda öldüğü açıklandı.
30 Ekim 2004'te ise teyze "gitti."

BOŞANMALAR, SKANDALLAR…
York Dükü Prens Andrew'in eşi Sarah Ferguson boşandı. İki kızları vardı.
2008'de ise Türkiye'deki yetimhanelerin durumunu gizli çekimle kamuoyuna duyurunca manşetlere çıktı, Türkiye'nin öfkesini çekti. 23 Mayıs 2010 günü de rüşvet alırken görüntülendi!

nbsp;İktidar  oyunlarında kaybolan hayatlar
ÇOK GÜVENDİĞİ KORUMASI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
İndira Gandhi, bildiğim kadarıyla dünyanın o güne kadar (1966) gördüğü üçüncü kadın başbakandı. Öldürüldü. Hem de kendisini "korumak" üzere görevlendirdiği kişiler tarafından… Bu ölüm sonrakilerin başlangıcı olacaktı.

nbsp;İktidar  oyunlarında kaybolan hayatlar
MİTİNG SIRASINDA SUİKASTA KURBAN GİTTİ
Benazir Butto bir başka kadın başbakandı. 27 Aralık 2007'de katıldığı bir miting sırasında öldürüldü. Mitingte, "Kampanyamızı intihar saldırılarına göre ayarlamak zorundayız" demişti… Bu ölüm de çocuklarına "sirayet edecekti."

nbsp;İktidar  oyunlarında kaybolan hayatlar
Demokrasi tarihinin en hazin karesi... Bir Başbakan, bir albayca aşağılanması sebebiyle eşi ve çocuklarının önünde ağlıyor. Eşi Berin Hanım, oğulları Yüksel (gözlüklü), Mutlu ve Aydın (ayakta), Yassıada Komutanı Tarık Güryay'ın odasında…



Kimi haşin kimi hazin nbsp;

Dünyada felaketler yaşamış siyasî aileler içinde en dramatik olanlardan biri de Türkiye'de Menderes ailesinin başına gelenlerdi.

• Baba Adnan Menderes, bir buçuk yaşında annesiz, iki buçuk yaşında babasız kaldı. Her iki ölüm de veremdendi. Menderes, daha sonra kendisine ve kız kardeşi Melike'ye bakan babaanne Fitnat Hanımı da, Melike'yi de veremden kaybedecektir.

• Adnan Menderes, babaanneden çiftlikle birlikte miras kalan Ethem'e önce kendi soyadını, sonra belediye başkanlığı, milletvekilliği, bakanlık verdi, karşılığında ihanet gördü.

• Berin Hanımın eniştesi Doktor Nazım 1926 İzmir suikastı gerekçe gösterilerek suçsuz yere idam edilince aile çok sarsıldı; Berin Hanım, "Asla bir politikacıyla evlenmem!" dedi.

• Baba Adnan Menderes, 1950-60 arası Türkiye'yi her alanda sefaletten kurtarırken, kendisi ihanete hedef oldu. Askeri darbe ile indirildi ve 17 Eylül 1961 günü asıldı.

• Oğul Yüksel Menderes, 1 Mart 1972 günü Ankara'daki evinde ölü bulundu. İntihar ettiği açıklandı.

• Mutlu Menderes, 8 Mart 1978 tarihinde Ankara'da geçirdiği şüpheli bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

• Aydın Menderes, 1996'da Afyon Sandıklı'da şüpheli bir trafik kazasında ağır yaralandı. Ölümden kurtuldu ama felç oldu. 15 yıl tekerlekli sandalye ile ve bakıma muhtaç yaşadıktan sonra 23 Aralık 2011 tarihinde Ankara'da vefat etti.

Nasıl bilirdiniz?
Sadık Söztutan
sadik.soztutan@tg.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...