Yeni doğan bebeğe biberonla değil, kaşıkla süt içirin

/ Kaynak: İHA
Yeni doğan bebeğe biberonla değil, kaşıkla süt içirin

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Sağlık Eğitim Uzmanı Derya Demirci, anne sütünün faydalarını ve bebek emzirmenin püf noktalarını anlattı

Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği, 'Annenin Bebeğine En Özel Hediyesi Altın Süt' söyleşisine katılan Sağlık Eğitim Uzmanı Derya Demirci, anne sütünün faydalarını ve bebek emzirmenin püf noktalarını anlattı. Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Kadın ve Aile Sağlığını Koruma Hizmetleri işbirliğiyle gerçekleşen söyleşide konuşan Demirci, bebeklere verilecek en güzel armağanın sevgi ile birlikte anne sütü olduğunu söyledi. En az ilk 6 ay bebeklerin anne sütüyle beslenmesi gerektiğini ve anne sütünün hem anneyi hem de bebeği hastalıklardan koruduğunu kaydeden Demirci, annenin süt veremediği durumlarda bebeğe biberonla değil; kaşıkla süt içirilmesi gerektiğini vurguladı. Anne sütünün, ön ve son olmak üzere ikiye ayrıldığını da sözlerine ekleyen Demirci, ön sütün daha sulu son sütün de protein yüklü olduğunu; bu nedenle de bir bebeğin mutlaka bu iki sütten de faydalanması gerektiğini söyledi. Ön sütün ilk 5 dakikada gelen, son sütün de daha sonrasında gelen süt olduğunu kaydeden Demirci, annelerin bir memeden 5 dakika, diğer memeden 5 dakika değil; tek memeden bebek ön ve son sütü alana kadar en az 15 dakika emzirmeleri gerektiğini ifade etti. 'Sütüm yok' diye endişe edilmemesi gerektiğini de belirten Demirci, sütü gelmeyen kadınların, sütü gelmese de emzirmeye devam etmeleri gerektiğini; bu şekilde beyne uyarı gideceğini ve vücudun süt salınımına başlayacağını söyledi. Ayrıca Demirci, "Bebek emerken rahatsa, yavaş yavaş emiyor ve arada uyuyorsa, düzenli kilo alıyorsa, günde 6 defa tuvaletini yapıyorsa ve anne acı hissetmiyorsa bebek doydu demektir."diye konuştu.


DOĞRU EMZİRME NASIL YAPILIR
Bebeği emzirmeye başlamadan önce mutlaka annelerin ellerini yıkamasını ve her emzirmeden sonra suyla temizlenmelerini de öğütleyen Demirci, "Emzirirken annenin rahat oturması çok önemli. Bu nedenle sırtınızı dayayın ve rahat bir yere oturun. Stres olduğu zaman süt salınımı azalır; anne stresten uzak kalmalı. Bebekle anne göz göze gelmeli; bebeğin yüzü anneye yakın olmalı. Bebeği emzirirken anne eğilmemeli; bebek anneye yakın tutulmalı. Anne hangi pozisyonda rahat edecekse o pozisyonda oturmalı. Emzirirken bebek, sadece uç kısmı değil, kahverengi kısmın tamamını ağzına almalı"dedi. Ayrıca Demirci annelerin, besin değeri yüksek, faydalı süt yapabilmek için günde 2- 2.5 Litre su içmelerini, hazır gıdalardan kaçınarak kalsiyum, protein bakımından faydalı olan doğal besinlerle birlikte, bol bol meyve, sebze tüketmelerini söyledi.
SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...